9 entry daha
  • aslında bir dc generatördür. tabi, günümüzün modern araçlarında aynı işlev için yer alan alternatörler için de bu isim kullanılır fakat alternatörler* aslında alternatif akım generatörleridir.

    bu arkadaş bir generatör, yani üreteç (enerjiyi yoktan var edemeyeceğimiz için bir enerji çeşidini başka bir enerji çeşidine çeviren araçtır aslında). generatörler, hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren zamazingolar olduğundan dolayı araçlardaki şarj dinamoları (hem alternatörü hem de dc generatörü içine alarak yazıyorum) da bir hareket enerjisi kaynağına bağlıdır, yani içten yanmalı motora. (bkz: krank kasnağı)(bkz: vantilatör kayışı) motorun hareketiyle beraber şarj dinamosunun mili döner ve dinamo, elektrik enerjisini üretmeye başlar.

    üretilen elektrik enerjisi konjektör adıyla bilinen bir regülatör devresinden geçer ve aküyü şarj eder. konjektörün görevi alternatörden elde edilen ac'yi sabit bir doğru gerilime dönüştürmektir zira akü dc ile şarj olur (şarj dinamosu bir dc generatör ise generatörden elde edilen dc gerilim düzenlenerek sabit bir değerde aküye verilir.) tabi, şimdiki konjektörler güç elektroniği devrelerinden oluşuyor. daha eskilerde, mekanik konjektörler ile dc generatör olan şarj dinamolarının alan sargısından (stator sargısı) akan uyarma akımının ayarı ile aküye uygulanan gerilim regüle edilirmiş.

    bir de meşhur kömürden bahsetmek gerek. alternatörün yapısına bakarsak; dönen kısım yani rotor, bir elektromıknatıstır. dolayısıyla, dönen bir sargıya (rotor sargısı) elektrik enerjisi iletmek için farklı bir sistem lazım ki bu da fırça-bilezik yapısı ile gerçekleşir. bileziklere bağlanan rotor sargıları döner vaziyettedir ve dönen bileziklere baskı ile temas eden fırçalardan elektrik enerjisi uygulanarak rotor sargıları enerjilendirilmiş olunur. kömür ise dönen bileziğe temas eden iletken malzemedir. anlaşılacağı üzere kömürleri zamanla bitiren şey sürekli gerçekleşen sürtünmedir. (şarj dinamosu bir dc generatör ise rotor sargılarında endüklenen elektrik enerjisi, kollektör (rotor sargı uçlarının bağlı olduğu mille beraber dönen iletken yapı) üzerine basan kömürler üzerinden aküye olan yolculuğuna başlar.)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap