5 entry daha
  • --- spoiler ---
    ötekileştirme, kimlikler, ırkçılık konuların hümanist bakış açısı ile işleyen, oldukça başarılı kotarılmış, detay sembollerle donatılmış hoş, sıcak, başarılı filmekimi 2005 filmlerinden.

    "yahudiler neden bu kadar birbirlerine bağlıdırların" sorusunu çok iyi veriyor film; birbirlerine sahip çıktıkları için tabi ki. kalkıp etiyopya-sudan arasındaki problemler nedeniyle sorun yaşayan siyah yahudileri al, israile getir ve yeni bir hayat ver. lisan öğret, çıplak ayak/ bir örtü ile yaşayan, anne ol, baba ol. çorap giymek, masada oturmak, yatakta yatmak, duşta yıkanmak gibi en temel şeyleri bir en baştan öğret, sindir, yaşam biçimi haline getir. muazzam bir efor, her iki taraf içinde; üstelik anasından babasından memlektinden ayırdıktan sonra naparsan yap deme şansın yok !

    bir yalanı taşımanın ağırlığı, korkunç özlemi çok ama çok başarılı veremese de film gene de size hissettirmiştir; yinelenen "niye geri dönmeme izin vermedin anne" repliği ile.

    insanın aklına düşürür; yahudi olmak, bir dine sahip olmak, kimlikler nedir ? esas oğlanımız salomon -orjinal ismi neydi hatırlayan var mı ? - evet belki yahudi değildir; artık taşıyamayacak hale gelip de yavaş yavaş bunu açıkladığıında kendisine söylenen şey; sen bizden daha çok yahudisin. tevratı, onun ruhunu daha iyi anlıyor, yahudi gibi yaşıyorsun. peki ya inanç ? belki kimliklerin ikiyüzlülüklerinin altını silik de olsa çizen bir bölümdü filme dair.

    ötekileştirmeden asla kurtulamayan, etiyopyada yahudi olduğu için, israilde ise siyah olduğu için. ötesinde kızarkadaş ne sevimliydi, ne sevgi dolu, ne sıcak ne tatlı idi. sahi ya kırmızıderili. kimliklere değil yalana kızan.

    empati kurmak, başka hayatlara, başka memleketlerin de burda pek farklı olmadığına dair iyi seyredimlikti. küçük salomon gözünde öfkesi, hep başı aşağıda öfkeli haliyle çok ama çok sekerdi. o yaşta öfkeli bir çocuk nasıl olursa öyle idi.

    ödünç fikri* de eklemek gerekirse, çok duygu & konu & olay 2 saatte sığdırılmaya çalışılmış. evet ya yarım kalmış. bir kaç filmlik konu tek filme sığdırılmaya çalışınca kaçınılmaz olmuş yarım kalmış/yüzeysel kalmış duygusu
    --- spoiler ---
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap