6 entry daha
  • su ile temasi halinde patlama filan yaratmayacak olan yakit-beton karisimi. oyle uranyumu su ile karistirip patlama yaratabilecek olsak zaten devletler nukleer silah gelistirmek icin gotleri yirtmazlardi.

    hatta bakin nasil resmini cekmisler

    sunu oncelikle belirtmek gerekiyor, bir maddenin radyoaktifligi o maddenin yari omru ile ters orantilidir. yari omru kisa madde demek hizlica radyasyon yayip bozulan madde demektir. yani ne kadar radyoaktif ise o kadar cabuk bir sekilde yok olur. sonucta radyasyon denen nane'de bir tur enerjidir ve termodinamigin kurallarina baglidir.

    nukleer kazalarda en cok bas agrisi yapan radyasyon kaynagida iyot-131 dir. kazalardan sonra kansere sebep olan sey budur. keza reaktor cekirdegi eriyip bu fil ayagi olusunca icerisinde onceki reaksiyonlarin yan urunu olan iyot-131 ciddi miktarda bulunuyordu ve radyoaktivite buraya yaklasani oldurecek guce sahipti. ancak iyot-131'in yari omru 8 gun oldugu icin bu miktar giderek azaldi ve kazadan onlarca yil sonra ortamdaki neredeyse tum iyot-131 atomlari bozulmaya ugradi. ve radyoaktivitesi cok buyuk oranda kayboldu. cok buyuk oranda diyorum cunku hala icerisinde stronyum ve sezyum gibi 28-30 yil yari omre sahip izotoplar bulunmakta.

    yani gidip uzerinde uyusaniz birsey olmaz o derece guvenlidir demiyorum ancak korku cigirtkanligi yapmanin da bir anlami yok.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap