• (bkz: realizm)
  • gerçekçi olmayan tavır er geç tıkanacağı köşeyi bulur. tıkanması nedeniyle uyumsuz alışkanlıklarını değiştiremeyenin durumu zamanla değişir. dolayısıyla insanın taraf tutmak gibi kendine üslup belirlemesi serbesttir. burada doğru ve yanlış tavır zamanın testine gireceğinden, sürdürülebilir doğru ve yanlış da düşünülmeli.

    rikimikipiki'nin uyarısıyla ek: gerçekçi görünmeyen zamanla gerçeğin ta kendisi de olabilir. denemekten vazgeçenler* bilemez.

    ekle birlikte bütünleme: gerçekçi veya ilerici olduğu halde tıkanan, kendi zamanlarında anlaşılmayıp engellenen, değeri ıskalananları ekleyelim. bir konunun -varsa- nihai değerliğini tam bilmek için insan ömrü yetmeyebilir. yukarıdaki 'herkes istediğini yapsın, sürdürebiliyorsa sürdürsün,' yaklaşımım devam ediyor.
  • kendiniz ve yaptıklarınızla ilgili gerçekçi görüşlere sahip olun, özellikle de hayatın başında. herkes, bilhassa da bunu hak etmeyenler kendileri hakkında iyi şeyler düşünür. herkes şansının yaver gitmesini diler ve mükemmel olduğunu düşünür. umut abartılı vaatlere çanak tutsa da, deneyim bunları yerine getirmez. bu gibi boş hayaller sadece sıkıntı doğurur. insanlar gerçeği fark ettiklerinde bunu anlarlar. akıllı insan böyle hataları sezinleyebilir. bu kişiler her zaman iyiyi umsalar da, en kötüye karşı da hazırlıklıdır ve bu sayede başlarına gelenleri soğukkanlılıkla karşılarlar. doğrudur, hayatta çok yüksekleri hedeflemek akıllıcadır, ama bu hedefler daha hayatınızın başında sizi amacınızdan uzaklaştıracak kadar büyük olmamalıdır. böyle beklenti ayarları yapmak gereklidir, çünkü beklentilerin gözü çok yükseklerde olsa da, yaşananlar daha önce gelir. ahmaklığın en iyi devası sağduyudur. eğer bir insan kendini sınırlarını bilirse, ideallerini de gerçeklikle uzlaştırabilir.

    baltasar gracian
  • her zaman işe yaramayacak olan şey.

    yalan duymayı isteriz biz. gerçekleri her zaman kaldıramayız. gaz getirin bizi. moral verin. yeter ki çok gerçekçi olmayın.
  • doğru karar vermenin ilk basamağı
  • bazı zamanlar acıtsa da sağlıklı bir ruh halinde olmayı sağlar.
    hayaller her zaman güzeldir. hayalleri gerçeğe çevirebilmek ise mükemmel haz verir.
  • sizi hayallerin tatlı rüyalarında çıkarıp, gerçeğin dikenli yollarında yalın ayak yürütecek kişi olmaktır.
    gerçekçi olmak her ne kadar olması gereken olsa da acı tarafını görmezden gelmek zor oluyor bazen.
    olması gerekendir. uyanık tutar.
  • mutlu olabilmenin de ilk şartı. hayata gerçekçi gözlerle bakmak, yanında ister istemez mutluluğu getiriyor çünkü, gerçeklik algısı hayal kırıklıklarının hayatınızdaki payını en aza indirgiyor. iş, arkadaşlık ya da diğer tüm ilişkilerde ne kadar gerçekçi iseniz o kadar az üzülürsünüz. öyle değil mi ya ne güzel demiş ahmet serif izgören, "kötümser, yalnız tüneli görür; iyimser, tünelin sonundaki ışığı görür; gerçekçi, tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür. " gerçekçilik kazanacak elbet.
  • sıkıcıdır.
  • ideal olan değil gerçek olan mükemmeldir. eğer bir kamplumbağa iseniz tavşanı geçmeniz mümkün değildir. doğa üstü bir olay gerekir, sonucun farklı olması için. ama bir kamplumbağa olarak, hızlı koşmadan da mutlu olabilirim demek, gerçekçi bir beklentidir.
hesabın var mı? giriş yap