• sabah saat dokuzdan beri tamiri için koşturduğum ve uzun yola çıkmam gerekirken beni ankara soğuğunun şefkatli kollarına bırakan icadını sktiğminin şeysi. hele ki kullandığınız araç hyundai marka bir panelvansa iyice sinir katsayiniz yükseliyor zira bu icadını sktiğminin şeysini söküp takmak bildiğin zulüm. usta sırf bu gün ettiği küfürle cehenneme kombine aldı. sözlerimi bitirirken burdan hyundai yetkililerine seslenmek istiyorum. olm siz araba yapmayın lan puzzle falan yapın. olmadı lego yapın.
  • herhangi bir otomobil, crossover, suv veya hafif ticari araç ile en az 50cm veya daha derin bir su birikintisinden en az 30km/h ve daha üzeri bir süratle geçtiğiniz anda otomatik olarak geri dönüşü olmayan bir şekilde tüm fonksiyonu yitiren bir gadget'tır efendim bu. parça ücreti fiat ve renault grubu için 800tl den başlayıp bmw ve mercedes grubu için 8.000tl lere kadar çıkabilir.. önümüzdeki hafta istanbulda karaborsaya düşeceğine her isteyenle bahse girebilirim. hatta herhangi biri geçen haftalarda en az 10.000 adet kadar "şarj dinamosu" stok ettiyse şu anda tüm istanbuldaki en mutlu insandır muhtemelen ..

    (bkz: 18 temmuz 2017 istanbul yağmuru)
  • araç rölantideyken motordan enteresan tıkırtı sesleri geliyorsa sorun buradadır.
  • otomobil üreticilerinin kendi imalatı değildir bu parça.

    mako, magneti marelli, valeo gibi firmaların ürünüdür. iç aksam birçok modelde aynı da olsa, farklı tipteki motorlar için farklı bağlantı şekileri dolayısı ile birbirlerine uymayabilirler. teknik olarak aynı parçadır ama yerine bağlayamazsınız, civara delikleri ya da kasnak seviyesi tutmaz ama parça içi aynı olabilir.

    motor sesi ile lineer olarak artıp azalan bir vızlama varsa, kendileri bilya dağıtma başlamıştır.

    bu parçanın pervanesini elinizde iken fırıl fırıl döndürebilirsiniz. yerine takıp kayışa bağlandığında, motor çalıştırıldığında yüksek devirde elektrik üretmeye başlar ve dönme direnci de oluşur. bu esnada, üzerindeki kayış eski ya da gevşekse çayırdayarak döner, kayış sesini duyarsınız.

    kayış çok gerginse, bilyaya yük bindirir ve dağılmasına sebep olur.

    motor devir saati için devir bilgisi bazı eski arabalarda bu parçadan alınır. devir bilgisi, artık hemen hemen tüm araçlarda farklı yollardan da elde edilebiliyor.

    gösterge panelinde kırmızı akü şeklinde bir uyarı ışığı yandığında, bu parça ile başınız dertte demektir. bu ışık yanıyorken, özellikle gece ıssız yollara, büyük otoyollara falan çıkmayın.

    konjektörü arızalanırsa, hem aküyü hem elektrikle çalışan parçaları bozar. könjektör, şarj dinamosunun ürettiği elektriğin sistemde kullanılacak kadarını aküye yollayan bir süzgeç gibidir kabaca.

    dinamodan çıkış yüksek olursa akü ve başta ampüller olmak üzere elektrikli unsurlar zarar görür.

    arabanın her tarafını kendi imkanlarım ile hallettiğim halde, arızası halinde elektrikçinin yolunu tutarım. dinamo ve elektrik sorunları karmaşık işler.
  • önceki akşam yağan yağmurda derin su birikintilerinden geçerken sabırsız davranmam sonucu bozulan parça. neden suyun içinden yavaş geçmem gerektiğini şimdi anlıyorum.

    bu sabah arabayı çalıştırdığımda kedi gibi ince ses geldi gazladıkça. arabayı durdurup tekrar çalıştırdım. ilerleyince akü lambası yandı. aman dedim gideceğim yerin yakınında akücü var, devam ettim. kırmızı ışıkta durunca direksiyon sertleşti. city modunu kapattım nolur nolmaz diye. ilerde başka bir kırmızı ışıkta durduğumda direksiyon tamamen kitlendi. arabayı kapatıp açarak bi şekilde çok şükür kaza da yapmadan hoşdere servisine geldim. aküyü ölçtüler şarj dinamosu arızalı çıktı.

