30 entry daha
  • bruce springsteen in 1980 tarihli double albümü ile aynı adı taşıyan ve her dinleyişimde ruhumun şukela butonunun sürekli basılı kalmasına sebep olan şarkısı.

    kendisi için çok önemli olan bu şarkıya dair springsteen in düşünceleri şöyle:

    the river aynı zamanda ev ve evliliğe dair vaatler üzerine ilk yazma denememdi. country müziği bir kez daha önemli olmaya devam etti. bir gece new york daki otel odamda hank williams ın my bucket s got a hole in it ini söylemeye başladım. hemen new jersey e dönüp odama kurulup the river ı yazmaya başladım. barda oturan bir adamın yanındak taburede oturan yabancıya kendi hikayesini anlattığı öyküsel bir folk söylemi kullandım. şarkının temelini 70 lerin sonlarında new jersey de inşaat sektörünün çöküşü ile birlikte kızkardeşimin ve ailesinin geçirdiği sıkıntılı döneme dayandırdım. kızkardeşimin kocasının iyi kazandığı işini kaybedişini ve yaşmını sürdürebilmek için hiç şikayet etmeden zor koşullarda çalışmasını izlemiştim. kızkardeşim şarkıyı ilk duyduğunda sahne arkasına geldi, bana sarıldı ve "o benim yaşamımdı" dedi.

    is a dream a lie if its don t come true or it is something worse

    lafı bunları okuduktan sonra daha da bir güzel geliyor, daha da bir anlam kazanıyor. patron anlatmak istediği şeye karar vermiş, nasıl anlatacağına da karar vermiş ve sonra belki de kendisinin de kafasında olan soruyu sormuş. belki de şarkıyı o soru yazdırmış. nasıl olmuşsa olmuş, çok iyi olmuş, çok güzel olmuş ve her zaman sorumluluklarından bahsettiği şarkı yazarlığı işini ne kadar güzel yaptığını göstermiş bize springsteen.

    bruce springsteen in sonraları geliştirerek ve derinlemesine detaylandırarak nebraska ve ghost of tom joad albümlerinde kullanacağı yazış stili konusundaki düşüncelerini belirginleştiren şarkı olması açısından da özel bir yere sahiptir the river.

    bir başka dönüm noktası için (bkz: brilliant disguise).
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap