9 entry daha
  • 1869 doğumlu nadejda'nın babası çar'ın ordusunda teğmen iken devrimci faaliyetlerinden dolayı ordudan atılır işte nadejda'nın da sınıf mücadelesinde aktif rol almasına sebep olan şey de bu kırılma noktasıdır.

    aristokrat kökenli olmalarına rağmen yaşamının büyük kısmını işçi ve köylülerle geçirmiştir bu durum da ona sınıf çelişkilerini net olarak görmesi için bir fırsat olmuştur. marksist teorisyenliğini, pedagojik birikimiyle harmanlayıp öğrencilerinin küçük burjuva kimliklerinden kurtulmalarını sağlamıştır.

    daha sonra menşevik ve bolşevik olarak ikiye ayrılan rusya sosyal demokrat işçi partisinin londradaki konferansı örgütleyerek, katkı ve birikiminlerinden dolayı rsdip'in genel sekreteri olmuştur.

    nadejda sırasıyla politik yaşamında rsdip genel sekreterliği,eğitim komitesi başkanlığı, eğitim halk komiserliği yardımcılığı,eğitim halk komiserliği merkez siyasi eğitim komitesi başkanı,sovyetler birliği komünist partisi merkez komitesi üyesi, merkez komite denetim komisyonu üyesi, yüksek sovyet meclisi üyesi olarak görev yapmıştır. rsdip'in 14. kongresinde stalin karşıtı bir tutum sergilemiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap