• gelecekbilim.
    ansiklopedik tanimiyla ekonomik, toplumsal ve teknik evrimin yonunu ongorme amaci tasiyan arastirmalarin tumu.
    ayrica futurolojinin temeli utopyaci yazına ve bilimkurgu gelenegine dayaniyor. bunu da cok kabaca soyle acabiliriz: "adam yesil dugmeye yavasca basarak robotlarla dolu fabrikayi harekete gecirirken gozu disarida robot maketlerini yakan protestocu kalabaliga ilisti" cumlesi bir bilimkurgu romanindan, "adam, butun fiziksel islerde robotlarin calistigi, insanlarin ise bilgi ve mutluluk icinde yasadigi bir dunyanin bireyiydi" cumlesi de utopyaci bir yazarin agzindan cikar. futurolog ise "itici gucun sanayi degil, bilgi oldugu dunyada robotlar bircok insani issiz birakacak. bilgi isleme dayali binlerce yeni is sahasi yaratilacak ama vasifsiz eski isci sinifi bu boslugu dolduramayacak." benzeri bir cumle kuracaktır.
  • (bkz: fütursuzluk)
  • fütüroloji, gelecek bilimi, gelecekbilim veya gelecek araştırmaları; gelecekte gerçekleşebilecek veya geleceğe dair bilimsel, teknolojik ve sosyolojik gelişmeleri, olağan durumun şartları ve eğilimlerini temel alarak, inceleyen ve tahminler yürüten bilim dalıdır.

    tdk tanımına göre: "küresel bir perspektif içinde geleceği öngörmeye çalışan bilim"

    dünya'da birçok üniversitede fütüroloji kürsüleri mevcuttur. fütüroloji ile uğraşan kimselere fütürolog denir. ilgi çekici bir bilim olmakla birlikte fütüroloji çok geniş bir alanda sosyolojik ve ölçümsel bilgi ve zeka sahibi olmayı gerektirir . günümüzün ünlü fütürologları michio kaku ve marc goodman'dir. bir fizik profesörü olan michio kaku önümüzdeki yüzyıl içinde dünyamızın tamamen bilgisayarlara bağlı bir siber dünya olacağını, bir cıa (central ıntelligence agency) çalışanı olan marc goodman ise bu bilgisayarlarla çevrili dünyanın şu an deepweb dedikleri herkesin ulaşamadığı ve internetin % 90'ından fazlasını oluşturduğu söylenen kısmında hackerlara (bilgisayar haydutları) hizmet etmesinden dolayı hackerların istedikleri zaman istedikleri suçu rahatça işleyebilecekleri bir dünya olacağını öngörmektedirler.
  • gelecekte gerçekleşebilecek veya geleceğe dair bilimsel, teknolojik ve sosyolojik gelişmeleri, olağan durumun şartları ve eğilimlerini temel alarak, inceleyen ve tahminler yürüten bilim dalıdır.
  • geleceği doğru tahmin edebilmek her ne kadar kulağa fantastik gelse de, teknolojik gelişmeleri ve çevre trendlerini tahmin etmek gerçekten var olan bir alan. örneklendirecek olursak, insan nüfusunun ne kadar büyüyeceğini ve bunun gezegenimiz üzerinde nasıl bir etkisi olacağını tahmin edebilir. her şeyi doğru yapmasa da fütüroloji, işletmelerin, hükümetlerin ve diğer kuruluşların önümüzdeki yıllara hazırlanmasına yardımcı olmak için bilgi sağlayabiliyor. fütürizm olarak da bilinen fütüroloji, ilk olarak 1940'ların ortalarında ciddiye alınmaya başlandı. abd ordusu hava kuvvetleri fütürolojiyi, silah ve savunma teknolojisi alanında düşmanlarının ve rakiplerinin önüne geçmesine yardımcı olmak için kullandı. sonraki yıllarda bu fikir popülerlik kazandı ve 1964'te amerikan sanat ve bilim akademisi, abd'nin diğer ülkelerle nasıl ilişki kuracağını ve bilgisayarların ve bilimin toplumu nasıl değiştireceğini tahmin etmek için 2000 yılı komisyonu adını verdiği bir oluşum meydana getirdi. ingiltere'de bu tür tahminler 1920'lerden beri yapılıyordu. 'bugün ve yarın' adlı bir kitap serisinde cep telefonları ve diğer teknolojiler doğru bir şekilde tahmin edilmiştir. o dönemin diğer araştırmacıları, bilimin günlük yaşamda daha pratik uygulamalara sahip olmaya başlayacağını, örneğin yeni tatlar ve yapay gıdaların geliştirileceğini öne sürmüşlerdi. günümüzde fütüroloji, eğilimleri tahmin etmek ve dünyayı karşılaşabileceği sorunlara hazırlamak için kullanılıyor.
    abd'de bulunan arizona eyalet üniversitesi'nden fütürist brian david johnson, "sosyal robotlar, her şeyi kendi kendine halleden robotik giysiler ve hatta ucuz uzay uçuşları 30 yıl içerisinde hayatımızın merkezi haline gelecek" diyor.
    "insanlara geleceği göstermekle kalmayıp aynı zamanda oraya varmaları için ihtiyaç duydukları bilgileri ve zihinsel araçları vermek benim işim. çoğu zaman bu, insanların gelecek hakkında farklı düşünmelerini sağlamak anlamına geliyor. geleceğinizi gördükten sonra onu inşa etmeye başlayabilirsiniz."
    johnson'a göre geleceğe hazırlanmanın en iyi yollarından biri, stem (science, technology, engineering and mathematics)-(bilim, teknoloji, müdendislik ve matematik) hakkında her şeyi öğrenmek.
  • tanım: gelecek bilim.

