• hindistan doğumlu devrim adamı, pasif direnisin babası.

    13 yaşında evlenip, avukat olmak için ingiltereye gitmiş daha sonra avukat olunca ingiltere sömürgesinde olan hindistana geri dönmüştür. hindistan'da tutunamayınca güney afrikaya gidip ve orda mandaya ve ırkçılığa karşı mücadele etti. 20 kere falan hapse girip çıktı ama tek bi fiske savurmadı, küstüğünde direkt, pasif direniş adı altında açlık grevine döndü. halkı "tuz yürüyüşü"ne örgütleyip, hindistanlıların denizden, ingilizlere boyun eğmeden tuz üretmelerini sağladı, ingiliz mallarının, ingilizlerin gözü önünde yakılmasını örgütledi ve hindistanın en büyük ateşini yaktı... bağımsızlığa kendini adamış bi adamdı ve fakat asrın en kanlı devrimlerinden birinde de -kendisi hiç kımıldamasa bile- başrolde oynadı.

    lakin hindu hindistan ve müslüman pakistan ayrımını engelleyemedi, olaylar çıktı bi sürü... halkın neredeyse önünde secde ettiği bi adammış, dünyanın tüm nimetlerinden uzaklaşmış, aşmış bir insanmış fakat n'oldu, 1948 yılında bi hindu tarafından suikate kurban giderek öldürüldü...

    filhakika çok zor bi işmiş yaptığı, insanoğluyla bu kadar uğraşmak, kendini bu kadar adamak, delirir insan, kendini kaybeder.
    [ben de yaşamışım gibi anlattım ya; helal]
263 entry daha
hesabın var mı? giriş yap