3 entry daha
  • gerekliliktir, zira -kesme işi için sınırsız güç uyguladığınız- kör bıçaklarla elinizi kesme ihtimaliniz daha fazladır. diğer yandan, kötü bir bileyicinin bıçakları çizik içinde bırakmasından sonra sinir içinde öğrenmeye başlayabileceğiniz aktivitedir. en azından benim için öyle oldu. işin ehli insanlar şuraya birşey yazmamış, meydan boş iken öğrendiğim kadarını yazayım. farklı kör bıçak problemleri farklı araçlarla çözülür:

    masat: bıçak keskin ama keskin kenar düzgün değilse, ör. kemik/kılçık nedeniyle yamulduysa kullanılır. tabi bunlar hep teorik bilgi, bıçağın ağzını bozmadan ve el kesmeden masat kullanabilmek profesyonel beceridir diyebiliriz.

    sert çelikten bıçak bileyiciler: bıçağın ağzı düzgünce ama keskinlik biraz azalmışsa yardımcı olan aletler bunlar. sivri bir kurşunkaleminiz var, biraz yazdıktan sonra yazısı kalınlaştı ve tekrar ince bir yazı istiyorsunuz diyelim. böyle durumlarda kullanılan bir araç bu. fiyat ve ergonomi avantajı nedeniyle amatör mutfaklara en kolay girebilen araçtır. günü kurtarır, bir biley taşı değildir.

    biley taşı: masat gibi kullanımı el hüneri isteyen bir araçtır. çok etkili bir araçtır, kavanozu açmaktan ağzı tırtık tırtık olmuş bıçakları düzeltmenizi sağladığı gibi çok güzel bıçaklarınızı körleştirebilir. bıçağı üzerinde sabit ama bıçağın tipine göre değişken açıda gezdirerek işinizi görebilirsiniz. bıçakları tek taraftan bilenen insanlardan* değilseniz bıçağın her iki yanına aynı hareketi yapmanız gerekiyor. bunlar söylemesi kolay yapması çok kolay olmayan şeyler. bıçağı sabit açı ile tutabilmek için çeşitli ürünler var, hiçbirini kullanmadım ama denenesi şeyler.

    zımpara: bir biley taşı ile tüm bileme işinizi yapıp çıkamazsınız, kabasını-incesini farklı kalınlıkta taşlarla yapmanız gerekir. ince biley taşları ucuz değil. restoranı veya kasap dükkanı olmayan biri olarak ince işlerde bileme taşının etrafına sardığım zımparayı kullanıyorum. 1500 ya da 2000 zımpara ile parlak bir bilenmiş kenar elde edebilirsiniz. diğer yandan zımpara kalın bileme taşlarının alternatifi olamaz (sanırım), bıçaktaki çok kaba çapaklar zımpara kağıdını yırtıp atabilir.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap