15 entry daha
  • olayı kısaca açıklamaya çalışacağım. amme hizmeti olsun deyu.

    3700 yıl önce, bir meteor veyahut kuyruklu yıldız dünyaya çarpıyor. çarptığı yer orta doğu'nun middle ghor diye bir bölgesi (türkçesi nedir bilemiyorum bu bölgenin), ölü deniz'in kuzeyine doğru bir yer.

    çarpışma sonrası 500 km karelik alan tamamen yok olmuş. sadece şehirler ve yerleşim yerleri değil, bereketli tarım arazileri de tamamen küle dönmüş.

    bölgenin tekrar zenginleşmesi ve medeniyetin yeniden orada yeşermesi için 600 yıl geçmesi gerekmiş. yok olan şehirlerden birisi de antik şehir tall el-hammam imiş.

    tall el-hammam'da bulunan 3700 yıllık çömleklerde ilginç bir durum fark edilmiş. çömleklerin dış yüzeyi cam haline gelmiş durumdaymış. yine çömleğin içinde kullanılan, zirkon isimli bir değerli madde de aşırı ısı dolayısıyla gaz haline dönmüş. bunun gerçekleşmesi için aşağı yukarı 4000 santigrat derece sıcaklık gerekli. bu ani sıcaklık artışı anlık bir olaya benziyor, yani sıcaklık sürekli devam etmemiş. bundan mütevellit bu çömlekler yanıp kül olmamışlar ve bugüne kadar ayakta kalmışlar.

    asteroidin çarpması sonrası bir tsunami da yaşanmış olabilir diyor araştırmacılar. bunun sonucunda hala hayatta olan insanlar bölgeyi tamamen terk etmek zorunda kalmışlar. lakin bu durum sadece söz konusu bölgeyi ilgilendiriyor. tall el-hammam'ın batı, doğu ve kuzeyinde olan şehirler varlıklarını sürdürmüşler.

    söz konusu bölgenin incil'de anlatılan sodom ve gomore hikayesinin geçtiği bölge olabileceğini söylüyorlar. biz bu hikayeyi "lut kavmi'nin helakı" olarak biliyoruz. konu ile alakalı birtakım ayetler yazıyorum:

    "ne zaman ki, emrimiz geldi, o ülkenin altını üstüne getirdik ve üzerilerine istif edilip pişirilmiş çamurdan taşlar yağdırdık." (11:82)

    "hem o lût kavminin bulunduğu şehir harabesi bir yol üzerinde bulunmaktadır." (15:76) (tall el-hammam olabilir mi acaba?)
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap