• net de sörf yaparken, nereden nereye. aradığım şey de bir kişi, yazmışım google'a image da aratıyorum birde. neyse yarım saattir okuyorum garipmiş hakikatten. aradım başlık içinde, dışında yok. nasıl olmaz. artık olsun.

    1)polyglandular (birçok beze ait) addison hastalığı

    hastalık türü: hormonsal hastalık

    garip çünkü: duygusal çöküntüden dolayı bir anda ölüme neden olabilir.

    tedavisi: yok, ama ilaçla idare edilebilir hale gelir.

    şubat 2008'de medya ingiltere'de polyglandular addison hastalığına sahip altı kişiden biri olan prestwich'ten 10 yaşındaki jennifer lloyd'un hikayesini yayınladı. addison hastalığı bir hormonsal hastalık olup adını hastalığı 1855'te ilk açıklayan dr. thomas addison'dan almıştır. polyglandular addison hastalığında, hastalıktan etkilenen insanın stres karşısında adrenalin üretmesini engellemektedir. adrenalin savaş veya kaç hormonu olup, vücudu aksiyona hazırlar. adrenalin olmayınca, vücut strese karşı koyamaz ve kendini kapatır. jennifer gibi hastalar yakın ilgi ve steriodal medikaller normal hayatı yaşamasını sağlamaktadır. ‘köpeği yürüyüşe çıkarmak gibi çok basit bir şey bile endişe yaratabilir' demişti jenifer'in annesi bbc'ye. jennifer'in durumunda film izlemek, spor yapmak, dans etmek onu heyecanlandırabileceği için katı bir gözlem gerektirmektedir.

    2)refleks sempatik sinir beslenme yetersizliği

    hastalık türü: sinir bozukluğu

    garip çünkü: sanki ateşte yanıyormuş gibi bir acı veriyor

    tedavi: karışık, hastalık bazen yok oluyor ama genelde tedavi semptomları azaltıyor.

    uyanık olduğunuz her dakika her gün bacağınızda yakıcı bir ağrı hissedin. kolunuz ateşteymiş gibi hissedin, sanki ateşi ellemişsiniz gibi kolunuzun kabardığını ve terlediğinizi düşünün. bu saydıklarım refleks sempatik sinir beslenme yetersizliğinin sadece birkaç semptomu. hastalığın, kan dolaşımını ve derinin görünüşünü düzenleyen sempatik sinir sisteminin normal olmayan zincir etkisinden kaynaklandığı düşünülmektedir. bazılarında bu rahatsızlık kendiliğinden yok olsa da, çoğunda acıları azaltabilmek için uzun bir ilaç tedavisi gerekmektedir. hatta bazı hastalar için acı o kadar dayanılmaz hale gelir ki, çok pahalı terapiler uygulanır. bu terapiler ketamine coma'nın altında vücudun acı bağlantılarını kesmektedir. 2003'te dr. robert schwartzman, 14 yaşındaki lindsay wurtenberg'a ketamin koma terapisi uyguladı ve başarılı oldular. dr. schwartzman lindsay'in durumu için ‘daha kötü bir acı düşünemiyorum' dedi. muhtemelen çok haklı da.

    3)trimethylaminuria

    hastalık türü: metabolik bozulma

    garip çünkü: hastaların çürürmüş balık gibi kokmasına neden oluyor

    tedavi: yok, limitli tedavi seçeneği

    trimethylaminuria aynı zamanda kötü kokan balık sendromu olarak da bilinir. metabolik bozulmanın, trimethylamine'nin (tma) vücutta oluşmasına izin vermek yerine, onu parçalamasıdır. böylece tma nefesten, terden, idrardan çıkmaktadır, ve çürümüş balık gibi kokmaktadır.

    bu insanlar için çok fazla duş almak, parfüm sürmek işe yaramamaktadır, koku kalır hatta tüm odayı da kokutabilir. bu durum hem sosyal hem psikolojik olarak yıkıcıdır. insanlar bu durumun komik olduğunu düşünürler, ama hastalığı olan kişi için hiç de komik değildir. ‘bu sendrom kişinin kişisel ve sosyal hayatından iş ve kariyer hayatına kadar her şeyi etkileyebilir.' :robert l. smith (imperial college school of medicine - london'da moleküler bilimci)

    bu hastalık için bir tedavi yoktur. hastalar tma'ya dönüşebilecek yiyecekleri yemekten kaçınabilirler. bu yiyecekler: yumurta, baklagiller, amino asit içeren etler ve balıklardır.

    4)morgellons hastalığı

    hastalık türü: deri bozukluğu

    garip çünkü: hastalığın gerçekten olup olmadığı hala tartışılıyor

    tedavi: bilinmiyor

    bazı zamanlar öyle şeyler okursunuz ki gerçek olup olmadığını söyleyemezsiniz. morgellons rahatsızlığı bunlardan biri, hayal gücünü genişleten bir bozukluk. bunun nedeni bilinmemektedir. medikal örgütlerin elinde yetersiz bilgi bulunmaktadır. bu hastalığı taşıdığını söyleyen kişilerin bu semptomlara sebep olan ortak bir nedeni veya ortak risk faktörü bulunamamıştır. uzmanların neden şaşkına döndüğü bellidir, çünkü semptomları çok korkunçtur. morgellons araştırma merkezi, hastalığın bazı garip semptomları: deride acıyla beraber yaralanmaların olması, derinin altında böcek yürüyormuş gibi deride hareketlenmelerin olması ,kaşıntı veya ısırıklar ve kas ağrısı olarak tanımlamıştı.

    bu hastalığı yaşayanlar şüphelenenlere sonuna kadar karşı çıkmaktalar. former oakland a'nın top atıcısı billy koch bu hastalığa sahip olduğunu iddia etti ve beyzbolu bıraktı. bir röportajda şunları söyledi: ‘‘bunun mantıklı bir açıklaması yok, ben bunları görmüyorum. ben bunların oluşunu izliyorum, biz akıllı insanlarız .''

    5)harlequin ichthyosis

    hastalık türü: genetik deri hastalığı

    garip çünkü: yeni doğan bebeklerin derisinde elmas şeklinde sertleşme olması

    tedavi: yok

    harlequin ichthyosis, ichthyosislerin en acımasız şekli, yeni doğanları etkileyen doğuştan deri bozukluğu. bu rahatsızlığa sahip olan bebekler sert ve kalın deriyle doğarlar ve derilerinde elmasa benzeyen şekiller bulunmaktadır. bu şekiller birbirinden yarıklarla ayrılmaktadır. vücudun hepsi bu şekilde etkilenmiş olabilir. bu durum dış dünya ile vücut arasındaki koruyucu bariyeri bozmaktadır. bebekler su kaybını, vücudun ısısını ve böceklerle savaşı kontrol etmekte zorlanmaktadır. bu hastalıkla doğanların çoğu, doğumdan kısa bir süre sonra ölmektedir. kurtulanların dış görüntüleri çok kötü olmaktadır, çok azı ergenliğe kadar yaşamıştır. 2005'te , gerçek aileler belgeselinde, bu durumda olan ikizleri konu almıştı. bu kızlar her gün derinin nemlendirilmesi ve ölü derinin alınması için hastaneye gidiyorlar. bazen bu işlemler saatler alıyordu. profesör john harper, bu hastalığa sahip insanların yaşama uyum sağlayamadıklarını söylemişti.

    http://askmen.mynet.com/…yanin-en-garip-5-hastaligi
  • 1- fil hastalığı (elefantiyaz): kabaca genişleyen uzuvlar
    elefantiyaz olarakta bilinen lenfatik filaryaz en çok kabaca genişlemiş yada şişmiş ayaklar ve kollara sahip dramatik insan fotoğraflarından bilinir. bu hastalığa wuchereria bancrofti brugia malayi ve b. timori gibi tümü sivrisinekler tarafından taşınan parazitik kurtlar neden olur. lenfatik filaryaz dünya çapında halen 120 milyon insanı etkiliyor ve bunların 40 milyonu bu hastalığın ciddi boyutundadır. enfeksiyonlu dişi bir sivrisinek bir insanı ısırdığında mikrofilarya denen kurt larvalarını kana enjekte edebilir. mikrofilarya tekrar tekrar ürer ve uzun yıllar boyu yaşayabileceği kan dolaşım yoluna yayılır. sık görülen hastalık belirtileri enfeksiyon sonrası yıllara kadar gözükmez. parazitler kan damarlarına yerleştiği gibi sirkülasyonu kısıtlayabilir ve çevresindeki dokularda kanın birikmesine neden olabilir. enfeksiyonun en genel görülen belirtileri aşırı derecede büyümüş kollar bacaklar genitalya ve göğüslerdir.

    2- nanizm (progeria): 80 yaşındaki çocuk

    nanizme bir çocuğun genetik şifresindeki ufacık basit bir kusur neden olabilir ama bu onu mahfeder ve hayatını değiştiren sonuçlara yol açar. ortalama olarak bu hastalıkla doğan bir çocuk 13 yaşında ölmüş olacaktır. vücutları normal yaşlanma sürecine göre daha hızlı yaşlandığı görüldüğü gibi genelde erken saç dökülmesi kalp hastalığı incelen kemikler ve artritisi içeren fiziksel belirtiler geliştirirler. nanizm gayet nadir bir hastalıktır. dünyada sadece bu hastalığa sahip yaşayan 48 insan bulunmaktadır. bunun yanında 5 çocuğu bu hastalığa sahip bir aile vardır.

    3- kurtadam sendromu: kurt insanlar
    2 yaşındaki abys dejesus’ ın yüzünde koyu kıllar çıktığında doktor durumunun kurtadam sendromu olarak bilinen şey olduğunu söylemişti. bu hastalığa kurtadam sendromu denir çünkü hasta olan kişiler keskin dişler ve pençeler dışında kurtadama benzerler. meksika’da

    4- mavi ten düzensizliği: mavi insanlar

    mavi insanlar olarak bilenen büyük bir aile 1960 lara kadar kentucky’de troublesome deresi çevresindeki tepelerde yaşamışlardır. onlar mavi fügetlerdi. çoğu 80 yaşını geçmiş ve mavi ten dışında ciddi bir hastalık geçirmemiştir. bu özellik nesilden nesile aktarılmıştır. bu durumdaki insanlar mavi erik moru çivit mavisi yada hemen hemen mora yakın tene sahiptirler

    5- pika: yemek olmayan maddeleri yeme dürtüsü
    pika tanısı konulan insanların toprak kağıt yapıştırıcı ve kil gibi yiyilemiyecek maddeleri yemeye inanılmaz dürtüleri vardır. bunun mineral eksiklikle ilişkili olduğuna inanılmasına rağmen sağlık uzmanları gerçek bir neden ve çözüm bulamamışlardır.

    6 - vampir hastalığı: güneşten acı çekmek

    dışarda güneşten korunmak içim büyük mesafeler gidecek insanlar vardır. eğer güneşe yakalanırlarsa vücutları kabarır. bazıları güneş tenlerine değer değmez acı çekip kabarmaya başlar. tamam tam olarak vampir değillerdir. kan içip tabutlarda yaşamazlar fakat vampir benzeri belirtilere sahip nadir bir hastalıkları olduğu için acı çekerler.

