• artık yalnizca nesli tukenmeye yuz tutmus hasta karaoglanci (bu da kendi tabirleri) , koyu ecevitci 50 li yaslarini suren, fanatik kasketli bir takim amcalarin dsp mitinglerinde hala atmakta olduklari, 1970 lerin daga tasa yazilan ve ecevit i 1973 secimlerinde iktidara tasiyan unlu slogan

    sene 1991 falan olsa gerek, dsp nin henuz oyle fazla oy alamadigi yuzde 5-6 larda dolastigi zamanlardayiz, star tv yeni acilmis, mesut yilmaz mitinginden canli yayin yapiyorlar, kenarda bir simitici var 6o yaslarinda, şivesinden belli ki bulgaristan muhaciri, star muhabiri kendinden emin yaklasip soruyor (cevap ya anap ya dyp gelecek ya)

    - amca sen kime atacaksin oyunu
    - ecevitten baskasina atarsam anam avradim olsun (gol 1)
    - ?
    - ecevitten baska adam mı cikti bu memlekette beyav (gol 2)
    - ?
    (bagırmaya basladı amcam)
    - halkcı ecevit !! hakcı ecevit !!

    sonra canlı yayın apar topar kesildi ve sezen aksu dan uyarlama "hadi bakalim sandiklara ikibnili yillara yirmi ekimm pazar gunu butun oylar anap a " vtr si girildi efendim, ama amcam da noktayi koymus idi olayi, iste boyle bir taraftar kitlesinin boyle bri sevginin iki kelimelik ozeti olmustur vakti zamaninda, halkcı ecevit, karaoglan

    begenelim begenmeyelim, vakıa budur

    (bkz: daga tasa karaoglan yazmak)
  • bülent ecevit için söylenen doğru bir tanımlama.
    en azından niyeti öyleydi.bunu başardı veya başaramadı o başka bir tartışma konusu...
  • tüyleri diken diken eden, basit, güçlü, doğru slogan. sözcüklerle iyi olan ecevitin kendisi bulmamış, vatandaş tarafından kendisine adanmıştır. her siyasetçiye kendisiyle özdeşleşmiş böyle bir şiar lazımdır, seçmen tarafından verilmesi artı puandır.

    kanlı 1 mayısın hemen ardından taksimde gerçekleştirilen mitingde güçlü bir örneği görülebilir.
  • gazeteci ismail saymaz tarafından tavsiye edilmiş olan kitap.

    https://www.twitter.com/…status/1297551565381931008

    --- alıntı---

    fatih yaşlı’nın ‘halkçı ecevit’ kitabını okudum. bir marksist olarak yaşlı, ecevit’in 1960-1980 yıllarını “türkiye’de sol popülizmin en başarılı evresi” diye niteliyor. türkiye’de halkın sağcı olduğu ve sola asla oy vermeyeceği savını çürütmek için ecevit’i kanıt gösteriyor.

    bu kitaptaki savlara ek olarak şunu belirtmek isterim: ecevit halkçı olduğu kadar milliyetçidir. bu vasfı sayesinde orta ve alt kesimler kitlesel şekilde sola yönelmiştir. ecevit ayrıca gardırop atatürkçülüğüne, ‘ceberrut devlet’e, cuntacılara eylemli şekilde karşı çıkmıştır.
    --- alıntı ---
  • tam adı, "halkçı ecevit: ecevit-ortanın solu- chp 1960-1980" olan, (bkz: fatih yaşlı)'nın kaleme aldığı, yordam kitap tarafından (2020) yayımlanan 448 sayfalık kitap.

    "işçi sınıfının siyaset sahnesine çıktığı, öğrenci hareketinin yükseldiği, toplumun farklı kesimlerinin yüzünü sola döndüğü 1960’lar türkiye’si, aynı zamanda chp’nin kendisine bir yön aradığı yıllardı.

    “ortanın solu” bu arayışın bir sonucu olarak doğdu ve ilk kez ismet inönü tarafından dile getirildi. bu kavrama teorik bir çerçeve çizen ve onu bütünlüklü bir doktrin haline getiren ise bülent ecevit oldu. ecevit “teorisyen” rolünün de ötesine geçerek önce chp genel başkanlığı koltuğuna oturacak, ardından da “halkçı ecevit” sloganıyla chp’yi 1973 ve 1977 seçimlerinden birinci parti olarak çıkarmayı başaracaktı.

    peki, “ortanın solu” tam olarak neydi? sol popülizmle sosyal demokrasinin türkiye şartlarına uyarlanmış bir sentezi mi? sağdaki muarızlarının iddia ettiği gibi sosyalizme geçiş için öngörülen bir aşama mı? devletçi politikalarla hızlı bir kalkınma, “halkçı” politikalarla gelirin yeniden dağıtılması ve sosyal adalet sayesinde sınıflar arasında görece uyumun tesis edilmesi mi?

    fatih yaşlı’nın çalışması, bu sorulara yanıt ararken, “ortanın solu”nun esas ideolojik-politik kavgasını sosyalizmle ve türkiye sosyalist hareketiyle verdiğine dikkat çekiyor. ancak bu haliyle bile türkiye yönetici sınıfı tarafından bir tehdit unsuru olarak görüldüğünü, sola yönelik siyasal şiddet stratejisinden payına düşeni aldığını,1960’dan 1980’e uzanan süreçte örnekleriyle anlatıyor.

    türk sağı üzerine yaptığı çalışmalarla tanıdığımız yaşlı, bu sefer çalışmasının odağına “ortanın solu”nu, chp’yi ve ecevit’i yerleştirirken yirmi yıllık bir dönemin iktisadi, siyasal ve toplumsal gelişmelerini de ayrıntılarıyla sergiliyor. yakın tarihle, chp tarihiyle ve ecevit’le ilgili mevcut literatüre yapılmış özgün ve kapsamlı bir katkı olan kitabın, benzer şekilde türkiye’de sol siyasetin bugünü ve yarını üzerine yapılacak tartışmalara da anlamlı bir katkı sağlayacağına inanıyoruz."

    (tanıtım bülteninden)
  • burada atılırken görebileceğiniz slogan.

    bir açıdan, 70'lerin sol rüzgarlarındaki oy potansiyeli için atatürk'ün halkçılık ilkesinin ecevit'in kafasındaki halkçılığa dönüşünün ilanıdır bu slogan. bir nevi kemalizm'in projesi, aslında kendisini tanıyamayacak bir başkalaşım geçirdi.

    nitekim, atatürk'ün halkçılık ilkesi sınıf mücadelesine, sendikalaşmaya "imtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış kütleye" aykırı olduğundan karşıdır. devlet, halkı korporatist bir bakış açısıyla onu mesleklerine göre sınıflar. arasında paternalist açıdan sosyal denge kurar ve onun tek ayırt edici vasfının "türklük" olduğunu tayin eder. yani 1931 chp parti programında ifade edildiği gibi, "milliyetçi türk işçilerine hakları verilecektir". ya da sosyal fabrika projesi (örneğin nazilli basma fabrikası) bu proje için mükemmel örneklerdir.

    peki ecevit'in "halkçı ecevit" oluşu? o halkçılık öyle bir halkçılık ki, atatürk'ün kesinlikle sınıfsal mücadelesine karşı olduğu sendikaları, işçi gruplarını, köylüleri kendi oy kütlesini sınıfsal açıdan taban yapan bir "halkçılık". o sol popülizm rüzgarları arasında, lenin kasketine benzer bir kasketle yapılan sosyal demokrat açılımlarla sosyalist enternasyonale giren bir chp... veya celal bayar'ın atatürk'ün metodolojisi kitabında açıkladığı üzere, 1 2 3 4

    işte kavramların kökleri ve yaşadıkları.
  • neredesin be karaoğlan. gerçek halkçı nasıl olurmuş göstersen gençlere.senden ve politikandan ne kadar korktularsa partini bile sikerttiler.ne sağ kaldı ne sol
  • siyaser tarihimizdeki en güçlü sloganlardan birisi
hesabın var mı? giriş yap