• paul lafargue tembellik hakkı'nda bahsetmiştir:

    “çalışın, çalışın proleterler, toplumsal serveti ve kendi yoksulluğunuzu artırmak için çalışın. çalışın ki, daha da daha da yoksullaşarak daha da çok çalışmak ve yoksullaşmak için bir takım nedenleriniz olsun. kapitalist üretimin acımasız yasası budur işte.”
  • o çok zengin olarak adlandırdığınız insanlar iki günden fazla tatil yapmadan, mesai saatleri dışında bile sürekli telefonu elinde aramalara cevap vererek, e-posta yazarak ömürlerini geçiriyor. bedensel gücüyle çalışan adam akşam işi bitince eve gelip tv karşısında uyuklama lüksüne, yazın çocukları alıp köye gitme lüksüne sahip. ama şirket patronları çoğu zaman çalıştırdığı elemanlardan daha fazla çalışır. kazandığı paraları yemeye vakit bile bulamadıklarından çocuklarına çalışır dururlar. bu sebeple doğru olmayan önermedir.
  • ılk bir kac yil doğan şahin almak için çalışırsın. sonraki yillar model yükseltmek daha değişik bir arabaya binmek için çalışırsın. emekliliğe yakin altinda ortalama bir araba uzakta iki üç çocuk ve yaninda gençliğindeki halinden eser kalmamış bir eş bulursun. şu sihirli cümleler dökülür ağzından 'vay amk şurada üç beş senem kalmış ben bunlar için mi yedim bitirdim ömrümü? kalk hanim köye gidiyoruz.'
  • tespit gibi tespittir.

    ben gece gündüz çalışan ama evini zar zor geçindiren insanlar tanıyorum. diğer yanda da yattığı yerden paraları götüren, miras ile, faiz ile vs hiç çalışmadan tonla para kaldıran insanlar var.

    fakir olmak için çok çalışmak gerekiyor. yoksa fakir bile olamazsın türkiye'de.
  • kısmen doğru tespit. çok çalışmak geçen zamanı, çevrenizde olup biteni ya da çevrenizdeki fırsatları görmenize kısmen de olsa engel olur. bir nevi at gözlüğü ile yaşarsınız. kimsenin halini hatırını sor(a)madan, ölen gidenden bile, bihaber yaşar gidersiniz. çok çalışmak sosyalleşmenizi de engelleyebilir demeyeceğim, bal gibi de engeller!

    iyi gibi lanse edilse de, çok çalışmak her zaman iyi bir şey değildir bence. hatta zenginlerin uydurduğu plasebolardan biri bile olabilir*. önemli olan planlı, düzenli çalışmaktır.

    "hayatta önemli olan; en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır."

    bu yüzden haline şükret ve çalışmaya devam et.*

    edit + dipnot: çok çalışan, fakir bir işçi.
  • fakirseniz para için çalışırsınız.

    zenginseniz para sizin için çalışır.
hesabın var mı? giriş yap