• gökyüzündeki yıldızların %99'ı aslında çifttir. her yıldızın kendi yörüngesinde bir de ufak yıldızı vardır. teleskopla baktığınızda yıldızların ısı ve ışık saçtığı için göremezsiniz. ancak adını unuttuğum ışın gönderdiğinizde bu ölçümleri yapabilirsiniz
  • evrendeki bilinen en büyük kütleli karadelik 18 milyar güneş kütlesindedir işin asıl ilginç tarafı bu karadeliğin çapı 104 milyar kilometre, evrende bilinen en büyük yıldız bile 2.4 milyar km çapında ışık bile saate 1 milyar km hızla gider yaklaşık 104 saate bir ucundan bir ucunu kateder bilinen evrende en geniş ve en ağır yapı
    kaynak
  • çevremizdeki gezegenlerin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak ve onları bulmak için telefonunuza (bkz: skyview) programının free versiyonunu indirip kullanabilirsiniz, böylece mars nerede, jupiter nerede vb. gezegenler, yıldızlar nerede onları bulabilir ve kendileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

    bir başka hoş şey daha söyleyelim, dünyamızın çevresinde yeryüzünden ortalama 400 km tepede ve 20 bin küsür km/s hızla ilerleyen * yani uluslararası uzay istasyonunu iss hd live programı ile indirip canlı olarak izleyebilirsiniz. kendisi zaman zaman ülkemiz semalarında da görülmektedir ve bildiğin yıldız kayıyormuş gibi geçip gitmektedir. ayrıca program size yaklaşık her saat başı güneşin doğuşunu ya da batışını göstermektedir, artık meret nasıl gidiyorsa ki bunu haritasından izleyebilirsiniz yaklaşık bir saatte dünya çevresinde dönüşünü tamamlamaktadır.

    son olarak bir uyarıda bulunalım, bu başlıkta yazılanları okudukça beyniniz anlık duraksamalar yaşayabilir, çünkü yukarıya baktığın zaman gördüğün yıldızın aslında olmadığını milyonlarca yıl önce sönüp gittiğini ve sana hala ışığının geldiğini ya da gezegenlerdeki sıcaklıkları, soğuklukları, mesafeleri, evrenin sürekli genişlemesini, gezegenimizden milyarlarca büyüklükte gezegenler olduğunu ve bunca sistemin kucağımda laptop entry girerken yaşandığını bilmek insanın hem beynini duraksatıyor hem de korkutuyor.
  • yuri gagarin uzaya cikti . neil amstrong da ay a çıkan ilk insanlar. karıştırmayın diye yazıyorum ben karıştırıyorum çünkü.
  • merkür’ün gerilemesi an itibariyle bitti. (aaaa o astroloji oluyordu) `:tanım: halkın astronomi öğrenmesini sağlayan anket`
  • pluton, biz onu keşfettiğimizden beri, henüz güneş'in etrafındaki turunun yarısını bile tamamlayamadı.

    keşfedildiği tarih: 1930
    bir tam turunu tamamlayacağı tarih: 2178
  • jüpiter'e düşsek ne olurdu?

    eğer normal bir uzay giysisi ile düşseydik çabucak ölürdük. o nedenle özel bir giysiyle düştüğümüzü varsayalım. ilk başta düşüş saatte yaklaşık 180000 km ile başlardı. bu, dünyaya düşerken ulaşacağınız hızdan daha yüksek, çünkü çekim gücü bu gezegende daha yüksek. güneş'i görmeye devam ederdik, ama bizi ısıtmazdı. yaklaşık 250 km aşağıda, amonyum bulutlarına rastlardık ve sıcaklık -150 derece civarında hissedilirdi. jüpiter'in bulutları saatte 482 km'ye kadar hızla esen rüzgarlar oluşturur. bu durumda hayatımızın en güçlü anaforunu deneyimlerdik. bunun nedeni jüpiter'in dönüş hızıdır. gezegenin 1 günü, gezegenimizin 9.5 saatine eşit.

    120 km daha düştüğümüzü varsayalım. tebrikler! şu ana kadar bu gaz devine yapılabilen en derin yolculuğun derinliğine erişmiş olduk (nasa'nın galileo aracı bunu başarmıştı. ancak biz onun gibi, basınç nedeniyle ölmeyeceğiz, çünkü özel giysimiz olduğunu varsaydık).

    derinlere doğru düştükçe etraf da karanlıklaşacak ve sonunda her yer simsiyah olacak. tek ışık kaynağı, etrafınızda çakacak şimşekler olacak. bu noktada sıcaklık yükselmeye başlayacak. tabi basıncı da iyiden iyiye hissetmeye başlayacağız. bu basınç dünya yüzeyinde hissedeceğimizin 1000 katından daha fazla... (bu arada bu mesafeye gelmek için yaklaşık 12 saattir düşüyor olmamız gerek). farz edelim ki haberleşmek için bir sisteme sahibiz. ancak ne yazık ki bu katmanda radyo dalgaları tamamen gezegenin içerisinde hapsoluyor. bu nedenle dünyaya "düşmekten sıkıldım. gelip beni buradan alın!" diye haber gönderemiyoruz.

    sıcaklık ve basınç artmaya devam ediyor. iç katmanlara ulaştıkça, yüzebileceğimiz özelliklere sahip katmanlara ulaşacağız. bu katmanlar süperkritik akışkan özelliklere sahip: ne gaz, ne sıvı. sıcaklık artmaya devam ediyor. sonunda güneş'in yüzey sıcaklığına ulaşacak, basınç ise dünyadakinin 2 milyon katına... bu noktada etrafımız metalik hidrojenle dolu olacak ve muhtemelen kendisinden kaçamayacağımız kadar yoğun bir madde bu. kaçabildiğimizi varsayarsak, binlerce kilometre daha düşeceğiz: muhtemelen katı olan çekirdeğe ulaşana dek... sonuç mu? bunca basınç altında sıkışıp kalmak.

    biz iyisimi düşmeyelim :))

    kaynak-gökbilimi.net
    kaynak-gökbilimi.net/web
  • beylikdüzü andromeda galaksisinde, yeni keşfedilen bir gezegende bulunmaktadır.
  • uzayın tamamen sessiz olduğu hiç yazılmamış sanırım.o filmlerde verilen patlama efektleri sadece film icabı ekleniyor.boşluk dediğimiz karanlıkta "esir" adı verilen bir şey var ve bu esir de sesler yok oluyor.güneşte oluşan o devasa patlamalardan yada galaksimizdeki diğer bütün çarpışma ,patlama çökme gibi olaylarda çıkacak olan sesler dünyayı nasıl bir gürültünün içinde bırakırdı bir düşünün. ayrıca atmosferin dışında sizi - 250 civarında bir soğuklukluk bekliyor.
    son olarak gördünüz bir çok yıldız gerçekten orada olmayabilir.çünkü çok uzak yıldızlar yok oldukları halde bize hala ışığı geldigi için biz var olduklarını sanıyoruz.
  • dünya'nın uydusu olan ay'ın dünyadan hep aynı yüzü görünür. ay'ın karanlık yüzü adı verilen taraf görünmez.
    çin 8 aralık cumartesi günü ayın karanlık yüzüne roket fırlatıyor. ay'a doğru yönelecek olan roket yörüngeden uzaklaşmadan ay'ın çevresinde tur atacak sonra da ay'ın insan tarafından hiç keşfedilmemiş yüzüne iniş yapacak. chang'e-4 uzay misyonu ile aynı zamanda ay'ın karanlık yüzüne tohum ve böcek yumurtası da bırakılacak.
hesabın var mı? giriş yap