    ilk bakışta fütürizmin falcılık ile ya da astroloji ile benzer özellikler taşıdığı düşünülebilir. bu üç alanında ortak gayesi "geleceği" tahmin etmektir. ancak fütürizm bunu daha somut ve kendi alanına göre bilimsel bir bakış açısıyla yapar. şimdi fütürizm nedir ya da ne değildir bakalım.

    fütürizm falcılık mıdır değilse farkları nelerdir?

    insanlar ta geçmişten günümüze kadar fal bakmıştır ve bakacaklardır da. bu böyledir çünkü geleceği hep merak ederiz. fala bakmanın bir sürü çeşidi vardır. antik çağ dönemlerinde bağırsak falı, iskambil kağıtları ve kahve falı bilinen fal çeşitleridir. falcılar, bir takım nesnelere, tabaklara, ya da tabağın içindeki suya malzemeye, iskambil kağıtlarının gizemli sembollerine kahvenin fincanda aldığı şekle göre gelecek için bir tahmin yürütürler.

    bir falcı " yakın bir zamanda savaş çıkabilir" diye bir tahminde bulunabilir. ya da "seçimi x partisi kazanacak" diye de bir tahminde bulunabilir. hatta "şu zamanda deprem bekliyorum" da diyebilirler.
    ancak bir siyaset ve hukuk bilimcinin ağzından şöyle bir gelecek tahminleri duyarız. " yunanistan'ın sınıra asker yığması ve ege'de hak iddia etmesi sebebi ile yunanistan ile türkiye'nin savaşacağını öngörüyorum", ya da " x parti genel başkanın son zamanlarda yapmış olduğu muhafazakarlık yönündeki açıklamaları ve dindar insanlar üzerindeki etkisi ile önümüzdeki seçimlerde oylarını artırarak birinci olacağını düşünüyorum" diyebilir. bir deprem bilimci " x yerde fay hattı kırıldı y ve z bölgelerinde deprem bekliyoruz" diyebilir.

    yani falcılar olacak şeyin neden olacağını söyleyemezler. ancak bir bilimci nedenleri ile gelecek tahmininde bulunur.

