• 23 ağustos'ta fed başkanı jerome powell'ın meşhur jackson hole'da konuşacak.

    beklentiler powell'ın "biraz daha faiz indiririz" demesi yönünde. bu iyi değil. neden?

    "2017'de taş gibi olan küresel ekonomi nasıl batırılır"ın cevabını donald trump ve popülizm sevdası gösterdi: faiz indir de indir... vergi indirimleri... ticaret savaşları...
    al... şimdi tüm merkez bankalarının bir tarafları tutuştu faiz indirmek zorunda kalıyorlar.

    bu gibi benzer gevşek hamleler neticesinde 1.dünya savaşı öncesi 1920'lerdeki kur savaşlarını ve büyük buhran'ı yaşadık...
    60'lardan 80'lere kadar yine kur savaşları ve korkunç enflasyon yaşadık (bilhassa abd yaşadı, paul volcker kurtardı).
    2007-2008 krizine de esasında greenspan'ın bir dönem gevşemesi etkili oldu.

    bu tür yersiz gevşemelerin dünyaya bir kere faydası olmadı.
    yapmayın abicim işte... yapmayın... her ülke birbirinden popülist oldu vallahi başlayacağım seçim sisteminize he...
    iş adamlarının, halkın hoşuna gideceğiz diye uzun vadede halkların refahlarını yok ediyorlar.

    2017'de mis gibi giden küresel ekonomi ancak bu kadar hızlı, bu kadar gevşeme ile batırılabilirdi.

    donald trump iç politikası için iyi; ipini koparan amerika'ya gittiği için göçmenlere sert olmak konusunda haklı. ben de amerikalı olsam göçmenler nedeniyle ona verirdim sanırım. ama dış politikada, ekonomide toplam fayda için doğru şeyler yapmıyor. (çin-abd meselesi tartışılır da küresel için iyi değil.) abd sadece kendisinden mesul değil, her hamlesi tüm dünyayı etkiliyor. bir abd başkanı'nın bunu unutmaması, aslında diğer ülkelerin de fed'in faiz kararına bile karışabilmesi lazım. (mesela trump "indir" dediğinde diğer ülkeler "saçmalama valla atarım nükleeri" falan diyecek, öyle bir durum.)

    keşke ilk dönemini sakin götürüp küresel ekonominin büyümesinin faydalarını görseydi, ama kendisi ticaret savaşını ve onun yol açacağı kur savaşlarını seçti. dünya 2017'deki ivmeyi kaybetti.

    powell da bu toplantıda "daha faiz indiririz" sinyalini verirse geçmiş olsun, artık süresini bilmem ama bir küresel durgunluğumuz olacak.

    ***

    not: jackson hole'nin meşhur olmasının sebebi, eski başkan ben bernanke'nin quantitative easing'lerin kesildiğini açıklamasıydı. o karar ekonomiyi iyileştirmişti, 2017 gibi altın yılları görmüştük ama bu sefer trump'ın suyuna giderse küresel ekonomik kriz hoşgeldi diyelim.
  • genel kanının aksine fed özel bir kuruluştur ve rakipleri arasında tartışmasız en iyi olan marka'dır
  • rotschild'lere veya herhangi bir aileye ait olmayan banka.
  • doların sahibi özerk banka.
  • bugünkü faiz kararı ile çok büyük bir hata yapan ve doğal şartlarla düzeltme içerisine girecek borsaları yine anormal yollarla para saçarak kurtarma yolunu seçen bankadır. piyasa bundan sonra sıfır faiz ile saçılan dolarları almadan düşüşünü bırakmayacaktır ki dow faiz kararının ardından yine eksiye geçmiş bulunuyor. 2009 krizinde fed'in uyguladığı bu yöntem piyasaları kurtarmaya yetmişti. bu sefer ortada batan bankalar yok, bir virüs ile felç olan ekonomiler var. eğer corona işi daha da büyüyecekse indirilen faizin hiç bir faydası olmayacak. yok corona işi büyümeyecekse piyasalar bu panik faiz indirimi ile daha büyük panik satışlara girip faizlerin sıfıra çekilmesini sağlayacaklardır. ben fedin hamlelerinin 2009'daki gibi krizden kurtuluşu bu kez sağlayamayacağını düşünüyorum. bakalım ilerleyen günler ne getirecek.
  • dünya ekonomisinin en önemli birkaç kurumundan bir tanesi.
  • fed, para politikası yapıcısı işlevi ile dünyanın en güçlü rezerv para birimi olan doları kontrol eden merkez bankasıdır. fed faiz indirimi ve faiz artışı dünya piyasalarını derinden etkiler. paranın fiyatı faiz ise, doların fiyatını da fed'in belirlediği faiz oranı belirler. corona virüsü sebebi ile piyasaların daralacağını düşündüğünden faizleri 0.50 puan azaltmıştır. fed faiz indirimleri nasıl etki yapar detaylı bilgi isteyenler için link
  • 18 mart 2020 tarihinde 75 bp indirim yapma ihtimali %95'e çıkmıştır.
  • acilen faiz indirimine gitmezse ortada piyasa diye bir şey kalmayabilir.
  • 500b iyi para. bunun adına quantitative easing diyorlar fed efendi. 2008 bailout'undan sonra 2. dalga da geldi desenize.
hesabın var mı? giriş yap