• apple'ın mac bilgisayarları için yaptığı os x işletim sisteminin intel tabanlı sıradan pc'lerde çalıştırılması olayı.

    teknik olarak intel tabanlı mac'ler ile intel tabanlı pc'ler arasında anakarttaki birkaç kontrolcü devre ve firmware dışında pek bir farklılık yoktur. kullanılan işlemciler, gpu'lar, bellekler yine aynıdır. bu sebepten ötürü intel tabanlı sistemler özel bir önyükleyici ve birkaç sürücü ile gayet sorunsuz bir şekilde os x çalıştırabilir.

    hackintosh için gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:

    -işlemci: intel olmak zorunda. amd işlemci kullanan mac şu ana kadar yok. bazı yöntemler var ama onlar da pek güvenilir sayılmaz.

    - ekran kartı: ekran kartı konusunda kesin bir şey söylememiz mümkün değil. genelde intel ve nvidia sorunsuz çalışıyor. amd'nin sorunsuz çalışan, sorunlu çalışan veya hiç çalışmayan modelleri var.

    buraya bir not düşeyim. laptoplarda genelde güç tasarrufu için intel-nvidia ve intel-amd gpu'lar arasında geçiş yapılıyor. bu tür sistemlerde harici gpu'yu kullanmanız çok zor.

    amd: amd gpu'lar için uyumluluk tablosu: oob herhangi bir ayar yapmadan direkt çalışıyor demek. tabloda sorunlar ve çözümleri de yer alıyor.

    nvidia: nvidia os x için sürücü yayınladığından nvidia kartlar daha sorunsuz çalışıyor. yine de sistemi boot ederken bazı ayarlamalar yapmak gerekebiliyor.
    nvidia uyumluluk rehberi

    intel: intel gpu kullanan pek çok mac olduğundan bu konu genelde pek baş ağrıtmıyor.
    bu rehberin sonlarında intel gpu'lar için bir anlatım yer alıyor. oradan yararlanabilirsiniz.

    -anakart: anakart masaüstü sistemlerde işin en büyük kısmını oluşturuyor. lan, ses, uyku gibi pek çok bileşen anakart üzerinde olduğundan anakart çok büyük bir öneme sahip.

    *çoğu modern anakart uefi uyumlu olduğundan artık hackintosh kurulumları eskisi kadar baş ağrıtmıyor ve gerçek mac'lere çok daha yakın çalışıyorlar. 7 serisi ve sonraki serilerden chipsete sahip anakartların genelde os x ile iyi anlaşıyorlar.

    *ses çalışmıyorsa voodoohda adında neredeyse tüm ses kartlarıyla uyumlu bir kext var onu kullanabilirsiniz. ama bir dakika, kext de neyin nesi?

    kext'leri windows'taki aygıt sürücülerinin os x'deki karşılığı olarak düşünebiliriz. kext aslında kernel extension'un kısaltmasıdır. yani sözlük anlamı olarak kernel genişletmesidir. bu kext'ler genelde işletim sistemine donanım desteği sağlar. neyse biz konumuza devam edelim

    *eğer herhangi bir kext kullanmak istemiyorsanız amazon'da 8 dolar civarına satılan usb ses kartları var onları kullanabilirsiniz.

    *lan: genelde çoğu için kext bulunuyor. sıkıntı yaşayacağınızı sanmam.

    *wifi: genelde sorun çıkarıyor. 50-60 tl'ye piyasadan os x uyumlu usb wifi adaptörü alabilirsiniz.

    -ram, ssd gibi bileşenler ile hackintosh uyumluluğu arasında bağlantı yok.

    bu arada bir hatırlatma yapayım. hackintosh ile en sorunsuz çalışan pc'ler desktop pc'lerdir. laptoplar genelde uyku, batarya gösterimi, wifi konusunda sıkıntı çıkarıyor. laptopunuzun uyumlu olup olmadığını öğrenmek için yapabileceğiniz tek şey google'dan benzer laptopu kullananların aldıkları sonuçları okumaktır.

    şimdi kurulumun nasıl yapılacağına geçelim. öncelikle kurulum yapmak için en az 16 gb bir usb belleğe ihtiyacımız var. bir de os x kurulum dosyalarına ihtiyacımız var.

    os x kurulum dosyalarını elde etmek için iki yöntem var:

    1- unibeast: bu ufak programcığı internete bağlı mac app store'a bağlanabilen gerçek bir mac veya hackintosh üzerinde çalıştırıp mac app store'dan en son os x sürmünü indirerek kolayca kurulum için usb bellek oluşturabilirsiniz.
    bu unibeast ile kurulum rehberi
    bu da türkçe kurulum rehberi

    2- kurulum dosyalarını internetteki hackintosh forumlarından veya malum ortamlardan indirip usb belleğe yazdırabilirsiniz. ancak bunu güvenlik açısından pek tavsiye etmiyorum. yine de ben gerçek mac filan bulamam sanal makineye hackintosh kurmakla da uğraşamam diyorsanız amme hizmeti buyurun.

