• banka olduğuna inanmadığım, dünya ekonomisini yönettiklerini ve birçok gizli oluşumla birebir etkileşim içerisinde davranarak hareket ettiklerini düşündüğüm kurumdur.

    (bkz: amerika'nın oyunu bunlar*)
  • piyasalarin da gecen haftadan beri hazirlandigi gibi, sakince 0.25 faiz arttirimi acikladi. mevcut dengeleri bir anda sarsacak bir karar degil haliyle. bunu soyluyorum cunku sagda solda yil sonuna kadar dolar 2,50 olur yazan var. yemeyin.
  • dünya ekonomisinin ırzına geçen kurumun adı.

    adamların son bir kaç yıldır pompaladıkları paralar (bkz: quantitative easing) piyasaları öyle kararsız hale getirdi ki bir bakıyorsun sabah %2 artıda olan piyasa akşam %2 ekside kapatabiliyor.

    emtia piyasası zaten allah'a emanet. gelişmekte olan piyasalar da dansöz gibi bir sağa bir sola kıvırıyor. bu karşılıksız basılan boş beleş dolarların oluşturduğu etkiler fed faizleri dibine kadar artırıp bu paraları anavatanı olan fed'e geri çekene kadar devam edecektir. şaka değil, dört trilyon dolardan bahsediyoruz.
  • amerikanın bir merkez bankası yoktur. federal rezerv * adlı bir oluşum vardır. abd başkanı wilson tarafından kamuya açılmıştır. wilson bu nedenle yüzyılın kerizi olarak anılmaktadır. sebepleri şunlardır:
    dünyada para basmayla ilgili bir sistem vardır uzun zamandır. devletler bastığı her 1 para birimi için * kasalarına o paranın eşdeğeri kadar maden * koymakla mükelleftirler. aksi halde paralarının bir değeri olmaz, olan para da değer kaybeder. yalnız 1910 yılına gelindiğinde ortada dönen para mevcut maden miktarının 10 katına çıkmıştı bile. bunun üzerine amerika harekete geçti ve sadece madenlerin değil, doların da maden yerine kullanılıp para bastırma gücü olması için istekte bulundu ve bu istek * kabul edildi. bu doların her zaman değer arz etmesi demekti. yani darphanede dolar yap, kağıt al gene dolar yap tarzı bir mantık bile işlemekteydi. bu sebeplerden ötürü wilson yüzyılın kerizidir.
  • su fed konusunda herkes birseyler karalamis ve bu konuda bilgisi az olanlarin veya hic olmayanlarin kafasi karismis. fed nedir, ne ise yarar, bilale anlatir gibi aciklayayim.

    soru 1: fed nedir?

    cevap 1: fed abd merkez bankasidir.

    soru 2: fed'in gorevi nedir?

    cevap 2: fed'in kendisine gorev belledigi 2 sey var ve geri kalan hersey bu iki seye bagimli. ilk olarak abd'deki enflasyonu belli bir cercevede stabil halde tutmak, ikincisi de abd'deki issizlik oranini stabil olarak belli bir cercevede tutmak.

    soru 3: nasil yani? neden "enflasyon ve issizligi sifirlamak" demedin de "stabil hale getirmek" dedin? fed'in amaci bunlari sifirlamak degil mi?

    cevap 3: hayir. fed'in amaci enflasyonu %2 civarinda, issizligi de %3-4 civarinda tutmak. fed her ne kadar ne enflasyonun ne de issizligin artmasini istese de bunlarin sifirlanmasini da istemiyor. fed'in gozunde (ve kapitalizmde) issizligin sifir olmasi demek sirketlerin calistiracak eleman bulamamasi demektir. issizligin %3'un altina inmesi maaslari kontrolsuz bir sekilde arttiracagi ve sirketler mevcut isciler icin rekabete girip zarar etmeye baslayacagi icin fed issizligi bu rakamin altina indirmek istemiyor. enflasyonun da sifirlanmasi istenmiyor cunku enflasyonun sifirlanmasi demek uretilen hizmet ve urunlere olan talebin azalmasi demektir. zira kapitalizmin bir numarali kurali esya ve hizmetlerin bedelinin arz-talep dengesinde olmasidir. ekonomilerin saglikli bir sekilde buyumesi icin enflasyonun %2 civarinda tutulmasi ongorulmustur.

    soru 4: fed issizligi ve enflasyonu nasil etkilebilir ki? ornegin issizligi dusurmek icin sirketleri eleman almaya mi zorluyorlar?

    cevap 4: fed'in elinde 2 tane arac var. biri piyasadaki para hacmini arttirmak, digeri de kisa donem faiz oranlarini belirlemek. fed bu ikisini kullanarak ekonomiye direk olmasa da dolayli yoldan etki yapmayi planliyor. faiz oranlarinin kisa donemde ekonomiye 3 etkisi var: 1) faiz oranlari dusukse insanlar paralarini bankada tutmak yerine harcarlar veya yatirim yaparlar, 2) faiz oranlari dusukse sirketler borc alip yatirim yaparken daha cesur davranirlar, 3) faiz oranlari dusukse insanlarin borc alip odemesi kolaylasir. kisaca faiz oranlari dusukken para biriktirme oranlari duser, yatirim ve harcamalar artar ve bu ekonomi icin kisa vadede iyidir ama uzun vadede enflasyona sebep olur. bu yuzden enflasyonun ilk isaretleri gorununce faiz oranlari yeniden yukseltilir.

    soru 5: fed faizleri dusurunce turkiye, cin, brezilya gibi gelismekte olan ulkeler bundan nasil nasipleniyor?

    cevap 5: para parayi ceker derler, ki sonuna kadar dogrudur. simdi bir bankamiz var ve banka parasini faiz veren bir yere yatirip parasina para katmak istiyor, zira bankanin musterileri de kendilerine faiz odenmesini istiyor. abd devleti dolar adli para birimine hakim oldugu icin abd devletine verilen borclar en guvenli borc olarak kabul ediliyor. yani ben abd'ye dolar uzerinden borc verirsem o borcun geri odenecegini bilirim. bu yuzden abd'ye borc verirken faiz orani daha dusuk tutulur. ornegin abd'de 10 yillik borc vermenin faiz orani %3 ise turkiye'de 10 yillik borc vermenin faiz orani %7-8 olabiliyor. bu durumda banka "ben parami odemesi garanti olan abd'ye mi yatirayim yoksa kucuk de olsa risk tasiyan turkiye'ye yatirip daha mi cok faiz alayim" diye dusunuyor. abd'deki faiz oranlari dusunce bankalar daha fazla faiz kazanabilmek icin baska ulkelere borc verip risk almak zorunda kaliyor. bu yuzden turkiye, brezilya gibi ulkeler bu durumdan nasipleniyor.

    soru 6: sonra fed paralari geri mi cagiriyor?

    cevap 6: burada "geri cagirma" diye bir sey yok. fed faizleri arttirinca dogal olarak paranin bir kismi riskin daha az oldugu abd'ye geri donuyor. aslinda fed sadece kisa donem faiz oranlarini belirliyor. yani uzun donemde yine faiz oranlarini pazarin kendisi belirliyor.

    soru 7: o nasil oluyor?

    cevap 7: simdi abd devleti borc alacagi zaman bankalara, sigorta sirketlerine, cesitli ulkelere filan gidip "100 milyar dolarlik borc almam gerekiyor" diyor. bu kisi ve kurumlar da "borc veririz de yuzde kac faiz verirsin" diyorlar. abd %4 deyince bazilari vazgeciyor bazilari "bana uyar reyis" diyor. eger "bana uyar reyis" diyenlerin verecegi borc toplamda 100 milyar dolara ulasirsa olay kapaniyor. yok eger bu adamlarda sadece 80 milyar dolar varsa geri kalan 20 milyar dolari alabilmek icin faiz orani yukselecektir. abd bu kez vazgecenleri ikna etmek icin %4 yerine %5 vermeye calisacaktir. bunun tam tersi de gecerli. abd %4 faizle 100 milyar dolar borc almak istiyor ama piyasada abd'ye borc vermek isteyen o kadar cok banka ve kurum var ki 200 milyar dolar para toplaniyor. bu durumda devlet de "madem herkes bana borc vermek istiyor, ben de sadece %3 faiz oderim" diyor.

    soru 8: peki bu uzun vadede halkin kullanacagi faiz oranini nasil etkiliyor?

    cevap 8: amerikali john abimiz teksas'ta (bu kez oregon degil teksas'i ornek veriyorum) ev alacagi sirada bankaya gidip kredi cekiyor. bankadan 200 bin dolar ceken john abimize banka "ben bu parayi sana %5 faizle veririm cunku amerika devleti bile borcuna %4 faiz oduyor" diyor. bu durumda abd devletinin odedigi faiz orani abd halkinin ev kredisi alirken odedigi faiz oranini belirliyor.

    soru 9: peki bu turkiye'deki tuketiciyi nasil etkiliyor?

    cevap 9: abd'de ekonomi yavaslarsa bankalar borc verecek adam bulabilmek icin faizleri dusuruyorlar. bu da ise yaramazsa bu kez yabanci bankalara dolar bazli borc vermeye basliyorlar. yabanci bankalar da kendi ulkelerinde borc verirken bu faiz oranini baz aliyor. boylece fed'in belirledigi ve amerikan hukumetinin kullandigi faiz orani turkiye'de ev kredisi almak isteyen mehmet agayi etkilemis oluyor.

    soru 10: bu arada dolar niye deger kazaniyor?

    cevap 10: abd'deki faiz orani artinca herkes abd'ye borc verip garanti faiz kazanmak istiyor ama abd'ye borc verebilmek icin dolar'a sahip olmaniz gerekir. bu durumda banka ve kurumlar abd'ye borc verebilmek icin eldeki parayi dolara ceviriyor, herkes dolara yuklenince dolar degerleniyor.

    soru 11: fed'e abd devleti sahip degil mi?

    cevap 11: fed devletten bagimsiz ama devletin denetimi altinda olan bir kurum. kurum yolsuzluga bulasmadikca veya abd ekonomisi yere cakilmadikca devlet genelde kurumu kendi haline birakiyor. abd ekonomisi yere cakilsa bile devlet fed'e direk mudahele edemiyor ama fed'in harekete gecmesi icin siyasi baski uygulayabiliyor. bir de fed'deki bazi yoneticileri abd devleti atiyor. yine de fed kagit uzerinde ozerk ve bagimsiz bir kurum.

    soru 12: bu mantiga gore faizlerin dusuk olmasi halk ve ekonomi icin iyi ama bankalar icin kotu mu oluyor?

    cevap 12: tam anlamiyla degil. eknomi krizdeyken veya krizden yeni cikip toparlanma asamasindayken dusuk faizler ekonominin buyumesini tetikler ama ekonomi ayaklari uzerinde durabiliyorken dusuk faizler devam ederse enflasyon tetiklenebilir. bu da herkes icin kotudur.

    soru 13: fed'in amaci abd'de issizligi ve enflasyonu kontrol altinda tutmaktir diyorsun ama fed'in yaptiklarinin etkileri tum dunya'da goruluyor. fed'in amaclari arasinda neden "tum dunya'da issizligi ve enflasyonu kontrol altina almak" yok da sadece abd var.

    cevap 13: cunku fed sadece dolara direkt etki edebiliyor ve diger para birimlerine mudahele etme yetki ve gorevi diger merkez bankalarina verilmis. zaten fed uluslararasi bir kurum olmadigi icin kagit uzerindeki amaclari abd'yle sinirlidir ama abd ekonomisi dunya ekonomisiyle baglantili oldugu icin de bir yandan boyle bir paradoks olusuyor iste.

    http://goo.gl/jbof6h
  • haziran toplantısında 25 bps faiz arttırma durumu tartışılan merkez bankası. merkez bankaları öngörülebilir olmalıysa, bundan sonra aksi bir durum olmadığı sürece her toplantıda 5 baz puan faiz arttırırım desin (ki bu sene sonuna kadar 25bps anlamına geliyor), hem piyasa rahatlasın düşük faiz arttırımıyla, hem arttırımın stresini aylara yayın, hem de enflasyon artışına tedbiri önceden almış olun.
  • aralık ayında büyük ihtimalle faiz arttıracaklar. ve durumlar değil beklentiler fiyatlanır mantığı ile yola çıkarsak 3.09 lar alım fırsatı dahi olabilir. ülkemiz adına kötü, elinde doları olan/olacaklar adına iyi bir beklenti.

    http://www.mahfiegilmez.com/…-olaslgnn-analizi.html
  • ne idüğü belirsiz kurum. amerikan parasını basan ve 3 ailenin yönettiği özel bir kurum olan fed, özel olmasına rağmen amerika'da dolar basma yetkisini elinde bulunduran tek kurumdur. fed dolar basar, bunu tahvil karşılığında amerikan merkez bankasına satar, sonra bu tahvilin faizini ana parayla birlikte tahsil eder.

    lakin burada en büyük açmaz şudur ki, fed altın karşılığı olmayan para basarak kendilerini daha da zengin etmektedirler. bu sikik kurum var ya, dünyanın kaynaklarını sadece oturdukları yerden para basarak sömürmektedirler. yani kendilerinin bastığı paranın altın karşılığı kasalarında bulunmuyor.

    merkez bankaları para basacakları zaman bunun altın karşılığını bankalarında bulundurmakla yükümlüdürler. paralarının değerini de bu belirler. lakin fed denilen bu dolandırıcı yapı kafasına göre dolar basıp, altın karşılığı olmayan dolarları piyasada dolaştırmaktadır.

    yaptıkları en büyük üçkağıt ise altın fiyatını düşürüp doları değerlendirerek düşük fiyata çektikleri altını daha da düşük fiyata tekrar yerine koymaktır. dünya tarihinde altın denilen madenin bu kadar değer kaybettiği ve kağıt paranın altın karşısında bu kadar değerlendiği bir yapı görülmüş müdür? emin değilim.
  • "while the fed did resemble an absolute monarchy under former chairman alan greenspan, it became more of a constitutional monarchy under greenspan’s successor, ben bernanke. under yellen, it might best be described as a democratic republic. " *
  • abd merkez bankasının kısaltması.

    14 aralık 2016'da %25 faiz arttırımı bekleniyor. aslında %0.50'de faiz oranları tutmak isteyen fed, bazı çevrelerin kulisleri sebebiyle trump'ı 2017'nin ilk çeyreğinde zor da bırakmak için %0.25 faiz arttırımına giderek, trump'ın başkanlığında haziran 2017'de faiz indirimine gidebilir. bu da trump'ın politikalarının tutarsız görünmesine sebep olur.

    lakin, abd'de kişilerden çok sistem kazancı düşünüldüğünden bu tip kararlar genelde en son düşünülecek şeydir.

    14 aralık 2016 tarihinden önce faiz arttırımı gerilimi ile dolar 3.60'a kadar çıkabilir. faiz arttırımı için abd'de bazı ekonomistler kesin gözüyle baksa da bazıları aralık ayını pas geçip 2017 ilk çeyreğinde trump'ın başkalığında faiz arttırılacağına kesin gözüyle bakılıyor.
hesabın var mı? giriş yap