306 entry daha
  • dehb'liler olarak uykuyla olan problemimiz hakkında ;

    uykuyla problemi olan bir dehb'li olarak heralde başımıza gelecek en iyi ve en kötü şey hemen uyuyabilen, her zaman uyuyabilen, her yerde uyuyabilen bir eşe, sevgiliye, arkadaşa sahip olmak. ben de bu durumu birebir yaşıyorum. yıllardır uykuyla problemim var ve sürekli üstüne gidip çözmeye çalışıyorum. ve en yakınımdaki bu uykuyla zerre problemi olmayan insanı sürekli gözlemliyorum, sorular soruyorum.

    +ya sen nasıl uyuyorsun, yani tam olarak ne yapıyorsun ?
    -ne napıyorum bişey yapmıyorum ya, gözlerimi kapatıyorum işte, uyuyorum.
    +(bu rahatlığı insanı çıldırtırken) yani ne düşünüyorsun, hayal mi kuruyorsun ?
    - hiçbir şey yapmıyorum, uykuyu düşünüyorum. (burası önemli)

    bu dediğim insan o gün 12 saat uyumuş olsun, gece yine her zamanki saatinde uyuyor. ben biraz fazla uyusam bugün çok uyudum, bu gece bana uyku yok diyorum.

    neyse yakın zamanda yine öyle kitapların arasında gezinirken bir kitap gördüm. artık dehb, uyku ile okuduğum sayısız kaynaktan sonra inancım yavaş yavaş azalsa da en azından bir şeyler yapıyor olmak gayesi ile kitabı aldım. yine klasik egzersizler, planlamalar vardır diye düşünürken, kitap ilgimi çekti bu sefer. farklı bir şeyler olduğunu anladım. bu fark aslında çok fazla bir şey vadetmemesiydi.

    kitapta altını çizdiğim yerlerden bazılarını buraya bu konuda sıkıntı çeken dehb'liler için yazıyorum.

    -şimdi, hiçbir şey yapmamayı öğrenelim.

    -eğer hayatınızı uykusuzluktan kurtulmaya odaklarsanız, mantığa aykırı bir biçimde uykusuzluğa çakılı kalabilirsiniz.

    -uykuyla problemi olmayan insanlar da hemen uyuyamazlar, ortalama uyku süresi sağlıklı bir bedende dahi 15 dakikadır. iyi uyuyanlar sadece sessizce, sabırlıca ve hareket etmeden uyanık durmayı iyi bilirler.

    -uyku, gerçekleşmesi için bilinçli bir çaba ya da enerji gerektirmeyen doğal psikolojik bir süreçtir, tıpkı nefes almak ya da kalbinizin atması gibi. uykunuzu aşırı bir şekilde kontrol etmeye çalışmak bataklıkta mücadele etmeye benzer: çok fazla enerji harcar ve durumu daha çok kötüleştirirsiniz.

    -uykusuzluğunuzun büyük bir bölümü yetersiz uykudan ziyade, yetersiz uykuyla sürekli mücadele etmenizden ve ondan kaçınmak için çaba harcamanızdan kaynaklanır.

    -....bütün bundan öğrendiğim şey asıl acı verenin uyanıklık değil, onunla mücadele etmek olduğudur.

    -uyuyamadığınızda, o anda olanların farkında olmamak mücadele ettiğinizi anlamadan buna devam etmenize neden olur. bütün günü önceki gece çok az uyuduğunuz için endişelenerek ya da uyuyamazsanız yarının ne kadar kötü olacağını hayal ederek geçirebilirsiniz. geceleri uykusuzluğunuzu nasıl düzelteceğinizi düşünerek geçirirseniz, elbette bu aşırı düşünüp taşınma sizi uyanık tutar.

    -normal uyku uyuyanlar, onları uykudan uzaklaştırmak yerine nazikçe uykuya yönlendiren bir şekilde davranmak dışında hiçbir şey yapmazlar.

    -normal uyku uyuyanlar hakkında unutulmaması gereken en önemli şey rahatlamaya istekli ve ön uyku evrelerinde sessizce uyanık olmalarıdır. kendilerini uyumaya zorlmaya çalışmazlar, buna razı olurlar, çünkü uyuyamazlarsa bile biraz dinlenebileceklerini bilirler.

    -normal uyku uyuyanlar uyuyamadıkları zaman yataktan kalkmazlar, o nedenle siz de kalkmamalısınız. amaç evde dolaşıp bütün korkularınızdan kaçınmak yerine onlarla birlikte yatakta kalmaya istekli olmanıza yardımcı olmaktır.

    kitap : uyku kitabı- guy meadows - epsilon yayınevi

    evet, bu kitaptan bende en işe yarayan genel manadaki çizdiğim yerleri paylaşmaya çalıştım. umarım dehb, okb, depresyon veya çeşitli sebeplerle uykuyla problemi olanlar adına bir nebze faydalı olur.

    şu cümleyle bitireyim : ...amaç uyumaya çalışmaktan ziyade çok değerli olan istirahat etmektir.
924 entry daha
hesabın var mı? giriş yap