    şimdi her şeyi hazırladınız, kuruluma hazırım, hadi yapalım bu işi diyorsunuz. önce bios'tan bazı ayarlamalar yapmanız gerekiyor.

    şimdi öncelike bios ayarlarını default ayarlara döndürelim ve şu ayarlamaları yapalım:

    -vt-d diye bir ayar varsa kapatın.
    -secure boot ayarı varsa kesinlikle kapatın. eğer disabled diye bir seçenek yoksa os type diye bir seçenek vardır. durum böyleyse other os'i seçin.

    hepsi bu kadar. şimdi usb belleğinizi usb 2.0 portlarından birine takın ve usb'den boot edin. bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız google'dan araştırın.

    boot ettikten sonra gerisi basit. next next next ile kurulum yapıyorsunuz. bu arada önemli bir nokta hangi diske kuracağınızı bilmiyorsanız üstteki elma logolu çubuktan izlenceler- disk izlencesi'ni açıp diski formatlayın.

    şimdi kurulum bitti ve masaüstüne ulaştınız. janjanlı dock, sol üst köşede elma logosu, her şey hazır. ama dur ses yok! internete girmiyor! bir soluklan paşam daha bootloader kuracağız, sürücüleri kuracağız..

    bu aşamayı acayip kolaylaştıran multibeast adında bir programcık var. onu indirelim. bu da indirme linki

    multibeast'i yeni hackintosh'umuzda açalım. quick start kısmında açılacak. eğer 7 ve üstü chipsete sahip yeni bir anakartınız varsa uefi boot mode'u seçin. daha eski bir sisteminiz varsa legacy boot mode'u seçin. sıradaki ayarları kendi sisteminize ve kişisel tercihlerinize göre ayarlayın.

    işlem bittikten sonra işlem başarılı olduysa hackintosh'unuzu yeniden başlatın. yeni mac'iniz hayırlı olsun. isterseniz boot menüsünü düzenleyebilirsiniz, imessage ayarlamalarını yapabilirsiniz, bu tür işler için internette tonla rehber var.

    ekran ve ses sorunlarının çözümlerini yukarıda anlattım. eğer laptop kullanıyorsanız batarya, uyku gibi sorunlarınız olmuş olabilir. onları da burada anlatırsak bu entry'nin uzunluğu 2-3 katına çıkar oralara hiç girmiyorum.

    eğer türkçe dökümantasyon ve rehber ihtiyacınız varsa buraya bakabilirsiniz.

    denemek isteyen herkese kolay gelsin.
  • çok uygun fiyata macintosh nimetlerinden yararlanmanızı sağlayabilecek mevzudur. bir bakıma dış görünüşe önem vermem aga iç güzellik lazım bana diyen cengaverlerin tercihidir.

    elbette "bir arkadaşa bakıp çıkacaktım" diyen meraklı kişilerinde durağıdır lakin bu yazının konusunu onlar kapsamaz.

    hackintosh ile uğraşlarım bundan 4-5 yıl öncesine dayanır ki konu hakkında (bkz: #10926903). çok sular aktı tabi o yıllardan beri, mac os değişti bunun yanında osx86 projesinin uyumluluk sorunları çok çok daha düzeldi. türkçe dahil bir çok forum vs. bu konu hakkında çok ciddi dökümanlarla doldu taştı. sonuç olarak korkularak yapılacak bir uygulama olmaktan çıktı bu durum.

    şimdi gelelim neden evinizdeki pc'nize mac os x kurmak ihtiyacı duyacağınıza...
    efendim aslında mac os x janjanlı simgeleri, üstüne geldiğinde büyüyen dock'undan vs çok çok fazlasıdır aslında.

    tasarım işleri ile uğraşıyorsanız, özellikle benim gibi video editing vs ile para kazanıyorsanız olmazsa olmazlarınızdan birisidir kanaatimce. benim olmazsa olmazım final cut produr (7 versiyonu). bugüne kadar herhalde kullanmadığım kurgu programı kalmadı ve bu kadar ele avuca gelen, esnek bir program daha ben görmedim. bu yüzdendir ki final cut pro xe lanet ediyorum. (neyse bu konu dışı)

    - toparlayalım değil mi naci?
    - toparlayalım abi.!

    hackintosh'u ciddi anlamda kullanan kesim için işin özü şudur; mac os x in nimetlerinden faydalanmak istersiniz lakin mac almak için yeterli paranız yoktur. ne var ki almak istediğiniz mac'in temel donanımlarını tek tek almaya kalksanız aslında paranız daha da fazlasına yeter durumdadır. o zaman çözümünüz hackintosh'dadır.

    evet dünya güzeli tasarıma sahip bir imac'iniz masanızı süslemez. air mouse'unuz veya incecik klavyeniz yoktur lakin canavar gibi çalışan mac pro donanımına sahip bir bilgisayarınız ve içinde çatır çatır çalışan bir adet mac os x'iniz (şu an için stabil olarak lion 10.7.3 diyelim) bulunmaktadır.

    ben kullanıyorum. çok da memnunum hayatımdan. performans testlerinde 5000-6000 dolarlık mac pro'lara kafa tutan bir canavarım var. (maliyeti toplamda 1600 lira civarında şu an için) yaptığım işlerle bana para da kazandırıyor... çok param olsa evet alırım en yüksek konfigrasyonlu bir mac pro bakarım işime ama bu yöntem şu an için çok çok rahat bir şekilde işlerimi görmemi sağlıyor. tavsiye ediyorum, destekliyorum.!
  • daha önce snow leopard, leopard benim anakartla sorunlu olduğundan ve nette yazılanlardan dolayı denemekten kaçındığım ama bikaç gündür lion 10.7.2 olarak bikaç sorun dışında gayet güzel çalıştığını deneyimlediğim pc'de mac os x çalıştırma olayı.

    işin ilginci yaşadığım sorunları, console hatalarını google'da arattığımda, apple'ın sitesinde bi çok imac, macbook sahibi kişinin de yaşadığına ulaşmamdı.

    ha bu arada benim kullandığım adobe programları, cubase, ableton, final cut falan hiçbirinin linux versiyonu yok. internette gezinmek ve müzik dinlemek dışında linux'da napacam?, onu geçtim linux ne alaka? mac os x kullanmak için bu yöntemi uyguluyoruz, linux istesek gider ubunutu, debian neyim indirir kullanırdık. hackintosh başlığı altında yazmazdık heralde.
  • performans açısından mac pro'lara kafa tuttuğu bir gerçektir.
    şu gördüğünüz sistemi yaklaşık iki ay önce vatan bilgisayarın %25 indirim döneminde 1100 liraya aldım. monütör kasa ve power supply'lar sistemi etkilemediğinden yazma gereği duymadım.

    işlemci: i5 2500k
    anakart: asus p8z 68-v lx
    ram : corsair 4 x 2 1600 mhz
    ekran kartı : nvidia gt 430 1 gb
    harddisk : kingston 60 gb ssd

    bu sistemle aldığım geekbech raporunu incelemenizi öneririm.
    http://browse.geekbench.ca/geekbench2/624561
    bu da mac pro'ların test sonuçları
    http://browse.geekbench.ca/mac-benchmark/

    sonuçlardan'da görüleceği üzere şu an amerika fiyatı $4000 civarı olan 8 işlemcili mac pro ile başa baş bir test sonucuna sahibiz. gelin gerisini siz düşünün...
  • an itibariyle lenovo z500 i7 tipi dizüstü bilgisayarımdan bu yazıyı yazdığım sistem. ha, deli mi sikti, windows'tan yazamıyor musun diyenlere "ipad ile eğitim çilesi" ne bulaşmış bir okulda çalıştığımı belirteyim. normalde okul macbook pro verdi, amma maalesef performansı berbat windows kurunca. bootcamp ile kuruyorsun falan, takılmalar oluyor. şimdi bu makina ile (ssd takviyesi de yaptım) hem windows'u hem de yosemite'ı gayet stabil ve performanslı kullanabiliyorum. hem de macbook pro'yu taşımak zorunda kalmıyorum. merak edenler için, evet intel wireless ağ kartını değiştirmem gerekti. onun dışında herşeyi tanıdı yosemite, biraz kextler ile uğraştırdı, dsdt düzenletti ama değermiş. şimdi istediğim sisteme 20 saniye bile beklemeden geçebiliyorum. windows'ta yapacağım işleri de mac gerektiren işleri de kolaylıkla hallediyorum. hayat bana güzel.

    çok çok sonra gelen edit: iş yoğunluğu ve güncelleme problemleriyle uğraşacak zaman olmamasından kaynaklı, hackintosh sürümlerini takip etmekle beraber, windows ve hackintosh u paralel sistemler olarak aynı cihaz üzerinde kullanmayı bıraktım. belki ileride yine ihtiyacım olur ve yine kurarım bilemiyorum ama şu sıralar iki sistemi ayrı ayrı kullanıp bilgisayar hamallığı yapmaktayım.
  • eğer uyumlu bir pc ya da laptop cihazınız varsa macos işletim sisteminin tüm güzelliklerini sonuna kadar yaşayacağınız olaydır. genel olarak kurulum denemeden önce donanım uyumluluğu için bilinmesi önemli. zira boşa uğraşmak zorunda kalmazsınız.

    işlemci:
    ıntel sandy bridge ve sonrası olmalı. atom işlemciler desteklenmiyor. haswell sonrası pentium ve celeron işlemciler de aynı şekilde sorunlu. bazı pentium işlemcilerde fakecpuıd girilerek kurulum yapılabilir.

    amd işlemciler desteklenmediğinden bu işlemcilere sahip sistemlere kurulum ise ancak kernel yaması yapılmış imaj kullanmakla mümkün. bu yüzden eğer yeni bir sistem alacaksınız amd işlemcili bir cihaz almadığınızdan emin olun.

    ıgpu:
    hd 3000 ve sonrası ıntel dahili grafik modelleri ile grafikler sorunsuz tanıtılmakta. daha önceki ıgpı modelleri, hd2500 ve öncesi, 1.nesil ıntel grafikler desteklenmemekte. hd3000 ve sonrası genel olarak sorunsuz tanıtılsa da, çoğu zaman config dosyasında cihazına uygun düzenlemeler yapılması gerektiğini de hatırlat gerekiyor. bunlar; doğru sistem kimliği, ıgpu modeline uygun platform kimliği gibi.

    harici grafik nvıdıa:
    genel olarak bakıldığında; her ne kadar apple nvıdıa grafik kartlarına kepler mimarisi sonrası destek vermese de, nvıdıa' nın macos kullanıcıları için yayınladığı nvıdıa web driver ile macos yüklü sistemlerde güncel nvidia grafik kartlarını kullanmak mümkün.

    harici grafik amd / atı / radeon
    bu grafik kartları macos hackintosh ile tanıtmak uğraştırıcı olabilir. her ne kadar apple ürettiği cihazlarda amd kartları kullanıyorsa da, pc tabanlı sistemler de bazı kartların port düzenlemeleri (framebuffer) ve üzerine kuruldukları mimarisi farklılık gösterdiğinden bu kartlar için amd ile ilgili kexlerde, config dosyasında düzenleme yapılması gerekebilir. ancak yine lilu.kext ile kullanılan whatevergreen.kext ile çoğu güncel atı grafik kartları artık hackintosh tabanlı sistemlerde rahatlıkla tanıtılabiliyor. bu kextin bir diğer avantajı el capitan ve sonrası atı kartlar ile sistem boot esnasında ekranın siyah ekransa kalma sorunun çözmesi.

    laptop çift grafik (optimus / switchable)
    laptop cihazlarda kullanılan optimus ( nvidia ), switcable (atı) grafik güç yönetimi teknolojileri macos tarafından desteklenmemekte. bu yüzden laptop cihazınız çift grafik kartına ve bu yukarıda belirttiğim özelliklere sahipse (ki çoğu laptop artık bunu kullanmakta) harici grafik kartını çalıştıramayacaksınız. bu yüzden hackintosh için bir laptop almayı düşünüyorsanız sadece tek bir gpu kullanan modellere yönelin.

    ses;
    genel olarak hemen hemen bütün ses yonga setleri için çözüm bulmak mümkün. şu anda en yaygın olarak kullanılan ise lilu ve kext ve bununla beraber çalışan applealc kext. bununla sonuç alınamazsa, voodoohda her zaman kullanılabilir.

    network:
    ethernet kartların hemen hemen çoğu desteklenmekte. ancak wi-fi konusunda işler maalesef sıkıntılı. ıntel wi-fi kartları kesinlikle desteklenmemekte. masaüstü sistemlerde uyumlu bir wi-fi kartı edinip bunu sisteme entegre oldukça kolayken, laptop cihazlarda bu maalesef çok zor. bunun için genelde pcıe uyumlu kart bulmakta ayrıca türkiye'de zor. bu yüzden laptop cihazlarda tavsiye edilen uyumlu bir usb wi-fi adaptör kullanılması. türkiye'de bulunabilinen asus usb n10 modeli şu an en uyumlu adaptör. yeni bir laptop alacaksınız, pcıe wi-fi kartının atheros modelli yonga seti kullanan modelleri düşünebilirsiniz.
  • tatlı bir bilgi notu bırakayım buraya:
    hackintosh kullanarak yazılım geliştirip yayınlarsanız apple kullanıcı sözleşmesini ihlal etmiş olursunuz.
  • doğru sistem konfigrasyonu ve uyumlu parçalar ile apple marka bir bilgisayardan daha düşük maliyetle kat kat daha fazla performans alınabilen sistem çeşidi.

    sistem konfigrasyonları veya parça uyumları kafanızı karıştırıyorsa, sistem kurulumunda kemal alkın yardımcı olabilir. ben sistemimi ona kurdurdum.

    edit: m1 geldi mertlik bozuldu ;)
  • düzgün rehber bulunmazsa saç baş yoldurur.

    görsel
hesabın var mı? giriş yap