• dart tabanli cross platform yuksek performansli mobil uygulama gelistirme frameworku. arkasinda google var. dil olarak dart kullanmakta. neden dart secildigini sitesinden okuyabilirsiniz.
    kurulum ve baslangic cok rahat. henuz detayli bi app yapmadim. yaparsam yazarim. ama sevdim gibi. native android'den daha hizli calistirdim ornek uygulamayi.
    rakibi react-native'dir sanirsam.

    https://flutter.io/
  • facebook tarafından geliştirilen react native'e google tarafından hazırlanan rakiptir.
    live code in flutter
  • yeter aq hangi birini takip ediceğimizi şaşırdık. yazmıycam mobil falan.
  • google tarafından (bkz: react native) gibi çözümlere rakip olarak çıkartılan teknoloji. dil olarak (bkz: dart) kullanıyor.

    arkasında duranın google olması ne kadar güzel olsada. yine arkasında duranın google olmasından ötürü çekincelere sebep oluyor. malum google neleri harcadı şu iki kuruşluk dünyada *

    bence topluluğunun tam oluşması için beklemek lazım yine de ilgilenilebilinir.

    medium'da güzel bir içerik var hakkında ilgilenenlere önerimdir.

    what’s revolutionary about flutter
  • cross platform ve native mobil uygulama gelistirmeyi saglayan yeni bir framework/tool.

    burada native'den kasit js/html kullanilmamasi. anladigim kadariyla dart kodu compile ediliyor, arayuzler de tek bir view uzerine ciziliyor.

    arayuzlerde native gibi gorunen widgetlar kullaniliyor ancak tamamen flutter tarafindan ciziliyor hersey. avantaji eski isletim sistemlerinde de ayni arayuzlerin sikintisiz kullanilabilmesi ve ayni widgetlarin ios ve androidde ayri ayri native bir gorunume sahip olabilmesi olarak gosterilmis ancak en azindan kisisel telefonumda ornek gosterilen uygulamalar pek performansli calismadi.

    react native ile hic ugrasmadim ancak ornek uygulamalari denedidigmde viewlarin(componentlerin) boundlarini gorebiliyorum. yani isletim sistemi tarafindan ciziliyor hersey. performans ve stabilite acisindan bircok uygulamada kullanildigi icin daha alisildik sekilde calisiyor uygulamalar. yine de instagramda ara ara bir ekranin digerinin uzerinde cizildigine denk gelebiliyorum.
  • öncelikle (bkz: #75676145).
    bugün, daha doğrusu dün öğrenmem teklif edilen hede.
    yani gerilerden koptu geliyor. react native'den sonra lider bu olacak sanırım.

    "öğrenmeli miyim?" sorusu kafanızda olarak bu başlığa geldiyseniz, ve yıl 2020 değilse bunu da öğrenin ulan. nasılsa sistemin kölesi olmuş, paso bir şeyler öğreniyorsunuz.popülaritesini arttırıyor, 1 yıl içinde bugünkü react native seviyesine bile gelmesi mümkün. arkasını google'a dayamış, yeni bi bok çıktığında "hemen deneyelim abi" diyen milyonluk bir nüfus da var. haliyle 2021-22'ye kadar buradan ekmek çıkar.

    tabii ki major bir hata ile sistemin içine etmezlerse, karar değiştirip rafa kaldırmazlarsa, şu anki ivmeyle 2020'de alanının lideri olması en muhtemel hede.

    not: yakın gelecekte bu entry kesinlikle editlenecektir.

    edit: pek yakın gelecek olmadı sayılır ama edit vakti geldi.

    bu proje rafa kalkacak diyenin sektörel bilgisinden şüphe ederim.
    bu entryi ilk yazdığımda react-native ile flutter arasında github'da 32 bine yakın yıldız farkı vardı. şu an fark sadece 2 bin küsür.
    mobil uygulama geliştirme dünyasında hatta yazılım geliştirme dünyasının tamamında flutter'in popülaritesi hala artıyor.
    ek not: stack overflow'un 2019 anketinde, %75 sevilme oranı var, react-native'in oranı ise %63.

    github'ta nasıl yakalamışsa, google trendlerde de aynı oradanda yakalamış, başa baş mücadeleye başlamış görünüyor. tabii sektörel olarak kullanım oranı hala react-native'den oldukça az. tekrara düşmek istemiyorum, performans vs. karşılaştırmaları başlık altında var zaten. ama referans vermem gereken bir proje var.

    (bkz: google fuchsia)

    flutter, fuchsia'da native olacak.
    flutter, diğer her şeyden bağımsız sadece fuchsia sayesinde çöpe atılmayacak bir proje. 2020'de sektörel bazda liderlik düşük bir ihtimal gibi dursa da popülaritesinin ve fuschsia'nın bilinirliğinin artmasıyla hala liderliğin en büyük adayı.

    2021-2022'ye kadar buradan ekmek çıkar demiştim, bu süre fuchsia'nın vereceği güçle daha çok uzar.
  • .io uzantısının bana agar.io'yu hatırlattığı bir uygulama geliştirme platformu*
    arkasında google var falan denmiş, büyük ihtimalle belli bir süre sonra "agar.io" dendiğinde ".io uzantısının bana flutter.io'yu hatırlattığı oyun" denecek.
  • aklındaki mobil projeyi olabildiğince kısa sürede geliştirip her 2 platforma da (android ve ios) çıkarmak isteyen geliştiriciler için hazine niteliğinde olan yüksek performanslı framework. dart dili çok tanıdık geliyor ve hemen adapte olabiliyorsunuz. çalışma mantığını kavraması kolay bir framework (bkz: easy to learn hard to master). (bkz: hot reload) özelliği müthiş. https://flutter.io/hot-reload/
  • react nativein arkasındaki community desteğini almadan geçmeyi düşünmediğim framework.performansları hemen hemen aynı yeni bir dil öğrenmeye uğraşmaya değeceğini düşünmüyorum
hesabın var mı? giriş yap