11 entry daha
  • iyi kaynatılmamış süt ve süt ürünlerinden geçen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon.
    özellikle hayvancılıkla uğraşan ve uyanık mandıra sahiplerinin yoğun olarak yaşadığı ancak buna karşın gıda yönetmeliklerini ve halk sağlığını kimsenin takmadığı ülkelerde görülür.

    öyle ki eğer günün birinde halk sağlığı denen kavrama saygı duyan ve hatta bu konuda kafa yoran pek çok insanın bulunduğu bir ülkeye giderseniz vizit sırasında bel ağrısı sebeplerinde brusella'yı ayırıcı tanı olarak saymanız önerilmez. zira bu sözcük ağzınızdan çıkar çıkmaz vizitteki herkes susar, dönüp size bakar. mesai arkadaşlarınızın bir kısmında "o da ne ki?" şeklinde açıklanacak bön bir bakış görülmesine karşın diğer grup size daha bir yukarıdan, adeta "az gelişmiş ülkenin köylüsü seni!" bakışıyla bakacaktır. konu ekibin başındaki prof veya öğretim üyesinin "burada brusella görülmez bayan." açıklamasıyla bir an örtülür gibi olsa da ilk kahve molasında etrafınıza bu gizemli hastalığı öğrenmek isteyen asistanların doluşması ile bir süre daha gündemde kalır.

    neden bu ülkelerde görülmez brusella? çünkü buralarda süt ürünleri, özellikle de peynir yapımını düzenleyen, hatta inanması zor ama kontrol eden yasa ve uygulamalar vardır. her önüne gelen peynir ve yoğurt yapamaz, yapan da belirli esaslara uymak durumundadır.

    ülkemizde ise şöyle yürür işler:

    - mahmıt emmi... getirdim sütü, daha yeni sağmışlar ılık ılık, tam 100 litre.
    + tamam yiğenim... az altını yakıver onun... aha bu da süt derecesi. 40 dereceye gelince mayayı boca edersin içine.
    - ama emmi... önce bir kaynatıversek, mikrop neyin varsa ölse?,
    + de get yigenim... 100 litre sütü kaynattırıp yarısını buhar edip bana 50 kilo peynir mi yaptıracan... böyle maya vurursan 70 kilo peynir eder, peynirin kilosu kaça gidiyor biliyon mu onu sen, sen mi verecen 20 kilonun parasını, he?
    - sen de doğru diyosun mahmıt emmi, ama ya satacağımız mandıra istemezse?
    +ne mandırası yiğenim? yengen pazarda satacak onları taze köy peyniri diye. hadi sallanma soğumadan kat mayayı, milangaz boşa yanıyo.
    - ...

    evet, bir tıp fakültesi üniversitesi intaniye* kliniğinin tüm öğretim üyeleri ve hemşirelerinin pazardan toplu aldıkları peyniri paylaşıp evlerine götürmeleri sonucu hep birlikte brusella olup çalıştıkları intaniye kliniğinde bir hafta yatak döşek yattıkları bir ülke burası.

    ambalajsız, nasıl yapıldığını bilmediğiniz peynir ve yoğurt almayın ve yemeyin. köy peyniri ve köy yoğurdu etrafta uyanık peynirciler olmadığı sürece lezizdir.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap