• anlam veremediğim tepkisizlik.

    c.tesi pazarın tatil olduğu bir işyerinde 8.30-18.30 saatleri arasında çalışıyorum. işe gidebilmek için saat 6.10'da uyanıyorum, duş hazırlanma yol derken 8.15 civarında işyerinde olabiliyorum, kahve çay içip işe başlıyorum. iş çıkışından sonra eve ulaşabildiğim saat 20.10 suları. eve geldikten sonra yemek hazırlıyorum, yemek yiyorum derken saat 22.00'yi geçmiş oluyor. bir bölüm dizi izlersem izliyorum sonra uykum geliyor.

    yani ben beş gün boyunca günlük yaşamımın 14 saatini iş için harcıyorum.

    c.tesi günü bulaşık, çamaşır, ütü, ev temizliği, market alışverişi ile tükeniyor. pazar günü de kendime ayırabilirsem ayırıyorum, dışarı çıkıyorum yada yorgunluğum o kadar fazla oluyor ki evden dışarı çıkmıyorum.

    ve sistem ben daha kendime bile gelemeden hafta başından itibaren yine mükemmel bir performans ile patronuma daha fazla kazandırabilmemi bekliyor.

    yıllık izin sürem 14 gün, bu 14 günün içşne c.tesi günlerini dahil edip hesaplıyorlar.

    haftalık maksimum çalışma saatini devlet belirliyor, işyeri bu maksimum saati uygular yada uygulamaz, ben maksimum saatte çalışılan bir işyerindeyim ve biliyorum ki türkiyede çoğu işyeri bu 45 saati uyguluyor. daha fazlasını da uygulayan var muhakkak.

    avrupanın birçok ülkesinde çalışma saati haftalık 30-35 (35-40 olarak düzenliyorum, birkaç ülkede 35 saatin üstündeymiş allah da beni bildiği gibi yapsın) saat. yıllık izin süresi 8 hafta. buna rağmen ekonomik koşulları ve yaşam kalitesini kıyaslamaya gerek dahi yok.

    fakat insanlar o derece hayatında baskıya maruz kalmış ki sürekli bir 'şükür' havasında. şükür bir işim var, şükür işsiz değilim, şükür bugün de karnımız doydu.

    bu çalışma koşullarının değişmesi ile ilgili bir tane de stk, bir siyasi oluşum yada bir kuruluş tepki göstermiyor.

    özellikle kışın güneş görmüyorum, gece gidiyorum işe gece dönüyorum. güneşi görmediğim halde benden nasıl bir akıl sağlığı beklenebilir ki? mutsuzum ve bu şartlar altında çalışan kişilerin de mutsuz olduğuna eminim. ama hiçbir adım atılmaması daha da geleceğe dönük umutlarımı söndürüyor.

    bu sisteme zorunlu halde bizi sokan kişiler umarım güneş göremez olurlar! bu da bedduamdır.

    ek: şükür politikasını ödev edinmiş kişiler 45 saatin normal olduğunu savunarak bunu şımarıklık olarak göstermeye çalışmış. ne yazık ki bu da olayın ne derece vahim olduğunu gösteriyor. yazdıklarımın hiçbir yerinde 45 saattem fazla çalışanları yermedim, aksine 45 saat beter ama bundan fazla çalışılan daha beter işler de var dedim. fakat ne yazık ki her zaman olduğu gibi şikayet edilen durumdan daha kötü şartlarda yer alan kişiler bunu desteklemek yerine 'sen sesini kes al maaşını otur oturduğun yerde' yaklaşımında. kötü şartlarda çalışan kesim kendisine göre iyi şartlar altında çalışanın şartlarına gözü dikmek yerine olaya karşı çıkışta destek sunsa daha fazla yol alınacağını düşünüyorum.

    ek 2: daha okuduğunu anlayamayan nesiller yetiştiren eğitim sistemine de kafam girsin!

    ek 3: yaşadığım şehir istanbul. işim b.evlerde, evim b.düzünde. işe gidiş geliş süresinin fazlalığı bu yüzden. işe yakın oturamam çünkü bahçelievler dolaylarında yaşayabilmem için kazancım iki katına çıkmalı. haliyle mümkün değil.

    işsizliğin 5 milyon civarında olmasının nedenlerinden biri de çalışma saatlerinin fazlalığıdır. haliyle bardağa hep boş tarafından bakmak yerine biz bu boş tarafı nasıl doldururuzu düşünmek gerekir. fakat siz bu vizyonsuzluğa devam ettiğiniz, hak arayanın arkasında durmak yerine 'bu benden daha fazla kazanıyor ya ben kazanmıyorsam o da kazanmasın' dediğiniz sürece birilerinin cebi daha fazla dolarken biz hep pazar günü gelse de evde yatsam diye düşünürüz.

    ek 4: avrupada çalışma saatleri hk,
    https://tr.euronews.com/…n-uzun-oldugu-ulke-turkiye

    ek 5: bundan tam 5 yıl önce iş ararken açtığım başlık,
    (bkz: günde 12 saat çalışmaya aylık 1800 tl teklif etmek)
    5 yıl önce de şükretmedim, bugün de şükretmiyorum. biatçı kötü fikirli kininizi gidin ötede kusun! şu an türkiye'nin bu halde olmasının nedenlerinden biri de sizin bu her şeyi kabullenen, baş kaldıranı da ezmeye çalışan kötü düşünceleriniz.