    peki fütürizm bir astroloji midir?

    bu soruya peşinen hayır dememiz gerekiyor. astrologlar bizim bildiğimiz falcılardan farklı olarak geleceği tahmin etmek için kafalarını yukarıya kaldırırlar. yani gökyüzüne bakarlar. gezegenlerin, dünyanın, ayın, yıldızların konumuna geçişlerine, yakınlaşıp uzaklaşmalarına göre geleceği yorumlarlar. bilim adamları ise gelecek tahmininde bulunurken yine bu yola başvurmadan yaparlar.

    biz de günlük yaşamınızda fütürizm bilim yönetimiyle geleceği tahmin ederiz. örneğin bir çocuğun bisikleti çok hızlı sürdüğünü gördüğümüz zaman " eyvah! kaza yapacak deriz". eğer kaza yapacağını öngörmek için kahve, el ya da bazı gök cisimlerin konumuna bakmadan söylüyorsak demek ki fütürizm yönetimi ile tahmin yapıyoruz demektir. çünkü biliriz ki hızlı giden bir şey bir yere çarpar.

    ne yazık ki geleceği yorumlama da bilm adamları bile çoğu kez başarısız olur. bu kişinin hayal düşüncesi ile ilgilidir. görüş açısıyla ilgilidir. örneğin edison elektriği bulduğunda ingiltere'de postahane başkanı bu buluşu kuçümsemiş " bize yaramaz" demiştir. bilgisayar ilk ortaya çıktığında "orta sınıfın" yok olacağı düşünülmüştür. ancak günümüzde orta sınıf hala vardır ve günün birinde yok olursa bu bilgisayarlardan dolayı olmayacaktır. 1940 yılında ilk bilgisayarlar ortaya çıktığında uzmanlar bu icadın pek tutulmayacağını, özellikle 21. yy'da insanlar tarafından hiç kullanılmayacağını tahmin etmişlerdir. ama günümüzde bilgisayarlar her yerde ve onlarsız hiç bir şey olmuyor. uygarlık şu zamana kadar yazı sayesinde geldi. bundan sonra da ilerleyecek ise bilgisayarlar sayesinde olacaktır. ve yine xspace şirketi tekrar kullanılabilen roketler icat etmeden önce nasa uzmanları onlarla alay ederek "bizim yapamadığımızı siz nasıl yapacaksınız?" demişlerdi. şimdi ise nasa astronotları bu roketler ile fırlatılmaktadır.

    yani uzun lafın kısası bilimsel yöntemler ile gelecek tahmininde bulunmaya fütürizm denmektedir. onun için bu alana bilim gözü ile bakılmaktadır. bilim adamları alanları hakkında, somut verileri kullanarak geleceği tahmin edip öngörüde bulunurlar.

    " deprem'de hayatını kaybedenlere allah'tan rahmet diliyorum. enkaz altında olanlara ise sabır ve güç dilemekle beraber temennim sağ salim kurtulmaları. hastanede olanlara da acil şifalar dilerim.
    bu depremin yıkıcılığı - olmaz ama - kulağa küpe olsun. devletin ve evleri yapanların insan hayatı ile oynamanın çocuk oyuncağı olmadığını idrak etmeleri gerekiyor. ayrıca bir kaç oy için bu deprem faciası yaşanmadan önce imar affı çıkarmak isteyen devletin de ne yapmak istediğini çözebilmiş değilim. inşallah bir daha böyle bir deprem yaşanmaz diye dua edecek değilim. çünkü olacak. deprem olmak zorunda, doğanın kanunu bu. üstelik biz de deprem ülkesiyiz. deprem ile yaşamaya alışmalıyız. ama ölerek alışamayız. devletin aklına başına alması gerek. ölenler boşuna öldü. depreme dayanıklı binalar yapılsa idi ve bunların denetimi yapılsa idi böylesine bir facia yaşanmazdı."
hesabın var mı? giriş yap