• (bkz: google) sayesinde rahatlıkla cevabını öğrenebileceğin soru.
  • eğitim sistemimizin en yanlış tarafı burada. evrenin, gezegenlerin oluşumu anlatılmaz yada haziran ayına gelecek son ünitelerde yer alır. çocuklar dünyadaki elementlerin nereden geldiğini bir türlü sorgulayamaz.

    sorunun cevabı. gezegenlerin oluşumu nasıl olur? bulutsulardaki tanecikler dış etkiler ile birleşir yoğunlaşır. dış etki başka yıldızların patlaması sonucu bulutsuda hareketlenmelere sebep olmak. diğer dış etken kütle çekim. yoğunlaşan madde açısal momentum korunumundan dolayı kendi etrafında dönmeye başlar.

    yıldız etrafında dolanmanın sebebi yıldızların uzay - zamanda meydana getirdiği çökmelerdir.
  • ntv bilim

    burada kendi ekseni etrafında neden döndüğünü açıklamış.

    güneş yada başka bir cisim etrafında dönmesinin nedeni de çekim kuvvetinden dolayı güneş tarafında çekiliyor , güneşe doğru düşüyor aynı zamanda dönme momentinden oluşan zıt kuvvet ile de itiliyor. bunun dengelendiği yerde de yörüngeye oturmuş oluyor.
  • yumurtalar döndüğü için mi pişer, piştiği için mi döner? gezegenler pişmek için mi döner? semazenler dönerken mi pişer? pişmek maharet midir zahmet midir rahmet midir?
  • ne yapsinlar? donmesinler mi?
  • sadece bir gezegen, sadece bir yıldız veyahut sadece bir uydunun çekim alanına girmekle kalmayıp sonsuza yakın yerdeki kütleli cismin çekim alanına da girdiği için, dönüş alır gezegenler. bu da kendi etrafında bir çizgisel hız oluşturur, hareket etmesinin yanı sıra. evet bu arada dünya topaç gibi döner aynı zamanda, kendi etrafında dönüş hızı 1600 km/s'e varan devasa bir topaç.

    dünyanın şeklinin geoit olmasının bir sebebi de budur aslında, sürekli dönüp dönüp dönüp gazları ekvator çevresinde yoğunlaştırır (ilk oluşum zamanlarında).

    edit: anlatım bozukluğu
  • yuvarlanıp gidemedikleri için dönmeyi tercih etmişler herhalde.
  • 5 kişinin ortak çalışacağı deney için gerekli malzemeler :

    - bir adet yatak çarşafı,
    - bir adet gülle,
    - bir adet demir bilye. (cam da olabilir.)

    4 kişi yatak çarşafını köşelerinden tutarak geriyor ve çarşafın tam ortasına 5'inci kişi tarafından gülle konuyor. daha sonra yine 5'inci kişi, belirli bir mesafede güllenin etrafında dönecek şekilde demir bilyeye ilk hareketi veriyor. bilye kısa süreliğine de olsa güllenin etrafında dönüyor. hareketi bitince de gülleye yanaşıyor ve orada kalıyor.

    çarşafı uzay boşluğu, gülleyi güneş ve bilyeyi de gezegen kabul edersek çok ağır bir yıldız olan güneş, uzayı çarşaf gibi büküyor. ilk oluşlarında yine kendilerini oluşturan parçaların hareketlerini koruyan gezegenler güneş tarafından bükülmüş bölgede, yani etki alanında kendi hareketlerinin de merkezkaç etkisiyle güneş etrafında dönüyorlar. gezegenlerin de kendi dönüşlerinden kaynaklanan kinetik enerjileri var ve güneş'in çekim etkisine bu hareketleri sayesinde direnç gösteriyorlar. böylece güneş ve gezegenler arasındaki mesafe korunmuş oluyor.

    çarşaf üzerinde birkaç saniyeliğine de olsa dönen demir bilyeyi aralarındaki sürtünme yavaşlatmıştı. uzay boşluğunda hareketi yavaşlatacak bir etki olmadığı için gezegenler hızlarını koruyabiliyorlar. fakat bir gök cismi hareketsiz bir şekilde güneş'in etki alanında olsaydı güneş tarafından çekilirdi.

    tanım : bir soru.
  • kafaları güzel*
  • dünya dönüyor mu ki? denilesi soru önermesi!
    haddi canım...
hesabın var mı? giriş yap