• japonya'da kuşimoto'da bulunan türk şehitliği.
    (bkz: yurtdışındaki türk şehitlikleri)

    dışişlerimizin şöyle bir tanıtımı var ertuğrul fırkateyninin hikayesini bilip de benim gibi şehitliğin de hikayesini merak edenler için.

    --- spoiler ---

    ertuğrul fırkateyninin 1890’da battığı kaşinozaki burnu üzerinde bulunan ve kazazedelerin karaya çıktıklarında ilk ulaştıkları ve ilk tedavilerinin yapıldığı kaşinozaki fenerinin yaklaşık 300 metre güney doğusunda, 1891 yılının eylül ayında, kaza sonrasında bulunabilen şehitlerin gömüldükleri yerde ilk şehitlik abidesi olarak, üzerinde japonca ve türkçe osman paşa’nın misyonu ve kazayı anlatan bir metinle bir yazılıtaş dikilmiştir.

    24 temmuz 1924’te lozan antlaşması imzalanmasını müteakip, japonya’nın boğazlar komisyonundaki temsilcisi uçida japonya’nın türkiye’deki ilk büyükelçisi olarak atandı. 7 temmuz 1925’te fuad hulusi togay türkiye cumhuriyeti’nin ilk temsilcisi olarak maslahatgüzar ünvanıyla tokyo’ya gelirken, aynı yıl kasım ayında japonya da ukiçi obata’yı maslahatgüzar olarak türkiye’ye atadı. 6 ağustos 1928’de maslahatgüzar fuad hulusi’nin katılımıyla şehitlikte bir anma merasimi tertip edildi. bu merasimden sonra şehitliğin restore edilmesi ve merasim anısına bir yazılıtaş dikilmesi, anma merasimlerinin de bundan sonra her on yılda bir tertip edilmesine karar verildi. nitekim 5 nisan 1929 tarihinde şehitlik yeniden tanzim edildi ve yazılı taş dikilmesi vesilesiyle bir tören düzenlendi.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap