2 entry daha
  • başlığı açan yazarın eleştirmekte sonuna kadar haklı olduğu versus. büyük bir çoğunluk kendi burcunu (!) bile yanlış biliyorken nasıl böyle bir sınıflandırmaya inanılabilir ki?

    konuyu bilimsel olarak ele almaya çalışalım.

    önce burç nedir, ona bakalım.

    kişinin anne karnından çıktığı gün dünya - güneş doğrultusu üzerine denk gelen takım yıldızı, o kişinin burcu olarak adlandırılır.

    bundan sonra burçların neden saçmalık olduğu iki maddede incelenecektir.

    1. burç haritası mö 2500'li yıllara dayanan zamanlarda ortaya çıkmıştır. o zamanlar dünya - güneş doğrultusunun 1 yılda taradığı takımyıldızları 12 adetti. güneş'in ve diğer yıldızların samanyolu içerisindeki hareketi, görece yavaş olduğundan bu takvim yüzlerce yıl aynı kaldı. ancak üzerinden 4500 yıl geçtikten sonra bugün dünya - güneş doğrultusu "biraz" daha farklı bir alanı tarıyor. bugün o doğrultuda 12 değil 13 takımyıldızı var.

    örneğin m.ö. 2500 yılının 14 eylül'ünde doğan biri için o gün güneş'in arkasında başak takımyıldızı var iken 14 eylül 1980'de güneş'in arkasında artık aslan takımyıldızı var. 13. burç diyebileceğimiz yılan takımyıldızı da 29 kasım - 17 aralık tarihleri arasında güneş'in arkasına denkgeliyor.

    bu durumda, yıllardır empoze edilen "aslan şöyledir, kova böyledir" söylemleri birçok kişi için tamamen asılsızlaşıyor.

    2. burç yorumcularına bu işin tekniğinin ne olduğu sorduğunuzda "doğum esnasında güneş'in arkasında bulan takımyıldızının kütleçekim kuvveti kişiye etki eder. kişi takımyıldızının karakteristiğini alır" diye yakışıklı bir cevap alırsınız. diyelim ki ilk maddedeki yeni burç / eski burç konusunu yok saydık ve bu kütle çekim kuvvetine inandık. o zaman alın size bomba haber: hepimiz ay burcuyuz!

    m1 ve m2 kütleli iki cismin arasında d kadar uzaklık olsun. bu iki cismin arasındaki kütle çekim kuvveti f=g.m1.m2/d^2 olarak ifade edilir. (g: evrensel çekim sabiti. 6,67.10^-11)

    türkçe meali; kütle çekim kuvveti kütleyle doğru orantılı, aradaki mesafeyle "oldukça" ters orantılıdır. yani uzaklardaki (onlarca ışık yılı) takımyıldızlarının çekim kuvveti, dibimizdeki ay'ın yarattığı çekim kuvveti yanında (eleman komple okyanusu kaldırıyor. (bkz: gelgit)) yok hükmündedir.

    kaldı ki takımyıldızı dediğimiz görüntü, birbiriyle yan yana kardeş kardeş takılan aynı sistemdeki yıldızlar değildir. örneğin aslan takımyıldızında 88 adet yıldız var ve bize uzaklıkları 7 ila 33 ışıkyılı arasında değişiyor. istanbul silüetine baktığımızda yanyana gibi görünen binaların arasında kilometreler olduğu gibi. eğer gerçekten bir yıldız kütleçekiminden bahsedeceksek takımyıldız yerine birebir yıldız yıldız burç belirlememiz gerekecektir.

    peki neden burç? insanlar bilinmeyeni merak eder, tahmin yürütür, hayal kurar. bu doğamızda var. ayrıca çok büyük bir sektörden bahsediyoruz. yazılan çizilen binlerce yayın, bu işten para kazanan onbinlerce insan var. çoğunun da gerçekten iyi niyetli ve inanarak bu işi yaptığına eminim.

    burçlara inanıp ilgilenenler gibi.

    kaynak:
    wikipedia
hesabın var mı? giriş yap