    harika bi gün geçiriyorum. bütün bir haftasonu arabasızım.
  • eski bir mustang'im var. bakimini( yag degisimi, filtre degisimleri, fren balatasi vs) kendim yaparim, seviyorum kire pasa bulanmayi. gecen hafta park yerinden kaldiramadim, calismadi, sagolsun sempatik amerigali arkadaslar ( beyaz amerikalilari bu yuzden seviyorum, adam esini cocuguni arabada birakip cikti kendi yardim teklif etti) akuye jump start yaptirmama yardim etti, calistirdik ama 2-3 dakika sonra butun elektrik aksami kaput olunca ilgili parcada (bkz: alternator) sorun oldugunu anladim. tamirciye goturmeden arastirdim ettim, ben yaparim lan dedim…

    nah yaparim! i ih. brent'in tamirciye goturdum, bardan taniyorum. bakti direkt alternator dedi, salak miyim ben de biliyorum dedim. 2 saatte yaptilar, ben de izledim. uzman olmadan yapilamayacak bir ismis bu parcanin degisimi onu anladim.

    bozulduysa, hemen degistirin, sinyal isik ve hicbir halt calismiyor. akunun de anasini belliyor.

    tanidik hesabi, 300$ oldu. olm araba o kadar etmez benim… neyse.
  • oto sanayi jargonunda alternatör denilen elektrik üreten parça. bunda bir arıza oluşması sonucunda araçta genellikle direksiyonda sertleşme, abs uyarı lambasının yanması, radyo-bilgi ekranının açılmaması gibi belirtileri olabilir. çünkü akü tek başına uzun süre aracın normal seyretmesi için gerekli enerjiyi tek başına sağlayamaz.
  • seyir halinde bozulması durumunda motor çalışsa bile arabanın elektrik aksamını keserek direksiyon kontrolünü zorlaştıran sizi hayati anlamda tehlikeli sokabilecek parça. tabi bu anda abs devreye giriyor. değişimi ve tamiri ise 800 tl civarında.
  • eğer araçtan durduk tere takıntı ve sürtünme sesi geliyorsa hiç uzun yola çıkmadan hemen tamire gidin büyük ihtimal sorun bu arkadaştadır..
    şayet yolda şarj etmeyi kesip aracın elektrikle ilgili aksamlarında sıkıntıya yol açar bu arıza..
    adından da anlaşıldığı görevini yapmamaktadır tam olarak..
    maliyeti fazla değildir ancak hayati bir önemi vardır..
  • altenatör çalışmayı durdurduğunda tam şarjlı bir akü ile maksimum 270km - 320km yol yapabilirsiniz.
    hatırlanması gerekenler :
    arabanızın aküsünü tamamen şarj edin
    sabahları araba kullanmaya veya seyahat etmeye çalışın çünkü sabahları far kullanmanıza gerek kalmaz.
    far ve korna
    kullanmaktan kaçının araba ac kullanmaktan kaçının arabayı
    hücreyle çalıştırmayın. hücre başlangıcı çok fazla pil gücü tüketir. arabayı itmeye çalışın ve 2. veya 3. viteste çalıştırın.

    300 km'den fazla seyahat etmek istiyorsanız, bir arabada yanınızda 1 ekstra tam şarjlı pil bulundurun. ayrıca 250 km'den fazla seyahat ettiğinizde pil şarj hizmeti sağlayıcısını aramaya devam edin. havada fazladan pil bulundurmazsanız, otoyolun ortasında sorun yaşamamanız için en az 3-4 saat veya pil tamamen şarj olana kadar şarj edebilirsiniz.

    aynı sorunla karşı karşıya kaldığım en son kişisel deneyimimi paylaşıyorum. ben ailemle birlikte yaklaşık olarak kota'dan ahmadabad'a seyahat etmeyi planlıyorum. 544 km. arabam tata sumo grande gx alternatörü çalışmayı durduruyor. böylece arabamızın aküsünü tamamen şarj ettik ve sabah erkenden 7:00'de yolculuğumuza başladık. araba ac kullanmadan 300 km yol gittikten sonra akümüz bitti. daha sonra yeni amaron batarya getirdik ve 250km dinlenme yolculuğumuzu rahatlıkla tamamladık.

    umarım bu size yardımcı olur.

    edit:
    https://youtu.be/tkfb1dkywvw

    edit2: arabanın şarj etmemesinin sebebi krank kasnağı imiş.
hesabın var mı? giriş yap