10 entry daha
  • gercekotecilik, son tahlilde anla$ilma kaygisi olan bir gosteridir. gosterdigi:

    1) hicbir sanat urunu, uzerinde aklin denetimi dogrultusunda uzerinde cali$ilarak yahut da sonradan duzeltilerek uretilemez.

    2) gercek sanat, tum dogalliyla ortaya cikan sanattir.

    3) sanatin bir kurali olamaz ve olmamalidir.

    4) gercekotecilik otosansur de dahil her turlu iktidara ve toplumun urettigi her turlu genel gecer degere muhaliftir, du$mandir. saldirir, provoke eder, yikmaya cali$ir.

    gercekotecilik sanata kar$i bir ciki$, bir harekettir ve herhangi bir ideolojinin destekcisi degildir. en fazla, "gercek" gercekotecilerin "anar$ist" olduklari soylenebilir. gercekoteciligin, niteleyeni de olamaz. ne "toplumsal" ne de "liberal" gercekotecilikten bahsedilebilir. gercekoteci, tum ideolojilerin otesindedir. bu nedenlerden oturudur ki, her gercekoteci, kiyisindan bucagindan anar$isttir. anar$izm de zaten bir ideoloji degil, bir ideolojisizliktir.

    ne var ki her anar$ist gercekoteci olmadigi gibi, her "sanata bula$an anar$ist" de gercekoteci degildir. gercekotecilik, anar$izmin sanattaki izdu$umu, parmak izi, alin yazisidir. alin yazisidir, cunku anar$izmin "gerceklik"te ba$ina gelenler, gercekoteciligin de "sanat"ta ba$ina gelmi$tir. once yok sayilmi$, daha sonra romantik bir felsefi/sanatsal hareket olarak tanimlanarak tasnif edilmi$, dosyalanarak rafa kaldirilmi$tir. anar$izmin ve gercekoteciligin kom$u siperlerdeki ta$akli muhalifleri bu tur hareketleri "gercek"ci hareketleri baltalayan, saptiran, kotu yola du$uren, zaafa ugratan ayrilikci masturbatif tavirlar olarak damgalami$lardir. bunlarin bir kismina gore anar$istler ve gercekoteciler zaman zaman i$birligi yaptiklari, "alem"in kendi burnunun dikine giden "deli"leri ya da en yumu$ak ifadesiyle "cilgin"laridir.
182 entry daha
hesabın var mı? giriş yap