55 entry daha
  • bestesi mozart, italyanca liberottosunu ise lorenzo da ponte'nin yazdığı, 18. yüzyıl normlarına göre biraz ahlaksız, biraz komik bir şaheser.
    konusuna gelince, yüzünde maskesiyle maceradan maceraya koşan çapkın don giovanni, kumandanın kızına tecavüz etmeye çalışırken, babası tarafından yakalanmış ve yapılan düello da ''kumandanı öldürmüştür''. ölen adamın kızı donna anna da sözlüsüne intikam yemini ettirmiştir ve her yerde don giovanni’yi aramaktadır diğer yandan daha önceki yaşanan olaylardan mütevvellit zerlinna ve donna elvira'da giovanni'yi takip etmekte ve intikam istemektedir, bu yüzden gerçek kimliğini sürekli saklayan don giovanni'nin kaçış maceralarında kendisine yardımcı olan uşağı lorepollo’dur. lorepollo yaşananları içine sindiremese de, efendisinin verdiği altınlarla onun maceralarına ortak olmakta ve don giovanni’yi tehlikelerden korumaktadır, beklenen sona bile isteye, bir serüvenden diğerine atlayıp sıçrayarak koşarken ancak çekirge misali sonunda da cehenneme gönderilmiştir.
    ilk gösterimi 1787'de prag'da gerçekleştirilmiş, günümüzde de en çok sahnelenen operalar sıralamasında top20'de bulunuyormuş. türkiye'de şu an elbette gösterimi yok, benim konuya ilgim ise okuduğum kitapta geçiyor olması ondan merak ettim.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap