• anadolu yakasında,caddebostanda bulunan gerçek bir "kitapçı", kırtasiyeci değil.istediğiniz,bulamadığınız kitapları ısmarlayabiliyorsunuz,kendi kütüphanenizmiş gibi inceleyebiliyorsunuz
    pek de şeker bir sahibi var, size misafir muamelesi yapıyor.
  • istanbul'da bağdat caddesinde bulunan küçük bir kitabevi.
  • bu küçük kitabevimiz, "gergedan" başlığı altında, #957396 no'lu entry'de de işlenmiştir.

    kimi ek bilgiler:
    gergadan kitabevi, şu an, bağdat caddesi üzerinde, bostancı istikametine sırtımızı verdiğimiz düşünüldüğünde, sol cenahta ve göztepe ışıklar'ın yaklaşık 300 metre berisinde bulunmaktadır. eskiden daha da beride ve biraz daha içerlek bir dükkandaydı. adını, türkiye kültür yayıncılığının efsanevi dergisi gergedan'dan almıştır. adını şu an hatırlayamadığım sahibi, bu adı dükkanı için seçerken, türkiye'de "gergedan" adını kendi namına tescillettiren enis baturdan izin almıştır. bununla beraber, derginin logosu olan gergedan (albrecht dürer'in gergadanı) dükkanın da logosudur. gergedan kitabevi bir dönem yayıncılık serüvenine de atılmış idi: düzlem yayınları. fakat şu an sanırım o serüven sürmez olmuştur.

    nesnel bilgileri öznel yorumlarla bezemek gerekirse: kültürel anlamda alabildiğine tuhaf bir coğrafya olan bağdat caddesi'nde tercih edilesi kitapçı dükkanıdır burası. remzi ve d&r'ın bestseller odaklı, bujiteriye dek uzanabilen yan donanımlı varoluşları insanı bir noktadan sonra sıkıp, "topunuzun götüne koyayım" şeklinde mini fevri helezonlara sarıp sarmalayabilir. gergedan sakindir, tenhadır, elbet onun da bir çok satanlar köşesi vardır ama yine de dükkan kitapla daha incelikli ilişki kurmak isteyen okura revadır. / böyle ani bitirdim.

    [sözlük yazarlarından (ki bunu saklamayı beceriyor) esme, benim entry'lerimdeki tashihleri bulacağına, otursun, müdavimi olduğu bu kitabevi hakkında iki satır yazsın. — ]
  • kucuklugu sadece mekanin boyutlarindan kaynaklanan, yoksa eser zenginligi acisindan pekcok "buyuk" kitabevine tas cikaran kitabevi. bagdat caddesinde, caddebostan-goztepe arasinda sol kolda, bir apartmanin zemin katindadir. ayrica isminize kart acarlar, 10 kitap alinca 1 bedava kitap hakki kazanirsiniz.
  • özel kalamis lisesinin kitaplik kolunda hocalar "geziye gidiyoruz" diye kandirarak bizi gergedan kitabevine götürmüstü.
  • istanbul'un en guzel kitapevlerindendir. yaz aylarinda ugranilirsa, kapinin onune konmus hasirimsi bir masa ve bir cift iskemleye rastlanilir. iskemlelerden birine oturulursa, cok buyuk, neredeyse ulu bir agacin golgesi altinda olundugu anlasilir. bazan kitabevinden cikan bir bey (sahibi) ya da bayan (sahibinin esi ya da kizi) size bir bardak cay ikram eder. anlarsiniz ki guzel bir yerdesiniz. cayinizi icer iceriye girersiniz, sonrasi malum.
  • istanbul'un en güzel mahalle kitapçısı.
  • 20 sene evvel basılmış, eli yüzü eskimiş kitapları yeni fiyatına satmasa daha çok seveceğim bir kitapçı. kitabın içindeki eskimez, kelimelerin değerleri azalmaz, biliyorum ama gıcır gıcır almak istemediğim kitapları sahaftan, ikinci el kitapçıdan da alırım. nice ikinci el kitap var en az gergedan'da sattıkları kadar düzgün, fiyatı daha ucuz. bir de çoğunlukla 1-1.50 dolarlık, nadiren 2 dolar olan dover publications thrift edition kitaplarını 8 liraya satıyor, o yüzden de hafif kızgınım. 2 dolara aldığım the school for scandal, 1.50 dolara aldığım the importance of being earnest'ın üstünde 8 lirayı görünce hakikaten düş kırıklığına uğradım. ingilizce mingilizce, 5 katı fiyatına satılmaz o kitap. zaten thrift edition dedikleri saman kağıdına basılmış, kitabın elde parçalanmasına sebep olmadan mümkün olan her masraftan kısılmış, herhangi bir önsöz, açıklayıcı dipnot, vs olmayan, sadece o oyunun metinini içeren kitaptır, genellikle ders için bir dolu kitap alan, bir kısmı da hayli kallavi fiyatlı texbooklar olduğundan ucuz kitap buldu mu üstüne atlayan öğrenciler talim eder. ne bileyim, gergedan'ın ruhuna ters geldi böyle satması bunları. düş kırıklığına uğratsa da böyle, yine de önünden geçerken uğramadan duramadığım bir kitapçıdır ama.
  • bağdat caddesi'nde market kitabevlerinin kenarında, butik kitabevi, aslında hakikaten kitabın evi. bir bakıma okursatar, okurları satmıyor efendim, sattıklarını mutlaka okumuş oluyorlar, yoksa beğenip barındırmazlar gergedan bünyesinde. caddebostan'dan göztepe'ye doğru sol kolda kalır, flamasından gözünüze ileşebilir.
  • atölye programları, salı akşamları muhtelif konularda düzenledikleri sohbetleri, raflarına yerleştirdikleri ufak notlarıyla bağımsız bir kitapçıdan beklenen her şeyi yerine getiren istanbul'daki en sempatik mahalle kitapçısı.

    twitter'ları da var: http://twitter.com/gergedankitap
hesabın var mı? giriş yap