• 97 yılının mart ayı. okula henüz başlamamışım, 6 yaşındayım ve köyde yaşadığımız için ışık kirliliği diye bir şey de yok. annem arka bahçemize bakan odanın penceresine götürdü beni ve hayatım boyunca unutamayacağım o geceyi yaşadım. gökte tüm görkemiyle asılı duran bir kuyruklu yıldız. öylece duruyor istersen saatlerce dakikalarca izleyebilirsin bir yere gittiği de yok aylarca durdu bizim arkada bahçeye bakan manzaramızda. şimdi aynı evin odasında aynı manzaraya bakarken ne şanslı bir çocuk olduğumu daha da iyi anlıyorum. birkaç yıl sonra mars da dünyadan çok net görülmüştü ama yok hale bopp çocukluğum için çağ açıp çağ kapatan yegane olay olarak yer etmişti bile. bu özlenen misafirin bir daha dünyanın yakınından geçişi ise yaklaşık iki bin yıl sonra deniliyor.
  • oort bulutu'ndan gelen, 1996 yılında görülmeye başlanmış ve 18 ay boyunca da gökyüzünde çıplak gözle görülmüş bir kuyruklu yıldız.

    1996 yılında göremedim, bir umut belki sonraki geçişini görürüm diye araştırdım ve maalesef gökyüzünde tahminen 4380'li yıllarda görüleceği gerçeğiyle karşılaştım.**
  • maceo plex edisyonu muazzam parca.
  • boris brejcha remixi çok çok iyi olan şarkı.
  • bu sabah uyandım nedense durup dururken aklıma geldi, yaşadıklarımı düşündükçe gözlerim doldu. bir parça babam, bir parça nazım;
    delikanlım!
    iyi bak yıldızlara,
    onları belki bir daha göremezsin.
  • bu kuyruklu yıldızı görememiş olmaktan dolayı hep üzüntü duyarım. dünyayı ziyaret ettiği vakitler küçük olduğumdan ve kimse de "gel bak hayatında görebileceğin en süpersonik gökyüzü olaylarından biri gerçekleşiyor" demediği için 18 ay boyunca tepemizde salına salına gezinen bu kuyruklu yıldızı göremedim.
    aslında ne kadar önemli ve göz kamaştırıcı bir ziyaretçi olduğunu öğrendiğimde ise aradan çok zaman geçmişti. işin ilginci etrafımda kime sorduysam kimsenin böyle bir şeyden haberi dahi yoktu.
    bir insan hayatında görülebilecek en görkemli astronomik olayların başında hale-bopp'un geçişi var belki de (betelgeuse patlarsa o başka tabi).
    zaman zaman göremediğim için hayıflandığım ve internetten çekilmiş fotoğraflarına baktığım zamanlardan sonra neowise çıkagelince kendimi çok şanslı hissetmiştim, her gün gidip gözden kaybolana kadar dürbünle izleyip hale-bopp'u görememiş olmanın acısını çıkarttım resmen. bu sefer çok değerli bir an olduğunu biliyordum çünkü.
    ne kadar güzel göründüğüne dair kendi izlenimlerimi aktaramadığımdan dolayı sağdan soldan bulduğum fotoğrafları bırakıyorum.

    12345678910111213
  • çoçukken görmüştüm kıyamet kopacak diye içim içimi yemişti cevremdekilere söylediğimde kimse umursamamıştı arada gökyüzüne baktığımda tekrar görme umudum vardı ama imkanı yokmuş bugün öğrendiğime göre
  • o zamanlar ortaokulda idim. havanın açık olduğu her gece çekirdek çitleme eşliğinde samsun simalarında bu arkadaşı saatlerce izlerdik. hatta bulunduğumuz liman mahallesinden o kadar net ve güzel bir pozisyonda görünürdü ki fatsa’da yaşayan teyzemler bu arkadaşı görmek için kalkıp samsun’a gelmişlerdi. bu arada neden bu arkadaş diyorum; çünkü 2-3 arkadaş ile beraber ona baka baka saatlerce çekirdek çitledik , hayaller kurduk, oradan bir gece uzaylıların geleceğini falan düşünürdük. bizim evden gözükmez di ama diğer arkadaşın evinden çok net gözükürdü. o zamanlar walkie tolkie denen telsizlerden vardı üçümüzde de. kuyruklu yıldızı gözleyen arkadaş arada bize bilgi verirdi ve uyumadan önce son konuştuğumuz olay muhakkak bu olurdu.. güzel günlerdi özledim be sözlük..
  • ''günberi'' etkisi nedeninden ötürü, dünyanın güney yarım küresinde kalan kısmında yarattığı heyecan kuzey yarım küredeki den bir tık sönüktü.

    50 km çapında bir devdi...

    çok ama çok uzun yörünge periyotlu bir devdi... 250 küsur yıllık bir kuyruklu yıldız! bu inanılmaz...

    1997 yılında dünyanın kuzey yarım küresinde kalan, bir çok yerinden net şekilde çıplak gözle görülebiliyordu.

    elinize biranızı alıp, gecenin 3 de sahilde bir banka oturup , şu güzelliği görsel

    görsel

    görsel
    [görsel

    görsel

    görsel
    görsel
    görsel
    izleyebiliyordunuz!

    hale bopp kuyruklu yıldızı aslında insanlığa çok şey kazandırdı.

    ilk kazanım , yıllarca usa tarafından yeterli bütçe verilmeyen '' nasa'' bu kuyruklu yıldızın , 1997 yılında ''7 ay'' insanların tepesinde durması neticesinde, sonunda istediği bütçeleri almış, mars misyonu dahil birçok projenin hayata geçmesine vesile olmuştur.

    bu kuyruklu yıldız dünyaya gelene kadar ,usa yönetimi soğuk savaş döneminde rusya ile olan '' gövde gösterisi'' için uzaya önem veren bir devletti. usa gövde gösterisini aya çıkarak kazandı. devamında ise uzay harcamalarını bıçak gibi kesti . çünkü artık
    '' gövde gösterisi'' kazanılmıştı!

    ama ! bu kuyruklu yıldız her şeyi değiştirdi! çünkü bu kuyruklu yıldızı '' amatör'' gözlemciler keşfetmişti... bu durum nasa ve bütçesinin sorgulanmasına sebep verse de, usa yönetimi için bütçe arttırımının asıl itici gücü , kuyruklu yıldızın 7 ay insanların üzerinde durmasının verdiği korkutuculuk oldu!

    o dönem, hollywood da bu kuyruklu yıldızdan epey etkilendi desem abartmış olmam. yine bu yıldızın bizlere hediyelerinden biri '' https://www.imdb.com/title/tt0120591/'' filmi. izlemediyseniz mutlaka izleyin. bu film tam bir başyapıt.

    son olarak....... aklıma takılan çılgın ''soru'' ile noktalıyorum yazımı sevgili dostlarım..

    bu tür yıldızlar eliptik yörüngeli yıldızlardır. yani sistemde mutlak tam turları binlerce yılı bulabilen yıldızlar.. bu yıldızın tahmini mutlak sistem dönüşü ortalama 4000 yıl. bir başka dev mcnaught 'nin tamı tamına, tam mutlak dönüşü 95000 yıl!

    soru basit.. tam mutlak dönüşü 100000( yüz bin) yıldan fazla olan kuyruklu yıldızlardan haberimiz olmadığı için , şuan bize doğru gelmekte olan devasa kuyruklu yıldız yada asteroid olup olmadığından asla emin olamayacağız . şuan ulaşılan teknoloji ne yazık ki 100000 yılda dönüş yapan bir kuyruklu yıldızı görmesi imkansız... orion nebulası sonrası uzay '' gözlemlenemiyor'' ...

    bir gün gelecek , insanoğlu kendi ile yaptığı kavgaların , savaşların, egoların , hırsların ne kadar boş ve '' boşa harcanan zaman ve güç'' olduğunu anlayacak maalesef..

    kim bilir... belkide bir gün '' toplu bir varoluş savaşı'' tüm insanlığı bir daha ülke, din , ırk fark etmeksizin ayırmamacasına birleştirir...
  • aylarca gökyüzüne baktirmistir. ancak isin ilginc yanı, boyle birseyin tekrari 4250 yilinda olacakken kime sorsam bu kuyrukluyildizi bilmiyor. tamam o dönem internet sosyal medya yoktu ancak boyle birsey bırakın bir insan omrunu, insanlik tarihinde bile tek tuk denk gelecek birsey.

    kendimi look up'taki leo dicaprio gibi hissediyorum. sanki bir avuc insan olarak sadece biz görmüşüz bunu.
hesabın var mı? giriş yap