• içinde bulunulan ruh halinden ya da psikolojiden anlamak ... en güzeli bir dialogla anlatmak olacaktır sanırım ...

    - geçen berkecanla sohbet ettim acaip rahatladım vallaha
    - ee halden anlıyor adam

    ya da

    - abi adam bi baktı hemen teşhisi koydu vallaha
    - e halden anlıyor adam

    bir de en temiz meyve sebzelerin hangi hal de olduğunu bilenlerin başardığı şeydir bu halden anlamak
  • (bkz: empati)
  • genellikle, benzer şeyler yaşamış ve içinde bulunulan durumu yakından biliyor olmak. bu nedenle de karşı tarafı anlıyor ve ona yaklaşabiliyor olmak.
  • gerçek dostluklarda yaşanan bir durumdur. karşınızdakinin genel yapısını yoğunluğunu biliyorsanız ya da bilmek istiyorsanız halden anlıyorsunuz demektir. son zamanlarda herkesin ben merkezli olmasıyla zor bulunur bir hale gelmiştir.*
    - arkadaşım dün telefon etmeni bekledim ama aramadın.
    - son zamanlada ne kadar yoğun olduğumu biliyorsun sen arasaydın
    - ama senin araman gerekiyordu, küstüm
    - lan bir de halden anlarım diyorsun ya pes. *
  • daha çok olumsuz durumlar için kullanıldığını düşündüğüm bir nevi empati hali. yaşadığınız sıkıntı, acı veya üzüntüyü yeryüzünde yaşayan trilyor insan olması, bir hikayenin binlerce benzerinin olması bir tekinin acısını/sıkıntısını eksiltmeye yetmeyebilir. bu zamanlarda birinin sizin hissettiğinizi anladığını bilmek, yakınlık ve hafifleme duymanızı sağlayabilir. halden anlamanın sakinleştirici bir yanı vardır.
  • akıldan geçenin, yüreğin dilediği şeyin dillendirilmeden karşı tarafça anlaşılması ve karşı tarafın durumun gerektirdiği şeyleri kendiliğinden yapması/söylemesi durumu. teşekkür daha doğrusu minnet, sözle ifade edilmek yerine, dudakların birbirine bastırılıp manidar bir gülümseme ile birlikte gözlerle iletilmesi olarak kendini gösterir. halden anlayan da hali anlaşılan da durumun farkındadır, sözün getirebileceği en ufak bir yapaylığa kimsenin tahammülü yok gibidir. yoğun bir iletişim için sözlere gerek duyulmayan nadir anlardan biridir bu halden anlama hali. duru bir an.
  • hakimin halinizden anladığı durum için: (bkz: iyihal)
hesabın var mı? giriş yap