6 entry daha
  • alış verişlerde nakit kullanımı sıfırlanmadığı sürece, tahakkuk ya da tahsilat sırasında yapılması zorunlu bir işlemin sonucudur.

    şirketler/kurumlar bu işlemden kar elde etmez, bir müşteriye 0,50 tl kadar borç olarak yansırken, diğer müşteriye 0,50 tl kadar alacak atılır. bu nedenle toplam yuvarlama tutarı, dönemsel 0'a yakınsar.

    tek müşteri özelinde, temmuz faturasına yansıtılan 43 kuruş, sonraki faturaya alacak olarak yansıtılacaktır. uzun vadede, yuvarlama kaynaklı borç/alacak, hiç bir zaman 0,50 kuruşun üzerine çıkmayacak, yine uzun vadede toplam meblağ 0'a yakınsayacaktır.

    sonuç olarak, yuvarlama, hiç bir fatura içerisinde 1 tl yi aşmaz, mantıklı kurulan bir sistemde, kurumla aranızda 50 kuruşun üzerinde yuvarlama kaynaklı borç/alacak bulunamaz. ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak, 0,50 tl den daha büyük dertlere yol açabilir.

    edit: imla ve ek bilgi: yuvarlama, bir hizmet karşılığı alınan bir bedel olmadığından kdv hesabına dahil olmaz. tüketim bedeli-diğer bedeller-kdv-önceki faturalar kaynaklı yuvarlama toplandıktan sonra oluşan tutarın ondalık kısmı üzerinden hesaplanır.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap