• havayolu şirketlerinin, gerekli olan tüm evrakların hazırlanarak, operasyonu etkileyen tüm faktörlerin analizlerinin yapılıp uçuş öncesi hazırlıklarının tamamlandığı ve ekiplerin gerçekleştirilecek uçuş konusunda bilgilendirildiği birimi. birim ayrıca ilgili otoritelerle (euro control v.b.gibi) bağlantı kurarak uçuşların konfirme edilmesini ve uçuş operasyonunun sağlıklı bir şekilde yürümesinin koordinasyonu da sağlar. kelimenin güzel türkçemizdeki karşılığı uçuş harekat uzmanlığı dır.

    kaynak: mysteryxl (kayıtlı okur)
  • hata sansi olmayan, stress dolu, takip ve sabir gerektiren meslek.
  • havayolu şirketlerinin, programlı bir uçuşun sağlıklı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, gerekli tüm hazırlıkları yaparak, o uçuşu sanal olarak yaşayıp, uçuşun karakteristiğine göre, meydana gelebileceğini tespit ettiği aksaklıklar için önceden önlem alan ve uçuş ekiplerine operasyonu gerçekleştirmek üzere 'hap' şeklinde sunan ve de bütün bunlarla yetinmeyip operasyon boyunca takip ederek gerekli yerlerde müdahale eden, genellikle yetersiz sayıda bulundurulduklarından, insanüstü performans göstermek zorunda kalan gizli kahramanlarıdırlar...

    (bkz: #9991746)
  • çok keyifli bi meslektir. başvurmak isteyenleri şuraya alalım. http://www.turkishairlines.com/…dispecer-ilani.aspx
  • atc olmak isterken dhmi'nin verdiği eğitimlere üst üste 3 yıl boyunca çeşitli nedenlerle katılamayınca, havacılıkla ilgili meslekleri araştırmaya devam ederken yapabileceğim bir meslek olarak mimlediğim bir meslektir.

    atpl lisansının dışında nasıl bir lisans bu mesleği icra etmek için yeter görülmektedir merak ediyorum.

    yazar burada sözlükte bu mesleği icra edenlere seslenmektedir.
    şöyle ayrıntılı bir anlatım hatta mesleğe başlama sürecini kapsayan bir otobiyografi neden olmasın.
  • yer pilotu. bir nevi pilot özel kalemi. acayip geyik insanlar olup, körükten koşarak girip kokpitte oyun havası açarak first officer ile oynayanları vardır.
  • öncelikle eğitim ücreti ve süresinden bahsetmekle başlayayım.
    13500 lira gibi bir kurs bedeli, 250 lira sınav bedeli ve başarılı olunursa 250 lira lisans bedeli vardır. 3 ay süren eğitimde dersler hafta içi her gün 09:00 ile 17:00 arası verilir. ders konuları olarak havacılığa giriş, hava hukuku, iletişim, seyrüsefer(navigasyon), uçuş planlama, hava trafik yönetimi, uçuş izleme, tehlikeli maddeler, insan faktörü, ekip kaynak yönetimi, meteoroloji, yük ve denge işlenir. iş başı eğitim ile son bulur. kursun bitirme sınavı başarıldıktan sonra sivil havacılık genel müdürlüğünün düzenlediği 3 ayda bir yapılan sınava başvurulur. bu sınav üç gün sürer. ilk gün 100 soru üzerinden dört şıklı testler şeklinde olur. sorular neredeyse yarı yarıya ingilizce - türkçe şeklindedir.konu konu ayırılmış şekilde sorular gelir. yanlış doğruyu götürmez ve geçme notu yetmiştir. aynı gün sonuçlar adaylara okunur ve başarılı olanlar ertesi gün yapılacak uygulama sınavına katılır. burada 10 soru üzerinden değerlendirme yapılır. yazılı olarak cevap vermeniz gereken sorulardır bunlar. bu sınavın sonucu da adaylara aynı gün içinde açıklandıktan sonra yetmiş üzeri alan adaylar ertesi gün mülakata çağırılır. genelde aday abuk sabuk bişey yapmadığı sürece bu mülakattan kalan olmamıştır. kendinizi tanıtmanızı isterler ve bir belki iki soru sorarlar. önemli olan kendinizi ifade biçiminiz ve duruşunuzdur zaten. bu mülakat sonucu açıklandıktan sonra hayırlı uğurlu olsun denir ve bu üç aylık sıkıntılı ve bol ders çalışmalı soru çözmeli süreç son bulur.
    iş bulma konusunda yabancı dil çok çok büyük artıdır. başlangıç olarak haliyle maaşlar düşük olur fakat kendinizi ispat etmeniz ve ustalarınızla olan şirketinizle olan muhabbetinize göre ufak ufak yükselmeler başlar.
    zaten bu işi sevmeyen biri kesinlikle ve kesinlikle başlamamalı. işi sevdikten sonra gerisi keyif şeklinde akıyor gidiyor.

    bunları yazmamın sebebi maalesef ne bir kaynak bulabiliyorsunuz ne de akıl danışacak birilerini. benim yaşadığım en büyük sıkıntı soru bankası bulabilmekti.

    en önemlisi ise meteoroloji ve navigasyon bilgisidir ki bu işin temellerini oluşturur.

    niyetlenenlere şimdiden kolay gelsin.
  • bir havayolunun işletilebilmesi için 3 lisanslı adama ihtiyaç vardır:
    1.pilot
    2.dispeçer
    3.teknisyen
    geri kalanı (örn. kabin memuru/load master) ya sertifikalıdır ya da sade personeldir (örn. muhasebeci). tıp terminolojisiyle konuşacak olursak bu lisanslar üniversite sonunda tabi olunan tıpta uzmanlık gibidir, sertifika ise 2 yıllık ara eleman bölümü ayarındadır. lisansları sivil havacılık ilgili sınavları gecenlere verir, sertifikayı şirketler bol keseden dağıtabilir.

    havacılıkta lisanslı personel kritik dökümanların altına imza atıp sorumluluğu sırtlanır:
    1.önce teknisyen uçağın gerekli bakımlarını yaptığına dair evrakları imzalar. uçak teknik açıdan release olmuştur yani teknik açıdan uçmaya hazırdır.
    2. aşamada dispeç uçağın mevcut teknik kapasitesi doğrultusunda, havadurumu ve hava trafik kısıtlamalarını göz önünde bulundurarak rota, yakıt planlaması yapar ve havadurumu, (bkz: notam), uçuşun rotasının ve yakıt bilgilerinin mevcut olduğu planlar, uçağın yükleme, ağırlık merkezi balans bilgilerinin, vs. bulunduğu uçuş zarfını hazırlar ve altına imzasını atar.
    3.aşamada pilotlar dispeç ofise gelir. dispeçerden seferle alakalı brifing alırlar. kaptan da uçuş planına sorumluluğu paylaştığına dair imza atıp dispeçin elini sıktığı anda artık sefer dispeç release olmuştur, sefer icra edilmeye hazırdır. (dispeçer seferi kanun, yönetmelik ve manuellere uygun şekilde release ettikten sonra sefer icra edilmek zorundadır. örneğin kaptan brifing sırasında "ben uçmuyorum arkadaş bu ne biçim planlama" derse dispeçer ekip planlamayı seferin icrası için yeni kaptan bulunması hususunda uyarır ve ekip değişebilir.)
    4.aşama uçağın uçurulmasıdır. eskiden teker döndükten sonra tüm sorumluluk sadece pilotlardaydı. acars gibi teknolojilerin uçaklara adaptasyonuyla artık pilotlar havada teknisyen ve dispeç ile sürekli irtibat halindedir. günümüzde pilot havada başı sıkıştığında "houston we have a problem" diyebilmekte ve problemine en hızlı şekilde çözüm alabilmektedir.

    bunun dışında dispeçer lisansını taze tutabilmek için kokpit ekibine dahil olarak uçuş da yapar. bu bağlamda kallavi dispeçerlerin kaptanların bazılarından fazla uçuş saati olduğu doğrudur.

    gelelim kötü yanlarına. dispeçer lisansı almak zordur. sınavlara 10 kere girip belli aşamalarda elenen insanlar vardır. hadi diyelim lisansı aldın iş bulmak neredeyse imkansızdır çünkü sektör küçüktür. hadi diyelim iş de buldun işin muazzam stresi yüzünden dispeçerlerin çoğu keldir ve erken ölür.
  • sağlam kurs yerleri ve ücretleriyle ilgili bilgilendirilmem gereken meslek.
  • maddi sebepler nedeniyle eğitimlerini almayı ertelediğim zor meslek. zira kurs ücretleri epey yüksek. son vakitlerde sınav sorularının geçmişe göre zorlaştığı söylenmekte.**
    linkedin gibi yerlerde bir sürü dispeç görmeye başlayınca lisansı sokakta dağıtıyorlar ya da millette para çok heralde diye düşünmeye başladım.
hesabın var mı? giriş yap