5 entry daha
  • her zaman rakibinizden iyi olmanız gerekmez, her zaman en iyi olmanız gerekmez, her zaman pazar lideri olmanız gerekmez.

    coke vs pepsi, mc vs burger king daha nice örnekler verilebilir. pazarlamada ikilik kuralı vardır. lideri hedef al ve güçlü rekabet yarat. insanlar sadece ikinizi konuşsun.

    şöyle bir gofret pazarı düşünün pazarda 10 tane firma var ve herkes eşit güçlerde diyelim. yani pazar lideri işte en fazla %11 paya sahip olacak. halbuki ikilik kuralında pazar payları genelde 1. %40, 2.%30 ve diğer bir sürü marka kalan %30'a sahip olur. bu yüzden bu ikilik kuralı pazar lideri tarafından istenilen bir durumdur.

    aynısını siyasette de görebilirsiniz. iktidar, bir tane muhalefet partisini gündemde tutar. başka partileri konuşmak istemez. böylelikle hep iktirda kalmaya çalışır. ana muhalefette diğerleri rolünde kalmaz. yani bir nevi danışıklı dövüştür.

    bu aralar aynısı ülkemizde futbol takımlarında da görünmektedir. 2 takım şiddetli çatışmalarla gündem oluşturarak biz ve diğerleri algısı oluşturmaktadır.

    çok küçük markaların lidere meydan okuması da benzer bir stratejidir. lidere meydan okursanız ve etki yaratırsanız bir anda o klasmanda algılanırsınız. tekstil markaları bunu yapar. hatta tommy hilfiger'ın efsanevi reklam stratejisi böyleydi.

    pazarda bir sürü gofret varken. ilk denemek isteyeceğiniz marka olmuştur. ülker çikolatalı gofretin direkt alternatifi olmuştur.
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap