• zynga'nın halka arzı son dönemde yapılan en başarısız halka arza bir örnektir.
  • tüm bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
    bu arada, günümüzde halka arz yalan olmuş, kobi bile olamayacak şirketler halka açıldı sonuç: ar tarım, ericom, clk, ataç inşaat, arbul, gçs, aynes, genpower, latek vs. vs.

    hımmm bu konuda makale mi yazsam? makale aranıyor mu?

    http://www.spk.gov.tr/…tion=showpage&menuid=3&pid=0
    http://www.yatirimyapiyorum.gov.tr/
    http://www.borsaistanbul.com/…e-borsada-islem-gorme
  • dünyanın en büyük petrol üreticisi saudi aramco'nun, 2018 yılında, hisselerinin %5'iyle yapmayı planladığı finansman yöntemi.
  • sabahtan beri iş bankasından bir çok markanın halka arz edildiği ile ilgili bilgi mesajı alıyorum. şimdi televizyonda da reklamlarda gördüm.özellikle giyim firmaları 3-4 mayıs 2018 tarihlerinde halka arz ediliyor. bunun sebebi nedir? bilen aydınlatırsa sevinirim.
  • "beymen'de halka arz fiyat aralığı kap'a yapılan açıklama ile duyuruldu.

    iş yatırım menkul değerler a.ş. tarafından hazırlanan fiyat tespit raporu çerçevesinde, beymen mağazacılık a.ş. paylarının halka arzında 1 tl nominal değerli pay için 12,80 tl ve 15,36 tl fiyat aralığına karar verildi.

    mayıs ayında halka arz edilmesi beklenen beymen daha önce yaptığı açıklamada halka arzdan gelecek parayla borç kapatacağını belirtmişti.

    halka arz gelirlerinin öncelikle geçen yıl sonu itibariyle 217 milyon lira olan grup içi borçların ödenmesi, gelirden kalan kısmın ise 105 milyon dolara yakın olan sendikasyon kredisinin geri ödenmesi için kullanılacağı ifade edilmişti.

    şirketin halka arzında uluslararası talep toplama bofa merrill lynch ve citigroup tarafından yapılacağı ifade edildi. yurtiçi talep toplama ise ak yatırım, garanti yatırım ve iş yatırım tarafından yapılacak."

    http://www.businessht.com.tr/…-arz-fiyati-aciklandi

    halka arz edilen hisselerin geliriyle borç ödeyeceklerini söylemişler yani.

    yatırımcı açısından önemli olan, alınan hissenin değerini kaybetmemesi ve mümkünse doğru zamanda elden çıkarılması. bu bağlamda yatırım yapılacak sektörü araştırmakta fayda var.

    beymen üzerinden örneklendirmişken, linkini şu an bulmaya üşendiğim başka bir haberde de hisselerin %49'unun halka arz edileceği açıklaması yer alıyordu.

    *üstteki girdiye cevaben.
  • türkiyedeki şirket sahipleri için halkı tokatlamak maksatlı kullanılan bir yöntem.

    son 10 yılda yapılan halka arzların nerdeyse tamamı halkın ırzına geçmekle sonuçlanmıştır.

    kar payı , şirket karının dağıtımı gibi yalanlara inanmayın. 1 kuruş temettü dağıtıp sonraki yıllarda ise 1 tl bedelli açıklayarak verdiklerinin 100 katını geri alırlar.

    aracı kurumlara yedirilen paralar sonucu 1 tl lik hisse 8 tl den pazarlanır sonrasında ızdırap .. şirket 3 5 kat büyüse bile fiyatı hiç o seviyelere gelmez.
    aklı olan birinin hiçbirine katılmaması gerekir ..
  • okuyup anlamadığım terim.
    şirket sermaye artırmak istiyor ama neden??
    1-biraz saha para toplayıp yeni yatırım yapmak için mi? yoksaaaa
    2- borclar olmus derya, yatirim yapacam diyip para toplayip borclari odedikten sonra, "ay biz zarar ettik ayol, ne kar parası" demek için mi?
    bilen biri " camda cekirdek citleyen mahalleliye anlatir gibi" anlatabilir mi? tımım mı?
  • bir şirketin vatandaşa itelenerek sermaye elde etmesi yoludur.

    daha ayrıntılı için link,

    https://kiranjournal.com/…19/12/02/halka-arz-nedir/
  • eger iyi bir sirkettin halka arzina katılırsan hayatin kurtulur. calismadan surekli gelir elde edebilecgin bir duzene kavuşursun. tabi sirketin hedefleri olmali. bmeks gibi sirketi yatırımcılarına iteleyen bi yoneticisi olmamalı.

    surda ayrintili link veriyom

    https://kiranjournal.com/…19/12/02/halka-arz-nedir/
  • devletin sürekli olarak hasta garantisi, araç geçiş garantisi, x garantisi, y garantisi verdiği envai çeşit "yatırım" için kurulmuş şirketlere zorunlu tutmadığı, hiçbir siyasi partinin de zorunlu tutulması için hiçbir çaba sarf etmediği eylem.

    geçiş garantili "yatırım" olan yavuz sultan selim köprüsü'nü ele alalım; kâra geçeceği kesin olarak hesaplanıp araç geçiş garantisi verilmiş bir yatırımı halka arz etmek yerine önce italyanları ortak edip ardından da yüzde 51'inin çin'e satılmasına izin verdiler.

    şimdi togg için de vergi teşvikleri, arazi tahsisleri, alım garantileri verildiği ifade ediliyor ki özellikle arabayı gördükten sonra togg'a bunların verilmesini, ne işe yarayacağı şüpheli köprülere verilmesinden daha mantıklı bulsam da halkın parası ile finanse edilen girişimlerin halka arzının zorunlu olmaması bana saçma geliyor.

    dilerim bir gün bir siyasi parti de çıkıp "madem halkın parasıyla bu firmalara adeta kâr garantili iş yaptırıyorsunuz, yarısının halka arz edilmesini de zorunlu kılın" demeyi akıl edebilir.

    en nihayetinde boğaziçi köprüsü ve keban barajı hem hisse senedi hem de belirli bir süre geçerli olacak şekilde gelir ortaklığı senedi ihracı ile yapılmış, hatta satışa sunulan hisse ve gelir ortaklığı senetleri aynı gün tükenmiş yatırımlar.
hesabın var mı? giriş yap