7 entry daha
  • 699-768 yılları arasında yaşamış arap tarihçi. hz. muhammed'in hayatını ve ilk müslümanlar ile gayrimüslimler arasındaki savaşları anlatan kitab-ül meğaziadlı eserin yazarıdır. arapça bir sözcük olan "meğazi", "mağzat"ın çoğulu olup, "savaş hikayeleri" anlamına gelen "gazve" sözcüğü ile aynı köktendir. islam tarihi ve muhammed'in hayatına dair bilinen en eski kitap olan kitab-ül meğazi, "siyer" alanının en temel kaynağıdır. muhammed'in tarihçe-i hayatına dair yaygın olarak bilinen bazı olayları buradan öğreniyoryz. ancak muhammed'in ölümünden 120-130 sene sonra yazılmış olması tarihçiler arasında tartışma konusu olmuş, kitabın kulaktan dolma hikayelerden oluştuğu, bu bakımdan bilimsellikten uzak olduğu ve kendisine itibar edilemeyeceği bazı tarihçiler ve teologlar tarafından ifade edilir. hatta söz konusu döneme ait başkaca bir kaynak bulunmaması, hiçbir arkeolojik buluntu tespit edilememesi gibi nedenlerle anlatılagelen olayların (örneğin çağrı filminin konusunu oluşturan olaylar) aslında hiç yaşanmamış olduğunu söyleyenler de vardır.
    ibn ishak'ın "kitab-ül meğazi" sinin bilimsel açıdan dikkate değer bulunmamasının bir diğer nedeni de, kitabın önemli bir bölümünün kayıp olması ve bu kayıp kısımların ibn hişam'ın kendi kitabı siret-i ibn hişam 'da yaptığı alıntılamalar ölçüsünde bilinmesidir.
    kısaca üzerinde bu kadar fırtınalar kopartılan ve islam dininin esaslarından olan "siyer" müessesinin kaynağı bu kitabın yarısından çoğunun orijinali elimizde yok, kayıp.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap