• anasını avradını siktiğimin orospu çocuğu muhteşem bir mail sunucusu. neden küfrediyorum? çünkü hakkaten iyi fakat bütün götüm şirketlerde sadece mail transferi için kullanıldığından sistem yöneticilerine bir eziyettir, zulümdür.

    küçük işletmelerin kullanması dangalaklığın dik alasıdır. harbi enterprise'sındır, 7/24 ıt desteğin vardır eyvallah ama kıçı kırık 20-100 kullanıcılı şirkette lüzumsuzdur, hele hele office 365, g suite vb. gibi milyon tane %99.99 uptime sla veren hizmetler varken ve bunu seat başına 5$-15$ arası gibi rakamlara verirken...

    yok illa maillerim ofiste sunucumda olacak, tutup kablosunu götüne mi sokacan, yarak var, elini sokup db'den mail tutucak sanki... ödeyeceği ayda 5$ kişi başı. ayda 5$ ödemiyor ya, çıldırmamak mümkün değil. hayır ben yine para kazanıyorum ama bi müşterimden örnek, biri şifresini çaldırıyor, hobaa queue'dan 150 bin mail sil (istesem limit koyarım ama teknik destek seviyesi anlaşmasında exchange ayarlarına karışmayız diye uyarmışız)

    dertlerini sayıyorum;

    -domain controller'ı,
    -active directory'si,
    -dns'i ,
    -dhcp'si,
    -exchange lisansı,
    -office pro lisansları,
    -granüler backup için yazılım lisansları,
    -backup cihazı ve disk masrafları,
    -windows server lisansları,
    -sunucuların (hepsini tek sunucuya kuramıyorsun tabi) iklimlendirmesi,
    -sunucuların elektrik masrafları,
    -bunların ups'i,
    -hardware failure riskleri,
    -1-2 mbit kıçıkırık outbound bağlantıyla 20 kişinin mail atmaya ve almaya çalışması ve aynı anda nette gezmeye çalışması,
    -ofiste internetin kesilmesi,
    -sunucuların updateleri,
    -windowsun updateleri,
    -exchange'in updateleri ve update sonrası sıçma riski,
    -0 day virüslerle her şeyini kaybetme riski,
    -blackliste girme riski,
    -yok mail ulaştı ulaşmadı riski (sıkıysa g suite'de biz size mail atamıyoruz desinler, gmail lan bu boru mu)

    kısacası **hayvanlar gibi** pahalı, kompleks bir çözümdür ve microsoft ekosistemini kullanan enterprise sistemler için idealdir (para bok).

    mail alıp göndermek ve sekreterinin takvimini yönetmesi için adam 5$ vermiyor fakat buna gizli maliyetlerle binlerce lira veriyor, ve bu componentlerden biri çöktüğü zaman alayı çöküyor bunun maliyetini anlatıyorsun, anlamıyor adam. ulan her şeyin emaille dönüyor, bir mail ulaşmasın 10 bin dolar kaybettiğin durumlar oluyor.

    ve bu adamın elinde iphone 7s plus 128gb var, fiyatı ~5000 lira.

    (bkz: çok doluyum be sözlük)
  • mail transferi gibi basit bir işi nasıl olupta bu kadar karmaşık hale getirip içinden çıkılmaz bir şekle soktuğunu anlayamadığım; hantal, kullanışsız ve boktan mail server. üstelik processleri aşırı yük altında son derece stokastik bir şekilde göçüyor.
  • şirketteki network mühendislerinin emailleri almak için sistem odasına kurdukları cihaz
  • türkiye'de kamu kurumlarının çoğunun kullandığı sistem.

    ama thunderbird'ün bu yapıya destek vermemesi üzücü.
  • gözlemlerime göre türkiye'deki 50-200 kişilik firmaların azımsanmayacak kısmında collobaration özellikleri minimal düzeyde kullanılıp sırf mail alsın göndersin mantığında yer işgal ediyor. son dönemde activesync de önemli bir kullanım oranına sahip. bunun yanında active directory, sharepoint, sql entegrasyonuyla çalışan üçüncü partiler için de uygun bir ortam ancak temel amacı mail transferi olan firmalarda open source tabanlı çözümler kesinlikle daha mantıklı. microsoft her ne kadar aksini iddia etse de exchange'in çok ciddi bir sistem yönetimi ve monitoring e ihtiyacı var. kağıt üzerindeki kur bırak, minimal destekle çalışsın vaadi ne zaman nereden su koyvereceği belli olmadığından gerçek hayatta pek işlemiyor. hatta piyasadaki çoğu open source sisteme göre daha fazla teknik destek gerektiriyor. anti-virus, spam gibi konularda kendi içindeki mekanizmaların yetersizliği üçüncü partilere de para vermeye ve bunlar için de ekstra destek almaya ihtiyaç duyuyor. yani 50+ clienta hizmet veren bir exchange serverı olan bir firmanın bir tane de it elemanı olmak zorunda. belki istisnalar olabilir. buna karşın örneğin postfix bir kere yapılandırıldı mı kur-unut mantığına daha yatkın olduğundan donanıma bir şey olmadığı sürece kolay kolay müdahaleye gerek duymuyor. işiniz düştüğü zaman iyi bir linux sistem adminine ciddi hizmet ücretleri vermek gerekiyorsa da bu parayı yılda 1 veya 2 kez verirsiniz. exchange için donanıma, microsoft ve üçüncü parti lisanslarına verilen paraların yanında bu ücretler devede kulak kalır.
  • 500+ bilgisayarli calisani olan firmalar uzerinde yapilan arastirmaya gore bu firmalarin %73'u kullaniyormus. %7 ile lotus notes takip ediyor, kalani da pek bisey kullanmiyor. guzel bi nanedir.
  • küçük firmaların local'de kullanmak için exchange'den önce zimbraya göz atmaları tavsiye edilir.
  • kurulan cihaza mutlaka parola ekletmesiyle insanı sinir eden şey. ios'ta parola istemesinin önüne geçilemiyor ama android'de belki mümkündür, bilen varsa seslensin lütfen. ios'tan kaldırdım kişi listelerime musallat olduğu için ki amatör kullanıcı olmamama rağmen engelleyemedim bulaşmasını, kişilerden ve kendi ayarlarından erişimini kapattığım halde icloud listemi aniden yok etti. tamam geri getiriliyor icloud üzerinden ama yani her defasında uğraşmak saçma.

    ben de tablete kurdum exchange hesabını, tabletin girişine kilit koymak istemiyorum ama mecbursam da yapacak bir şey yok, üstte de sorduğum gibi, şifre istememesinin yolunu bilen varsa bekliyorum, yoksa da yapacak bir şey yok kalsın öyle.
  • microsoft'un son 1 - 1,5 yıldır update konusunda işin bokunun çıkardığı mailleşme uygulamasıdır. eskiden belirli aralıkla update yayınlanırdı arada cumulative update yayınlardı. şimdi her ay security update yayınlanır hale geldi.

    olası sorun ve masrafları nedeniyle banka, finans, askeri vs dışında özel şirketlerin kullanması artık abdesttir.
  • yaptığı işe göre gayet hızlı, performanslı, güvenilir bir mesajlaşma platformu. exchange bir mail serverdan çok daha fazlasıdır, bilimum maild ler ile karşılaştırılamaz. şu an tek rakibi lotus dominodur ama onun da ahı gitti vahı kaldı. temelde mesaj değil döküman tabanlı olduğu için exchange ile rekabet edebilecek durumda değil fakat domino ancak iyi bir bilgi yönetimi platformu olabilir.

    exchange ise sağlam mapi desteği, native smtp yapısı, clustering desteği, active directoryentegrasyonu, konferans ve instant messaging özellikleri, offline kullanım olayı, daha sayılamayacak birçok özelliği ile kurumsal pazarın şu an maalesef tek gerçek mesajlaşma platformudur. kurumsal yeni kurulumların 5 te 4 ü exchange platformunda yapılmaktadır bu da gelecekteki konumu ile ilgili bir fikir verebilir sanırım.
hesabın var mı? giriş yap