• duvarlara do$enen guzel gorunumlu kaygan porselen dekorasyon araci..
  • (bkz: faenza)
  • kapali kalinan yerlerde sayilarak vakit gecirmeye yarayan taslar..
  • fayansin kare olani makbuldur; dikdortgen bicimli fayanslar, enlerini boylarini goz karariyla olcup bicip onlarin birlesiminden bir tam kare sekli gormeye calisan dertli sicis insaninin aklini daha da mesgul eder. olusturmak istedigi karenin boyutunu kaba bir optimizasyonla kestiren sican adam icin karenin diger kabinlerin kapsama alanina girmesi nedeniyle bir kisminin gorus alanindan yitmesi veya kenarlarin oraninin boyutu, tuvalet sinirlarindan tasacak kadar buyuk bir karenin olusmasina sebep olmasi buyuk birer iskence ornegidir.
    tabi daha marjinali cikip fayanslardan kare yapmak, trigonometrik bagintilari irdelemek yerine daire yapmaya da calisabilir, onlar evrimin bir ust halkasidir zaten.
    boyle yuce bir degerdir fayans.
  • dosendikten sonra ustune serbet dokulen/surulen bir sey. ilginc tabii sekerle birbirlerine tutturulmalari. ya da fayans diye bir tatli mi var ben mi yanlis anladim.
  • iskambilde karo..
  • pişmiş toprak cinsi kaplamaların en düşük sıcaklıkta fırınlanmış olanı..... ooeehh..
  • (bkz: fanyans)
  • beyaz olanları, mekanlara "umumi tuvalet" ambiyansı kazandıran kaplama malzemesi.
  • beyaz renkli sirlanmis olani su sekilde imal edilir. ( dry-press, single-fire method for white-body, glazed ceramic tile ) boyama prosesi ayridir.

    hammadde:

    hammadde olarak talk ( 3mgo - 4si2 - h2o. genellikle açik yesil, toz durumundayken yagli bir görünümde, özgül agirligi 2,7, sertligi 1 olan, hidratli dogal magnezyum.) ve kil ( (al2o3 - 2sio2 - 2h2o) karisimindan olusan toz kullanillir. karisim orani istenilen sertlige ve sekle göre degistirilebilirdir. bu fayans türü için 62 % talk ve 38 % kil orani kullanilir.

    karistirma ve yogurma:

    bu maddeler karistirici (ribbon blender) adi verilen bir cihazda spesifik formüllere göre harmanlanir. karisim daha sonra ezilmek ve yogurulmak için tekerlekleri 800 kg agirligindaki eziciye (mix-muller) aktarilir. yogurma süresince toza nem içerigi hacimsel olarak 8 % olacak sekilde su eklenir. nem sayesinde talk ve kil birbirine yapisir (adhezyon) ve toz halini korur.

    püskürtme:

    nemli toz yogurucudan püskürtücüye (pulverizer) aktarilir. püskürtücü nemli toz paçaçiklarinin daha iyi bir hale gelmesini saglar. daha sonra toz uniform hale getilmek için depo kutularina aktarilir

    pres:

    toz elektiriksel veya hidrolik preslerle istenilen sekil, boyut ve gerilme direncinde (tensile strength) preslenir. presleme sürecinde kaliplar içinde 1000 kg/m2 basinç altinda gerçeklesir.

    kurutma:

    fayanslar oda sicakliginda 12 ile 24 saat arasi bekletilir ve yaklasik 2% ile 8% arasinda nem kaybetmesi (buharlasma) saglanir. bekletmeden sonra fayanslar kurutma prosesinin ilk asamasi için kurutma odasina alinir. kurutma süreci 12 saatlik çevrimlerden olusur. çevrim sicakliklari asagi yukari söyledir:

    ilk çevrim: 38 - 43 derece
    ikinci çevrim: 71 - 77 derece
    üçüncü çevrim: 99 - 110 derece

    36 saatlik kurutma sonrasinda fayans gövdesi nemden tamamen arinmis olur ve 7.2 kg/m2'lik çekme gerilimine sahip olur.

    sirlama:

    sirlama islemi yüzeyin camsi özellik kazanmasini saglar. sprey ile 0.4 ile 0.5 mm arasinda sirlama yapilir.

    daha sonra fayanslar tugla ocagina alinir. fayanslar firinda dakikada 38 mm ilerleyen arabalara konulur. yaklasik 4 saat boyunca arabalar ocaktaki atesli bölgeyi geçerler. bu sirada yaklasik 1000 derecelik sicakliga maruz birakilirlar. bu sicaklikta fayans yüzeyindeki sir sivilasir ve açiga çikar. firindan çikan fayanslar seçme ve ayirma bölümüne aktarilirlar.

    kaynak: http://www.bedrosians.com/ct-mfg.htm
hesabın var mı? giriş yap