    şükretmek/dua etmek üzerine güzel bir söz paylaşayım;

    "misyonerler afrika'ya geldiklerinde onların elinde incil, bizim elimizdeyse toprağımız vardı. bize gözlerimizi kapayarak dua etmeyi öğrettiler. gözümüzü açtığımızda bizim elimizde incil, onların ellerinde topraklarımız kalmıştı.
    kenyanın ilk devlet başkanı jomo kenyatta
  • adamın nicki stajyer ama kafa basmayınca olmuyor demek ki. kardeş bir oku içine sindir anlamaya çalış. hemen beddua etmişsin. adam seni de düşünerek yazmış ama nerdeee hemen seray severe bağlamışsın.
    kesinlikle haklı bir isyan. şükür politakası ülkeyi bu hale getirdi. zaten berbat olan halimiz "daha kötü de olabilirdi" diye diye kafayı yiyeceğiz.

    mecburi edit: @stajyermafya isimli arkadaşın sigortasını yatırmadıkları için gönderi uçmuş.ee stajyer biz sana dedik hak hukuk sana da lazım diye.
    ne olursa olsun her zaman hakkınızı savunun, kimsenin kıçını yalamayın.
  • al işte sana günün özeti. biri işçi haklarını savunurken diğeri de ona '' millet aç inşallah işsiz kalırsın '' diye beddua ediyor. ortak noktada buluşmadığınız sürece ikiniz de ezilirsiniz.

    edit: ilgili yazar entry'sini silip kaçmış.
    " 5 milyon işsiz var sen hala iş saatlerine takmışsın, inşallah işsiz kalırsın " diye bir şeyler zırvalamıştı.
  • haklı serzeniş.

    1 seneyi aşkın işsizim. büyüklerimizin dediği işsizlik yok iş beğenmiyorlar lafına büyük oranda katılıyorum. çünkü orospu çocukları öyle şartlar sunuyor ki doğal olarak beğenmiyorum. bir işten beklediğim tek şey kanunlara uygun olması. kanunlara uyan işyeri bulmak da mucize gibi bir şey olduğu için hala daha işsizim.

    bundan bir sene öncesi, değirmen pastaneleri ile iş görüşmesine gitmiştim. iş benim için önemli değil 45 saat kuralına uyulsun, 45 saati geçince mesai ödensin yeter diye düşünüyorum. gittim görüşmeye sabah 8 akşam 8 çalışma, 1 saat mola, hafta içi bir gün izin. yani toplamda 66 saat çalışma ve asgari ücret. yok ebesinin amı. karşımdaki adama yasal çalışma süresi 45 saat fazlası için mesai ödüyor musunuz diye sordum hayır dedi. neden dedim yeme içme sektörü böyle dedi. sikerim sektörünü sana göre mi şekillenecek koskoca yasa.

    bu piçler yüzünden işsizim işte evet iş beğenmiyorum çünkü tek beklentim yasalara uygun olması. bizim ülkemizde bu mümkün değil.
  • devleti, stk'yı geç bir kere herhangi bir çalışma arkadaşımdan bu konuyla ilgili tek bi serzeniş duymadım. tepki gösteren çok ufak bir azınlığı dışarıda bırakarak söylüyorum; size müstehak.
  • yillar once is hayatimin ikinci bilemedin dorduncu ayinda, liderim pozisyonundaki muhendis ile bas basa calisirken, samimiyetimize de guvenerek buna benzer bi cikis yapmstim.

    10 saat cok sacma x bey, kimsenin 10 saatlik isi olamaz. herkes icin, nereden baksaniz 3-4 saat bosa geciyordur, gibilerinden bir seyler soyledim.

    tasdikleyen bir cevaptan cok emindim. sivilde anarsik yapisi vardi. birlikte motor suruyor, cay iciyorduk.

    asagi yukari 20 metrekarelik bir toplanti odasiydi. aniden cok derin bir sessizlik coktu. neler oluyor anlayamiyordum. sefin kafasi egikti, yuzume bakmiyordu.

    heheh yahu x bey zaten biz akdeniz insaniyiz, bize 7 versen 4 calisiriz. iyi boyle eheh, seklinde bir gecis saglamistim. herkes icin en iyisi buydu.

    arkadaslar! cok kafa, bizimle arkadas gibi falan dediginiz beyaz yakali sefleriniz (mudurleri konusmaya gerek yok) sistemin asil tutuculari. ve dahasi onlari suclayamazsiniz.
  • 45 saatin üstünde çalışan arkadaşlar, tam da hedeflendiği gibi düşünmelerine fırsat verilmediğinden serzenişteki arkadaşı da anlayamıyorlar sanırım. gayet de konuşulması tartışılması gereken bir konudur. (bkz: tembellik hakkı)
  • kesinlikle katılıyorum. arkadaşlar siz yaşamaya vakit bulabiliyor musunuz allah aşkına? resmen çalış eve git yemek ye uyu tekrar çalış şeklinde ilerliyor günler. haftalık 35-40 saatten fazla çalışmalar insani değil benim açımdan. bu yüzyılın en büyük sorunlarından biridir bu bence.
  • biz genelde 60 saat ve üstü çalışmaya tepki gösteriyoruz, çünkü daha önceden 70 saat civarı çalışıyorduk. gün gelir de 45 saat olursa ona da tepki gösteririz inşallah.
hesabın var mı? giriş yap