7 entry daha
  • ______________________ithalat__________ihracat__________fark

    ara malları_____________78,118_________28,879_________-49,239
    sermaye malları_________18,976__________7,577_________-11,399
    tüketim malları_________12,693_________33,268__________20,575

    toplam_______________110,377_________69,984_________-40,393

    ağutos ayı itibariyle türkiye'nin toplam 12 aylık dış ticaret açığı 40 milyar $'ı buluyor. tabloyu incelemeden önce genel bir bilgi vermek gerekirse;

    ara malları : üretim esnasında, malın son tüketiciye ulaşmadan önce üretime katılan işlenmiş hamadde.

    sermaye malları: bir malın üretilmesi için, fabrika ilk kurulduğunda kullanılan yatırım malları.

    tüketim malları: son kullancıya ulaşan nihai mal.

    örnek vermek gerekirse, vestel marka bir televizyon tüketim malı, vestel'in bu televizyonlarda kullandığı samsung tv tüpleri ara malı, vestel fabrikasında bulunan cnc tezgahları ise sermaye malıdır.

    bu bilgilerden sonra görülüyor ki, türkiye tüketim malları ihracatçısı. yani bizim dış ticaret açığımız sermaye malları ve ara malları kısmında.

    türkiye'nin ithal ettiği ara malları ise, büyük oranda türkiye'nin üretemediği yüksek teknoloji malları. misal vestel, televizyonun elektronik devrelerini üretirken tüpünü dışarıdan alıyor. yani sorun teknoloji sorunu. biz ihraç ettiğimiz ürünler için dahi ciddi miktarda ara malı ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz. vestel örneğinden devam edersek; vestel, 100 liralık televizyon ihraç etmek için 70 liralık ithalat yapmak zorunda. vestelin üretime katma değeri % 30-40 gibi bir oranda. bu oran firmadan firmaya değişse bile, bir kaç firma haricinde nadiren % 50'nin üzerine çıkıyor.

    teknoloji sorununun altında ise özellikle üniversitelerde verilen yetersiz eğitim yatıyor. ne yazık ki, bizim üniversitlerimiz teknoloji geliştirecek mühendisler değil, başkalarının ürettiği teknolojileri kullanmak amacıyla mühendis yetiştiriyor. bizim üniversitelerimizde önemli olan teknik eğitim değil, dışarıdan gelen makinaların ingilizce kullanma klavuzunu okuyup, makinayı çalışır halde tutabilmek için gerekli olan yabancı dil eğitimi. ben de bir mühendis olarak bu özeleştiriyi yapabiliyorum.

    bu ülkede, teknik dersleri ingilizce veren üniversiteler olduğu sürece ilelebet dış ticaret açığı vereceğiz, bu böyle biline.
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap