• konunun bir uzvu olarak (bkz: retrofuturism)
  • kafamda her zaman tekerleği içerisinde dönen bir hamsterı hatırlatan akım, döner döner olduğu yer de ilerlediğini sanarak, gürültü çıkararak.
  • modern hayatı resimlemekten, heyecanlı bir denemeden ya da bir doktrinden daha fazla bir şeydir. bu akımın en mutlu niyetlerinden biri, "simultaneité", son bilimsel keşiflere paralel olarak yalnız görüş tarzını ve optik kanunları ilgilendirdiği halde, fütürist "intuition" (içe doğma), ressamın ruh haline dayanır ve "simultaneité"yi, sanatçının kafasındaki anıların ve çeşitli heyecanların birbirlerine girdiği anda, yaratıcı hareket çıkış noktası olarak kabul eder.
  • henüz zamanı gelmeyendir.
  • fütürizm, şimdiye belirsiz bir geleceği katmaktan çok şimdiden eskiyi ayıklamakla ilgilidir.

    şunu da eklemek lazım: plastik sanatlarda ve mimaride çok karşılaşılan bir durum vardır. en dönemimize ait tasarımları, daha doğrusu dönemimizin en süzme ürünlerini, en "fütüristik" işimizi gerçekleştirdiğimizi sandığımız sırada yaparız.
  • ilk manifestosu paris'te le figaro'da yayınlanan akım. birçok fütürist sanatçı savaşa gidip ölmüştür, çünkü savaşın o sıradaki şehirlerini yıkıp yeni ve daha fütüristik şehirlere yer açacağını sanıyorlardı, ancak savaş bekledikleri kadar yıkıcı olmadı. projeleri kadar onları çizimleri stilleri de oldukça yenilikçidir, mesela şehri bir arabanın içinden ya da uçağın kokpitinden görüyormuş gibi yapılan çizimler..
  • hazmedilmesi,anlaşılması güç idealara sahip akım.şöyle ki;

    bu akıma göre,hastaneler yıkılmalıdır; çünkü hasta insanlar bir toplumun ayağındaki bağdır.

    kütüphaneler yakılmalıdır; çünkü evrensellik, idealize edilen üst kimliğe ve kültüre zarar verecek yegane şeydir.

    sanat, özellikle de müzik sanatı, gereksizdir.

    illa bir şeye tapınılacaksa bu, teknoloji olmalıdır. örneğin teknolojinin o yıllardaki icadı olan silahlar çok gereklidir bu akıma göre. evet ikinci dünya savaşında pek çok insan öldürülmüştür ama öyle olması gereklidir. çünkü bugün o insanların da yaşıyor olması demek daha fazla karışıklık daha fazla sorun demektir. yani; "savaş, gerekli hallerde mübahtır" der fütürizm.

    türk edebiyatında ise pek itibar görmeyen bu akımdan etkilenen tek kişi ise nazım hikmet. elbette mayokovskinin etkisiyle.
  • fütüristler derneği başkanı ufuk tarhan fütürizmi en kısa tanımı ile olumlu gelecek tasarımı olarak nitelendiriyor. geleceğin sadece yaşadığımız müddetçe başımızdan geçenler olmadığı, edindiğimiz bilgi ve tecrübelerimizle geleceği yorumlayabileceğimizi ve bizi bekleyenden daha iyi bir gelecek yaratabileceğimizi söylüyor. fütürist olmak için herhangi bir eğitim almaya gerek olmadığını, geleceğe dair bol bol senaryolar üretip hayaller kurmanın ve geleceği olumlu bir şekilde tasarlamanın fütürüst olmak için yeterli olduğunu belirtiyor. dernek olarak da ülkemizde oldukça kapsamlı çalışmalar yürütüyorlarmış.

    konu ile ilgili, derneğin türkiye faaliyetleri, fütürüstlerin geleceği yorumlama şekilleri ve neler yapılması gerektiğine dair son derece keyifli ve kapsamlı bir röportaj bu ay pazarlamadunyasi.com da yayınlandı.

    röportajın tamamını okumak için itinayla :

    http://www.pazarlamadunyasi.com/…emid=495&rtabid=38
  • rihanna'nın giyinirken dozunu sürekli olarak kaçırdığı akım.

    http://kucuksiyahelbise.blogspot.com/…dun-beni.html
  • eserlerinde mantıklı cümleler kurmayı reddeden gelecekçilerin parolası, "sozcüklere özgürlük"tü.

    mayakovski rus temsilcilerinden biridir.sscb deki bu akımın dillenmiş hali komünist fütürizmdir.
hesabın var mı? giriş yap