2834 entry daha
  • yine "iyi biranın mantığını" bilmeyenlerin atıp tuttuğu başlık.

    ortamı foruma çevirmek pahasına giriyorum:

    - içimi kolay olacak - bu en iyi şarap üzüm şırası gibi lıkır lıkır içilebilen şaraptır demek gibi birşey. yine de genel olarak doğru olmakla beraber barleywine, russian imperial stout, bazı ekşi stiller için doğru değil.

    - içerisinde baskın tatlar, kokular olmayacak - o zaman ipa diye bir bira çeşidi neden var? bir insanın böyle bir yorum yapabilmesi için hayatında american adjunct lager dışında bira içmemiş olması lazım.

    - içince ağızda acı bir tat bırakmayacak - after taste'i acı olmayacaksa belki katılabilirim. kasıt tadı acı olmayacaksa külliyen yanlış. (bkz: india pale ale)

    - arka arkaya firesiz içilebilecek, çabuk sarhoş etmeyecek - yanlış. %7-8 üzeri alkollü her bira çabuk sarhoş eder. bu yoruma göre westmalle triple kötü bir bira.

    - hem yemekle hem de tek başına rahatlıkla içilebilecek - doğru. yanlış olan her bira her yemekle güzel olmaz. hangi biranın ne tür yemekle daha uyumlu olduğu üzerine yazılmış 100lerce kitap var.

    - çabuk ısınmayacak - yanlış zaten bu bir biranın özelliği olamaz, olsa olsa birayı servis eden yerin özelliği olabilir. her biranın içilme sıcaklığı farklıdır mesela bitter, mild, esb gibi biralar 12-15 derecede içilir. dünyanın en pahalı biralarından biri olan utopias oda sıcaklığında içilir. budweiser ve corona gibi biraların buz gibi içilmesinin nedeni bir içecek ne kadar soğuksa tadının o kadar az alınmasıdır. bu biralar 8-9 derecenin üstüne çıkınca içilemez hale gelir çünkü bok gibidirler.

    - köpük sıvı oranı dengeli olacak - bu ne demek? bazı biralar çok köpüklüdür ( mesela belçika biraları) bazı biralar az köpüklüdür (mesela mild, barleywine, berliner weisse)

    - içince vücudu hantallaştırmayacak - bu da anlamsız bir yorum. ne yapacak enerji mi verecek?

    gelelim heineken, budweiser ve corona'ya. bu 3 bira da vasat lager'lerdir. aslında üretimi teknik olarak kolay değildir ama en tatsız tuzsuz, nispeten su gibi biralar bu şekilde üretilebildiği için özen göstermeden kötü malzemeyle seri üretimi diğer türlere göre daha kolaydır.

    bu tür biraları yapan multinational şirketler üretime harcadıkları paranın 100 katını pazarlamaya harcadıkları için biradan anlamayanlar bu biraları iyi zannederler.

    heineken çok kötü bir bira değildir ama yeşil şişede satıldığı için biraz risklidir, skunked olma ihtimali vardır. kutu için daha iyi.
    budweiser (amerikan olan) baya boktan bir biradır.
    corona ise şudur: (bkz: #66069469)

    insanımız bilmediği konularda atıp tutmasın...
3642 entry daha
hesabın var mı? giriş yap