• (bkz: folluk)
    (bkz: cagrisim)
  • 4-6 yaş arasında çocukların akıllarının cinsel organlara farkına varılmaksızın odaklandığı, oedipus kompleksi ve iğdişlik korkusunun içten içe hissedilmeye başlandığı dönem.
    (bkz: freud)
  • psikoseksüel gelişim kuramının 3. dönemidir. cinsel kimliğin kazanılması sürecinde en kritik dönemdir. 3-6 yaş arasını kapsar. sabi bu dönemi sorunlu geçirirse cinsel kimliği olumsuz yönde etkilenir. eğer bu dönemde anne baskın baba pasif olursa erkek çocuk ileride iki şekilde davranabilir:

    * erkeksi özelliklerini karşı cinsten intikam alırcasına sergileyebilir. (567 kere evlenip boşanmak, haftada bir sevgili değiştirmek vb.)

    * kendisinde oluşan kadınsı özellikleri topluma meydan okurcasına sergileyebilir

    bu dönemde cinsel kimliğe uygun oyuncak, kıyafet vb seçilmelidir. kız çocuklarının bu dönemdeki spesifik davranışı ise kesmektir. nedeni ise kendisinden kesildiğine inandığı şeydir* bu dönemde kız çocuğu perde püskülü, bebek saçı, kendi saçı, kağıt ne bulursa keser. sonra da uzayıp uzamadığını kontrol eder.*

    tabii bütün bunlar psikoseksüel gelişim kuramına göre doğru olan şeylerdir, başka kuramlarda farklı olaylar var.
  • çocukların, döşek, kanepe, yastık gibi yumuşak, abanılabilir, sürtünmede zarar vermeyen nesnelere gereğinden fazla anlam yükledikleri dönem. bi köşeye çekilip, tısır tısır oraya buraya sürtünen bebe, böylece ilk cinsel deneyimini gerçekleştirmiş olur.
  • bu döneme inmek ve o dönemden günümüze gelen aksaklıkları görmek hakarete girermiş. hatta gg imiş. ilginç bir dönem tabi.

    bundan sonra bir psikolog uzan da geçmişine gidelim derse, mahkemeye verin onu. öyle.

    (bkz: fatih altaylı'nın silinen entry'leri)
  • 3-6 yas arasi donem. libodo odagi bolge genital bolgelerdir. cocuk nasil dogdugunu merak eder. cinsiyet farkini anlamaya calisir.
    bu donemde kiz cocuk babaya ilgi duydugundan* annesinin, erkek cocuk da anneye ilgi duydugundan* babasinin onu cezalandiracagini dusunur.

    a. donemin olumlu gecmesi halinde kisilik: cinsel kimlik olusurken sucluluk duymadan girisimde bulunma, icsel surec ve durtulerin denetim ve kontrolunun olusmasi saglanir. cinsel kimlik kazaniliyor ve cinsiyet rolleri ogreniliyor.
    b. donemin olumsuz gecmesi halinde kisilik: asiri cekingenlik, yogun sucluluk duygulari, asiri kiskanclik, girisim kisirligi, cinsel iliskiden kacinma ve cinsel sogukluk gorulebilir. alisagelmis kadin ve erkek rolleri reddedilir. cinsel problemler ortaya cikiyor.
    c. yaklasim nasil olmali: bu donemde ebeveyn, cinsel merak ve sorularindan dolayi cocugu ayiplamamali ve susturmamalidir. ona kendi vucudunu ve organlarini tanitmali. ardindan cinsel konular hakkinda basit duzeyde bilgiler vermelidir.

    ayrica
    (bkz: #39040369)
  • freud, bu dönemde erkek eşeysel organının hem kız hem de erkek çocuk zihninde üstün kabul edildiğini tanımlamış ve çocukların ruhsal yaşamında bunun bir gerçek olarak algılandığını ileri sürmüştür. fallik dönemin önemli iki sorunu ise iğdişlik korkusu ve oedipus çatışmasıdır. iğdişlik korkusu; erkek çocuğun, kız çocukta penis olmadığını fark edince bunun kendisinde de yok edilebileceği kaygısı oluşmasıdır. oedipus çatışması ise erkek çocuğun annesine özel bir sevgiyle yönelerek, babası ile yarışmaya girmesi ve ondan nefret etmesidir. bu çatışma çocuğun baba ile özdeşim yapması sayesinde çözülür.
  • bu dönemde temel haz odağı, çocuğun cinsel organıdır. dönemin önemli
    özelliklerinden biri çocuğun cinselliğine karşı tutumun ve cinsiyet rollerinin (gender
    roles) şekillenmesidir. oedipus ve elektra komplekslerinin çözülmesi bu dönemin en önemli gelişimsel olayıdır. bu kompleksler her iki ebeveynle özdeşim kurularak başarılı bir şekilde çözüme kavuşturulur. freud fallik saplantıyı fallik dönemin sonunda hemcinsleri olan ebeveyn ile özdeşim kurarak başarılı bir şekilde geçirilen bir durum olarak ifade eder. freud’a göre bu süreç sağlıklı yaşanmadığı takdirde (örneğin, karşı cins ebeveyn ile olumlu ilişki yok ise) döneme saplantı gelişir.