    7- alice harikalar diyarında sendromu: zaman boşluk ve vücut imajı çarpıklaşır.
    alice harikalar diyarında sendromu (aiws) ya da mikropsi insanın görsel algısını etkileyen sinirsel bir şaşırtmacadır. bu kişiler insanları beden uzuvlarını hayvanları ve hayvan olmayan nesneleri gerçekten oldukça küçük algılarlar. genel olarak uzakta görülen bir nesne aynı zamanda yakında da algılanabilir. mesela köpek gibi bir ev hayvanı bir fare ebatında görülebilir ya da normal bir araba ölçeğe çekilmiş gibi görülebilir. bu durum bizi başka bir isme yönlendirir. lilliput görüşü ya da lilliput halüsinasyonları jonathan swift’in gulliver’in maceralarındaki küçük insanlardan adını almıştır. bu durum sadece algı terimlerindedir; gözün mekaniği etkilenmez sadece gözden geçirilen bilgilerin beyindeki yorumu etkilenir.

    8- blaschko çizgileri: tüm vücuttaki ilginç çizgiler

    blaschko çizgileri oldukça nadirdir ve ilk olarak 1901 de alman dermatolojist alfred blaschko tarafından sunulan açıklanamaz bir insan anatomisi fenomenidir. ne belirli bir hastalık ne de bir hastalağın tahmin edilebilen bir belirtisidir. blaschko çizgileri insan dna’sına inşa edilen görülebilen bir desendir. birçok aktarılan ve elde edilen ten ya da mukoza hastalığı kendilerini şeritlerinin görsel görünümünü yaratan desenlere göre izah ederler. şeritlerin nedeninin mosayizimin sonucu olduğu düşünülür ki; sinirsel kassal ve lenfatik sistemleri karşılamazlar. onları daha belirli hale getiren şey hastadan hastaya benzer yakınlıkta uyuşmalaradır karın ve yan taraflar etrafında s şeklinde form alır.

    9- yürüyen ceset sendromu: ölü olduklarına inananlar
    bu bir akli depresyon ve intihar eğilimleri sendromudur öyleki bu durumda hasta herşeyini kaybetmiş olmaktan şikayet eder; tutkularını vücuduun bir kısmını yada tamamını genellikle öldüğünü ve yürüyen bir ceset olduğunu düşünür. bu hayal genellikle hastanın kendi çürümüş etlerinin kokusunu alması ve teninde kurtların gezindiğini iddia etme derecesine kadar uzar. sonraki fenomen kronik bir şekilde insanları uykudan mahrum eden yada amfetamin/kokayin psikoz acısı veren tekrar layan bir deneyimdir. çelişkili olarak ölü olmak sık sık ölümsüz olma ulusuna hasta verir.

    10- sıçrayan fransız düzensizliği: garip refleksler
    ana karakteristiği hastaların beklenmeyen bir gürültü yada görüntüyle fazlaca irkilmeleridir. arkanızdan biri gizlice yaklaştığındaki tikleme gibi değildir. bu düzensizliğe sahip hastalar kollarını şiddetle sallarlar bağırıp aynı kelimeri tekrar ederler. ilk olarak fransız-kanada orjinli maine oduncularında belirlenmiştirgarip refleksler dünyanın diğer kısımlarındada belirtilmiştir.

    http://www.msxlabs.org/…-en-tuhaf-10-hastaligi.html
  • pek kimselere söylemediğim bir derdim var.

    ben kolay kolay hasta olmam, ortalık gripten yıkılır, en çok burnum akar, bir iki öksürür geçerim. sağlıkla ilgili bugüne dek bu anlatacağım dışında bir problem yaşamadım.

    bir kaç sene önce, üniversite ile birlikte dışarıda bir sertifika programına gittiğim dönemde hayatım çok yoğundu. bir taraftan verdiğim özel dersler, kendi derslerim yoğunluğu, trafiktir koşuşturmacadır derken doğru dürüst uyku uyuyamaz halde yorucu bir dönem geçiriyordum. işte bu sıralar, garip bir şeyler olmaya başladı. gündüzleri, uyanıkken yani, başım dönüyordu. ama sıradan bir "ay başım döndü iki dakika oturayım"lık bir durum değil. şiddetli bir baş dönmesi ile birlikte, sanki önceden gördüğüm bir anı ya da rüyayı yeniden yaşıyorum. yaklaşık 30 sn- 1 dk arası süren bu anlarda elimi başıma götürmeden, ayaktaysam oturmadan, kafamı bir yerlere dayamadan duramıyordum. garipti ama çok önemsemedim. dediğim gibi hastalık bilincim çok zayıf. adeta uyanıkken rüya gördüğüm bu anlarda bilincim yerinde, olayın farkındayım ama engel olamıyorum, bir süre devam ediyordu her şey. ardından düzeldiğimde ilk bir kaç saniyeden sonra neredeyse hiç hatırlayamıyordum ne gördüğümü.

    bu durum önce 15 günde bir olarak başladı, ardından haftada bire, ve nihayet üç günde birlere indi. aralıklar sıklaştıkça içten içe korkuyordum ama anlam veremiyordum. sonra bir gün, uykusuzluğun ve yorgunluğun zirve yaptığı 3-4 günün sonunda, bu baş dönmesinden aynı gün içerisinde 6-7 tane yaşadım. o gün akşam üstü olacak olan dersime gitmek yerine uyumayı tercih ettim düzeleceğimi umarak, olmadı. gece uyuduktan sonra kasılmalarla nöbet geçirmişim. iyi ki yalnız değildim. kız arkadaşımın evindeydim. o uyanmış, ne kadar seslendiyse de uyandıramamış beni. ambulans çağırmış hemen. gelen görevli çocuk ve ambulans şoförü beni almak için eve geldiklerinde, şoför normal olduğuma inanmış, ot falan imasında bulunurak ne içtiğimi sormuş sürekli, hatırlamıyorum bu anları. kız arkadaşıma sürekli kardeşimin ismiyle hitap ederek, noluyor falan demeye başlamışım ki en korkutucu an bu olsa gerek, çünkü tekrar düzelemeyecek bir şeyler olduğunu düşünmüş o kasılmaların sonunda. şiddeti neydi bilmiyorum ama 3-4 ay sırt ağrısıyla gezdim o geceden sonra. hastanede serum vermişler, tansiyonum inanılmaz düşük çıkmış, biraz daha düşse çok daha kötü şeyler olabilirmiş. sonra toparlandım orada biraz.

    ilerleyen günlerde ekg falan çekildi, türlü muayeneler, testler.. doktorlar anormal bir durum olmadığını, nöbet anı verisi olsa daha açıklayıcı bir sonuç elde edebileceklerini söylediler.

    zaten o sinir boşalması mı neyse artık ondan sonra çok uzun süre olmadı. yılda bir falan oldu yani tam hatırlamıyorum bile.

    ta ki şu son bir aya kadar. tekrar o baş dönmeleri, rüya/dejavu anları başladı. internetten araştırmak istiyorum ama bir türlü doğru kelimeleri bulamıyorum. önlem alınabilecek bir şey mi, yorgunluktan mı, az uykudan mı neyse bilmek istiyorum, bulamıyorum. doktora gitsem yine yine o anı denk getiremedikleri için aynısı olacak. aynı şeyleri tekrar yaşamak istemiyorum.

    burada bile hangi başlığa yazacağımı bilemedim. herhangi bir bilgisi/deneyimi olan varsa ve bana yardımcı olabilirse sevinirim.
  • babam telefonla konuşurken öksürmeye başlıyor. öyle bir öksürüyor ki gören zatürre oldu sanır. ama telefonu kapatınca birden kesiliyor öksürükler. bir dahaki aramaya kadar tabi. anlayamadık nedendir.
hesabın var mı? giriş yap