11 entry daha
  • ismindeki sosyodan oturu, sosyallesmek ya da toplumsal kurallara uyum zorlugu cekmek gibi davranislarla karistirilip hafife alinan seri katil hastaligi

    kendimizden baska insanlarla iliski kurmak icin gerekli olan empati yetenegi, ogrenilmis bir davranis olmakla beraber, altyapisinda bulunan vicdan, human natureda default olan ozelliklerdendir (bilimsel arastirmalara gore bu soyledigim tamamen kabul gormemis olsa da, sosyopat kimligi incelemesinde bulunurken kabul ettigimiz uzayda, felsefe ve psikoloji bilimleri catisadursun, durum boyledir)

    cocukken bocek olduren insanoglu (ki hepsi yapmaz) bu eylemi ne kadar ve ne olcude devam ettirdigine gore saflalarla hastaliga yakin veya uzak durur. bu cumleden sakin bocek olduren sosyopattir kanisi cikmasin, darilirim. demem o ki, kendisi de dahil canlilara zarar verme eylemi, sosyopatligin birinci belirtilerinden biridir. seri katillerle paralellik gosteren bu durum, tahmin edeceginiz uzere bocek oldurmekle sinirli kalmaz. psikopatliktan ayrilan yonu de yine bu caglarda ortaya cikar: eylemin gudusu farklidir. soyle ki, psikopatlar oldurme veya aci verme islemini gerceklestirirken zevk alma, ilgi cekme, cinsel uyarilma gibi gudulerle hareket ederken sosyopatlar bunu sadece yapabiliyorum, oyleyse yaparim seklinde bir dusunceden hareketle gerceklestirir. psikopat seri katiller, mahkemede, durusmalarda genellikle ne yaptiklarini hatirlamaz veya bunu buyuk bir gururla anlatip ovgu beklerler, buna karsin sosyopat zekice yalanlarla cezadan kurtulmaya calisir, ve soyle ki, yasalarin tikir tikir isledigi ulkelerde bunu basarmak (sad but true) daha kolaydir (yani diyorki, linc bilinci iceri hukuk disari)

    psikopatlik durumunda, mahkemece verilen kararla hastaneye gonderilirsiniz. (siz degil yani, bi dakka) sosyopatlik ise burada tekrar farklilik gosterir, cunku devam eden bir delilik* halinden cok yalan soyleyen sogukkanli bir katil cogu zaman muebbet hapis cezasi alir. psikologlarin ve savcilarin da iki durumu ayird etmesinin zorlasmasinin nedeni ise, sosyopatlar (istedikleri zaman) yine isimlerinin aksine topluma uyumlu iyi bir vatandas olabilirler, tam da bu nedenle delilik mazeretiyle yirtamayip olum cezasi veya muebbet alirlar.

    seri katillerin bir cogunun gunluk hayatlarinda saygi goren birer birey olmalari da bu durumla aciklanabilir. son yuzyilda seri katiller uzerinde yapilan arastirmalar, onlarin aslinda dr jeykill mr hide hayati yasadigini ve oldurmeye programlanmis yaratiklardan cok saygin birer doktor veya avukat da olabildiklerini gosteriyor.

    psikopat olarak nitelendirilenler bir yana, sosyopat seri katiller icin kurbanin dustugu zavalli durumlar cok onemli degildir. iskence yapmak, cinsel bir zevkten cok (ki psikopat seri katillerin en buyuk gudusu genellikle cinselliktir) deneysel bir merakin sonucudur. kurbanlarini yemek onlarin tarzi degildir ve seri katillerin aksine kendilerine zarar verme davranisi daha sik gorulur.

    etik ve hukuki olarak hapisanede degil de hastanede tedavi edilmeleri gereken hastalarin, ironiktir ki tedavi edilerek topluma kazandirilabildigi gorulmemistir. en agir mental hastaliklarda bile (orn. sizofreni) ilaclarla gunluk hayata devam edebilme mumkunken, sosyopatlarin durumundaki ayirici unsur olan zarar verme durtusunun tedavisi yoktur.

    bunun lanetlenme veya inhumanity ile bir tutuldugu primitiv toplumlarin en buyuk savunmasi da bu gercektir. bir diger savunmalari da belirtilerinin orta yaslarda degil de bebeklikten itibaren gozlenebilir olmasidir. idam cezasina karsi olan gelismis bati toplumlarinda bile, bu hastaligin cezasi genellikle olum ya da tecrit olur.

    ama durum hicbir zaman natural born killersteki gibi degildir, maalesef cogu zaman yargiya baska secenek birakmayacak derecede insanlik disi ve dusunce disi eylemleri kolayca yapabilen insanlara karsi, bilim henuz bir care bulamamistir, sanat ise filmlerini cekerek kendine fayda (parasal) topluma da hurafe saglar, bizi supersize eder

    bitti.
154 entry daha
hesabın var mı? giriş yap