324 entry daha
  • tehcir döneminde suça karışan ittihatçıları cezalandırma adına o dönemde başlıca üç girişimde bulunuldu.

    a. divan-ı harbi örfi mahkemeleri
    osmanlı devleti tarafından 1918 ila 1922 yılları arasında ittifak kuvvetlerinin baskısıyla yapılan yargılamalar. 55 duruşma yapılmış, bir dizi idam kararı çıkar, ve bu idamlardan üç tanesi infaz edilir.

    b. paris barış konferansı
    konunun prais barış konferansı'nda gündeme geleceği korkusu türk tarafı içinde belirgindir. meclis zabıtlarında bu ifade edilir. ancak o tarihte henüz uluslararası hukukta bir devletin kendi vatandaşlarına karşı işlediği suçları konu alan herhangi bir düzenleme bulunmadığından konferansta türk tarafı aleyhine bir sonuç alınamaz.

    c. malta konferansları
    divan-ı harbi örfi mahkemelerini ağırkanlı ve isteksiz bulan ingilizler, istanbul'da gözaltına aldıkları zanlıları malta'ya götürmeye başlarlar. farklı günlerde, toplam 150 civarında sanık malta'ya gönderilir. çoğu siyasi ve askeri yetkililerden olan bu kişilerin tutuklu bulundukları dönemde işledikleri suçlarla ilgili belgeler mahkemeye gönderilmediğinden, yargılama yapılamaz. bu kişiler daha sonra, ankara hükümetinin elindeki ingiliz esirlerle takas edilerek, yargılanmadan türkiye'ye dönerler. (malta'da beraat ettiklerine dair iddialar gerçek dışıdır.)

    süreç hakkında daha fazla detay için bkz.:
    kaya, serdar. 2019. soykırım. sayfa 29-31.

    tema:
    (bkz: ermeni soykırımı/@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: soykırım/@derinsular)
531 entry daha
hesabın var mı? giriş yap