• --- spoiler ---

    uğursuz bir astronotun gittiği her yere bela götürmesini anlatan hollywood filmi. en son dünyaya geldi. kıyamet yakındır.

    hemen saçmaladığım düşünülmesin. ruslar ve çinliler "ulen ne yaptınız bizim istasyonları" diye amerikalılara söylenir ve üçüncü dünya savaşı çıkarsa, hem kadının uğursuzluğunu anlarsınız hem de devam filmine iyi malzeme çıkar.

    --- spoiler ---
  • sukela film. siz bakmayin oscar odullu eksi yazari yonetmenlere. 1080p indir, cevir cevir izle. oyle bir film.
  • --- spoiler ---

    gravity
    ============

    filmin başında genel çekim tamamen astronotların lehinedir. işlerini aheste aheste yaparlarken gelen facia ile sadece iki kişi kalırlar: ryan ve kowalski. filmin bu sekansında her şey yolundaydı ilk başta, tıpkı sıradan bir gün geçiren birinin sıradan hayatı gibi. ryan ile kowalski kordon bağı ile birbirine tutunan anne-bebek gibidir. dünyada kızını yitiren ryan, uzayda bebek, kowalski yardımına koşup onu hayatta tutmaya çalışan anne gibidir. nitekim filmdeki görevini başarıyla yerine getirir ve onu mekiğe getirir.

    soyuz
    ============

    ryan burda hala astronottur. kowalski sessizliğe gömülüp uzayın boşluğunda salınmaya başladıktan sonra, ryan rus uzay üssü soyuz'a girer ve kozmonot olur. bebek halen hayata gelmek için o boşlukta, doğmayı beklediği batındadır. yangın tüpü burda önemli bir simge çünkü elinden aldığı imkanı ilerleyen saniyelerde tekrar ona verecektir. ayrıca satrançla özdeşlemiş rusların yer çekimsiz ortamda salınan beyaz kalesi de güzel bir göndermeydi. ryan burda köpek taklidi yapar, aslında yaşamı sevdiğini anlarız. ölmek istememektedir. uzayın soğuk boşluğunda kimsesi olmadan, arkasında dua edip yas tutacak birini bırakmadan ölmek istememektedir. tam pes edip her şeyden vazgeçmişken kowalski gelir ve ona annelik görevinin son basamağını yapıp, çin uzay aracına yollar. bu bölüm ölümle yüzleşme, yaşamla yeniden tanışma bölümüdür.

    shenzhou
    ============
    yangın tüpü hayatını kurtarır ve ryan bu bölümde taykonot olur. o artık amerikalı, rus uzay giysileri içinde, çin uzay aracında bir uzay insanıdır. filmin bu göndermelerle uzay çağına ve yaklaşımlara eğildiği de pekala düşünülebilir. ryan tıpkı bir fetüs gibi evrelerden geçer ve doğuma hazırlanır.

    doğum
    ============

    atmosfere giren binlerce parça arasından yeryüzüne iner ve bir bebek gibi ilk adımlarını atar. o artık yeniden doğmuştur. artık bambaşka bir yaşama, uzaydan getirip anlatacağı müthiş doğum ve hayatta kalma öyküsüyle bambaşka biridir. zaten suyun içinden çıkması ve kapsülün içinde nefessiz kalması, anne rahmini ve ilk nefes almayı simgeler. doğar ve yeniden yer çekimine ayak uydurur.*
    --- spoiler ---
  • keşke sinemada 3d izleseydim dedirten, son zamanlarda izlediğim açık ara en iyi film. her ne kadar hayranı olmasam da sandra bullock'un kuvvetli performansı şaşırttı cidden.
  • gayet güzel ve sandra bacımızın çok iyi oynadığı film. ama çocuklara seyrettirmeyin, büyüyünce kimse astronot olmak istemez.

    --- spoiler ---

    cidden filmi seyrederken uzaydan nefret ediyorsun, o çamurlu dünya parçası bile insana huzur veriyor filmin sonunda. kodumun çinlileri ve rusları panelleri neden kendi dilinde yaparlar? kardeşim şunu tek bir dile çevirin, getirtmeyin beni oraya.

    --- spoiler ---
  • geçtiğimiz yıl gösterime girmiş iddialı filmlerden. senarist ve yönetmen meksikalı alfonso cuarón. sandra bullock ve george clooney gibi önemli oyuncuların rol aldığı ilginç bir yapım. özellikle uzayın yerçekimsiz ve sessiz ortamını gayet iyi yansıtan çekimler bayağı başarılı ve etkileyici. oksijen azalmasıyla paralel artan gerilim de seyirciye iyi yansıtılmış. ancak uzayda geçtiği ve çoğunluğu tek oyuncu (bullock) etrafında geliştiği için, insan öğesi sınırlı ve bazı anları sıkıcı olabilen bir film. uzay yarışında önde olan abd, rusya ve çin'e de filmde vurgu yapılmış.
  • çok beğendiğim ama golden globe ve bafta adaylıklarına da şaşırdığım film. tamam, film gerçekten görsel açıdan çok çok iyi. film olarak da fena değil ama en iyi film dallarında aday olması ve bir de favori olması ilginç gerçekten. zamanında avatar'ın da en iyi film dalında adaylıklarını görünce aynı şoku yaşamıştım. hele de gravity'nin bafta'da en iyi orijinal senaryoya aday olduğunu görünce daha da bir şok oldum.

    büyük ihtimalle oscar adaylıkları da gelecek tabii. ama bu sene ödülleri the wolf of wall street ve american hustle götürecek gibi. gravity de en iyi görsel efekt, en iyi görüntü yönetmenliğini falan toplar artık.
  • müthiş görselliğinin yanında sikko hollywood saçmalıklarıyla bezeli bir başka film daha. parası ve ortalama bir hayal gücü olan herkesin çekebileceği türde bir film. cuaron çekmese iki ay veya iki sene sonra başkası çekerdi.

    sipo:

    bir de senaryoyu doldurmak için katılmış sikko ayrıntılar? ben senin ölmüş kızının hikayesini ne yapayım? seninle aramda en ufak bir duygusal bağ kurulmadı ki ölmüş kızına üzüleyim? ben yanındaki o adamdan hoşlandın mı hoşlanmadın mı onu da umursamıyorum. çünkü o adam filmin en başından beri gerçek değildi ki. rusların rekorlarını kırmaya çalışan, en gerilimli anlarda bile müzik dinleyip espriler patlatan bir garip yaratık, ama insan değil. gerçek insan hollywood'un anlattığı gibi değil. çinliler ve ruslar hollywood'un tahmin ettiği kadar fakir ve salak değil. ve bu filmlerin senaryosunu sanki senaristler değil de hollywood adında bir bilgisayar yazıyor gibi, özneler farklı olsa da 60 senedir aynı düşünceler. bağnaz, önyargılı, tutarsız ve ciddiyetsiz.

    yine de sinemada 3 boyutlu gözlükleri takınca uzay atmosferini yaşatması bakımından takdir edilebilir. onun haricinde insanlığın kültür birikimine en ufak bir katkısı olmadığını söyleyebilirim.
  • 100 milyon $ bütçe ile çekilmiş film. amerika gişelerinde 271,885,959 $, dünya gişelerinde ise 440,200,000 $ olmak üzere toplamda 712,085,959 $ hasılat yapmış olup yapımcısına iyi kar bırakmıştır.
    kötü bir film değil ama bu kadar hasılat yapmasını sağlayacak ne gibi bir özelliği vardı bir türlü anlayamadım.

    sırf uzayın estetik güzelliğini sömürmüşler. gişede elde ettiği başarıyı kesinlikle hak etmediğini düşünüyorum. yüksek kaliteli bir uzay belgeseli izlerseniz emin olun daha etkileyici bulursunuz.

    birkaç gün sonra gelen edit: bu filmi monitörden değil de sinemadan izleyince özel sahneler mi görülüyor? filmin efektleri kötü diyen yok ki davar herifler. filmde görsellik dışında hiçbir şey yok. sanki filmin efektleri eleştirilmiş gibi ortaya atılan bu mallar (ki ben kendilerine fular özlemiyle tutuşan çakma enteller diyorum) "ayyy film sinemada çok güzeldi" diye ahkam keser ancak.
    yok doğumu simgeliyormuş, yok insanın evrendeki yalnızlığını zayıflığını simgeliyormuş da falan filan. bariz kötü bir film. etkilenmek istiyorsanız uzay belgeseli izleyin en kötü uzay belgeseli bile bu filmden iyidir.

    edit: hasılat güncellemesi.
  • 3d olarak izlemeyenlerin hakkında salak salak konuşmaması gereken film.
hesabın var mı? giriş yap