• amd'nin adaptive sync teknolojisi.
  • nvidia'nın g-sync görüntü teknolojisine karşı; amd'nin geliştirdiği teknoloji. ayrıntılı karşılaştırmalarını teknoloji sitelerinde ve youtube üzerinden izleyebilirsiniz.
  • freesync’i nvidia kart ile kullanmak istiyorsanız hdmideğil displayportkullanmanız gerekiyor. burada freesync’ten şikayet edenler ya bunu es geçtiler ya da muhtemelen ayarlarını yapamadılar.
  • g-sync denen sacmaligi resmen alt etmi$ amd’nin tearing cozme teknolojisi. neyse ki nvidia da sonunda bunu kabul edip freesync monitorler icin destek getirmi$ yeni kartlara.
  • deneyimlemeyi başaramamış yazarları gösteren müthiş teknoloji. gtx 1080'ime 4k da oyun oynatma imkanı tanıyor. normalde fps 60'tan 59'a düşünce bile hissettiriyorken 50 fps'yi bile 60 gibi akıcı oynatıyor.
  • laptop'a (rtx 2070) freesync mönitör almıştım (fhd 165 hz). freesync kapalı gelir diye ayarlara bakmadan r6s oynamaya başladım. freesync denen nane görüntüyü fena halde bozuyordu. kapatınca düzeldi. freesync açıkken olmayan tear zaten yoktu ama aliasing oluyordu.
    edit: gysnc ve freesync kapattım mutluyum.
  • deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki görüntüde daha fazla yırtılma meydana geliyor.

    tanım: gereksiz bir grafik işlemci teknolojisi.
  • amd'nin sunduğu vaatlere göre bazı oyunlarda ciddi sıkıntılar yaşatıyor.

    whql olmayan bir driver ile denediğimizde freesync teknolojisinin her taraftan patlak verdiğini görüyoruz.

    20.4.2 driver ile sıkıntısız çalıssa bile yapılacak önemli adımlar var.

    freesync'i tam çalıştırmak için v-sync'i kesinlikle açmamanız çoğu amd kullanıcıları ve adminleri tarafından öneriliyor.

    amd adminleri freesync çalışırken hiç bir şekilde frame cap yapmayın deseler bile bazı oyunlarda gözle görülür screen tearing veya stuttering detayları gözümüze çarpıyor. amd'nin bu sıkıntısı halen tartışılıyor ve kullanıcılara stabil bir oyun keyfi sunamadığı açık.

    bazı oyunlar frame cap istiyor neden ?

    input lagi azaltmak için
    smooth bir gameplay deneyimi yaşamak için
    screen tearingi azaltmak veya tamamen yok etmek için

    oynadığım apex legends oyunu için konuşacak olursam, hiç bir şekilde v-sync (panelden) açmamanız gerekiyor. ve frame cap kesinlike koymanız gerekiyor.

    freesync on
    radeon chill 138-143 fps aralığı ( 144 hz monitor için ) ( rtss kullanmıyorum çünkü amd gpu ile iyimser çalışmıyor. acı ama gerçek )
    v-sync on ( oyun içinden açıyoruz çünkü freesync screen tearingi bu oyunda elemiyor ve ayrıca amd panelinden açarsak screen tearing azalsa bile yine elemiyor ve input lag ile hediye olarak size geri dönüyor.)
    radeon anti-lag ( bozuk bir detay daha zaten radeon chill ile kullanılamıyor)

    en smooth detayı apex legends için bu ayarlar veriyor.

    bu bahsettiğim sadece bir oyun için geçerli.. mesela cs go veya başka oyunlar oynadığım zaman farklı ayarlar bize smooth detayı sunuyor. yani burda deneme yanılma yöntemi ile uğraşmak zorunda kalacaksınız. ama genel olarak freesync + radeon chill güzel ve akıcı bir oyun oynatıyor. her ne kadar amd adminleri buna karşı çıksa bile kendi teknolojilerini test ettikleri hakkında şüphelerim var. zaten tek ben şüphelenmiyorum. amd forumunda freesync hakkında binlerce şikayet var.

    sonuç olarak g-sync ile kıyaslarsak, ben tercihimi g-sync ile kullanırım. bunlar tabi ki sihirli değenek değil bir tuşta bize full akıcılık versin. ama freesync beni çok uğraştırdı acemi kullanıcılar için kesinlikle önermiyorum.

    freesync demo test; click v-sync tercihi görülebilir.

    denenen ekran kartları ; rx 5600 xt, rx 580, rx 5700 xt , rx 5500 xt
    monitor ; freesync premium + freesync premium pro
  • amd tarafından açık kaynaklı olarak geliştirilen, monitörlere değişken tazeleme hızı desteği kazandıran teknoloji. her ne kadar nvidia, pek çok freesync monitöre gsync uyumluluk kapsamını genişletse de, değişken overdrive tekniğine sahip freesync monitör piyasada bulunmadığı için bu monitörleri değişken tazeleme hızı teknolojisiyle kullanmak tepkisel sorunlara yol açabilmektedir. üstüne üstlük her freesync monitörün desteklediği ekran yenileme hızı aralığı da ciddi farklılık göstermektedir, alırken dikkatlice araştırılmalı.
  • ekran kartının saniye kare hızı (bkz: fps) ile monitörün tazeleme hızını eşzamanlayan ve oyun gibi hareketli görüntülerde tearing denen yırtılmaları önlemeyi amaçlayan amd teknolojisi. yırtılmaların engellenmesiyle birlikte oyunlarda daha akıcı deneyim sunması beklenir.

    aynı teknoloji nvidia kanadında g-sync olarak isimlendirilir ve çalışması yaklaşık 100 dolarlık ek donanımın monitörde olması demektir. amd ise bunu yazılım ile yapıyor ve nvidiaya göre fiyat avantajını alıyor. son dönemlerde nvidia bu teknolojiyi yüksek monitör fiyatlarından dolayı fazla kullanıcıya ulaştıramadığından dolayı amd teknolojisine destek vermeye başladı ve adaptive sync olarak adlandırdı.

    freesyncnin çalışması için destekleyen bir monitörün fps aralığı bilinmeli ve görüntünün fpsi o aralıkta tutulmalıdır.

    freesync monitörünüz var ise amdnin listesinden kontrol edebilirsiniz : monitör listesi
hesabın var mı? giriş yap