    oedipus kompleksi (karmaşası), freud’a göre erkek çocuğun bir şekilde annesine karşı cinsel bir yakınlık kurması ve bu sebeple babası tarafından cezalandırılacağı yani iğdiş (kastrasyon kompleksi) edileceği korkusunu yaşamasıdır. elektra kompleksi (karmaşası) ise oedipus kompleksinin tersi bir durumdur. kız çocuğunun babaya karşı duyduğu cinsel yakınlık ve bu yakınlık karşısından anneden çekinmeyle ortaya çıkan durum olarak tanımlanır. freud bu isimleri yunan mitolojisindeki elektra ve oedipus’tan esinlenerek oluşturur;

    oedipus yunan mythos'unun en trajik kahramanıdır. onun kişiliğinde tragedyanın özü ve trajik kavramının asıl anlamı belirir. trajik kişi tek başına ya da bütün soyuyla birlikte tanrı lanetine uğramış kişidir, kaderin oyuncağı olur ve istemeyerek, bilmeyerek suç ve günah işler, bundan ötürü de ya dışardan ya da içinden gelen korkunç belalara uğrar. oidipus insanın tüyler ürpertici bir dramını dile getirdiği içindir ki, adı tıp ve ruh-bilime varıncaya kadar insanla ilgili bütün bilim ve sanat dallarına karışmış, her alanda derin iz bırakmıştır.

    oedipus, sophokles’in kral oedipus adlı trajedisinden esinlenerek oluşturulur. oedipus, thebai’nin lanetlenmiş kral soyundan gelir. annesinin kendisine hamileyken gördüğü rüyanın tabirine göre, babasını öldürecek ve annesiyle evleneceği kehaneti karşısında, doğduktan sonra bir ormanda ayağından asılarak ölüme terk edilir. bir çobanın bulmasıyla kurtulan oedipus, korinthos kralına evlatlık verilir. büyüyünce kendisi hakkında bilgi almak için delphi dağındaki kahinlere giderken babasını öldürür. daha sonra bir canavarı yendikten sonra başsız kalan ülkeye kral olarak seçilir. annesiyle bilmeyerek evlenmek zorunda kalır. yine elektra ise sophokles’in elektra tragedyasından esinlenilerek oluşturulur.
  • psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsü olup cinsel organ dönemi olarak da adlandırılan evredir. çocuklar bu evrede cinsiyet farklılıklarına, cinsel organlarının anlamlarına yönelir ve her iki cins için penis ilgi duyulan organ olur. çocuk, sevgisini kendisi dışında karşı cinse yöneltmeye başlar. erkek çocuklarda 'sevgili' anne, kız çocuklarda babadır. bu dönemde kız çocuk babaya ilgi duyduğundan annesinin onu cezalandıracağı (bkz: elektra kompleksi) erkek çocuk anneye ilgi duyduğundan babanın onu cezalandıracağı yani annesini babasından çaldığını düşündüğü için babasının gelip penisini koparacağı korkusunu yaşar (bkz: kastrasyon kompleksi)
    oedipus karmaşasında farklı cinsten olan ebeveyne karşı cinsel duygular, aynı cinsten olan ebeveyne karşı düşmanca duygular oluşur. freud'a göre 3-5 yaş arasındaki çocuklar bu karmaşanın içindedir. yaş ilerledikçe bu karmaşa ortadan kalkar veya bastırılarak kişiliği etkileyen bir güç olarak kalır. bu evredeki yetersizlikler çocuğun ileriki yaşlarında aşırı çekingenlik, cinsel ilişkiden kaçınma gibi sonuçlar doğurabilir.
hesabın var mı? giriş yap