• kaddafi'nin libya'sina, esad'in suriye'sine, saddam'in irak'ina, humeyni'nin iran'ina veya mubarek'in misirina cok benzer bir durumdur.

    bu ulkeler ve liderlerdeki ortak ozellikleri anlayabildiysen devam ediyorum;

    temsili demokrasi bugune kadar insanligin cikarabildigi en ideal yonetim sekli belki de. iyi uygulandigi ulkelerde hem halkin yonetime katilmasina, hem de siyasilerin halka ve bagimsiz yargiya karsi hesap verebilmesini oldukca kolaylastiran bir sistemdir.

    sistemin avantajlarindan yararlanabilmenin yegane sarti ise checks and balances (gucler ayriligi) ilkesine sadik kalmaktir. bu ilkeyi iyi uygulayabilmek icin ise sistemin yasalarinin abd ve birlesik krallik orneklerinde oldugu gibi akli basinda ve zeki insanlar tarafindan yapilmis ve korunmus olmasi gerekmektedir. yasalar uzerinde cok tartisilmis ama kolayca tartisilmaya acik olmamasi gereken kurallardir veya en azindan oyle olmasi beklenmektedir.

    bizim ulkemizde ise olan durum sundan ibaret; her yasa ve hatta anayasa guc sahibinin keyfine gore degistirilip yamali bohca haline getirilir. bir darbe oluverir despot rejim yeniden anayasa yazmaya kalkar. demokrasiye inanmayan, dini yonetim ve imparatorluk hayalleri kuran kalabaliklar resmen oylariyla demokrasiden veya gucler ayriligindan vazgecer. demokrasinin besigi olmus ulkelerde bile populizm ve asiri sag yukselirken bizim gibi her parcasi ayri sallanan sistemlere sahip bir ulkede islerin batakliga dogru gitmesi kacinilmazdir.

    bazi akp liler dogru soyluyorlar, mustafa kemal ataturk bizim ulkemize gercekten bir reklam arasi sagladi. ortadogu batakligindan, teokrasi ozentiliginden ite kaka da olsa cikarmaya, zorla da olsa medeniyete, bilime yoneltmeye calismis. kurdugu sistem bu gune kadar duse kalka geldi ama ne yazik ki sonunda biz millet olarak ilk buldugumuz firsatta ozumuze geri donduk.

    reklam arasi bitti turkiye, korku filmine tekrar hosgeldin. olay yine dogal seleksiyon meselesi, sen karanligi sectin... icim kan aglayarak da olsa artik aklimdan cikarmak zorundayim seni...
hesabın var mı? giriş yap