• kendini zora sokarak evrimsel açıdan başarılı duruma gelmeyi anlatan ilke.

    örneğin bir miktar paranız var. bu parayla fiat da alabilir, ferrari de alabilirsiniz. sonuçta ikisi de aynı fonksiyonu gören iki tane araç. ferrari almak sizi ekonomik açıdan daha fazla zorlayacak, ancak dişilere daha çekici yapacaktır.

    ya da tavuskuşunu düşünün. erkek tavuskuşunun güzel tüyleri var, ancak bu onun daha iyi uçmasına, avlanmasına, veya kaçabilmesine yaramıyor. aksine hem besinlerden aldığı enerjiyi bu yapılara aktarmak zorunda kalıyor, hem de kolay av olma riskiyle karşılarşıyor. ancak dişi tavuskuşları görkemli tüyleri daha çok sevdiği için erkeklerin genlerini bir sonraki nesile aktarma şansı artıyor.

    ilkeyi ortaya koyan: (bkz: amotz zahavi)
  • tavuskuşu örneğinden devam edecek olursak; erkek tavuskuşunun daha iyi uçmasına, avlanmasına, koşmasına falan zerre yararı olmayan -ve hatta potansiyel düşmanları tarafından daha kolay av olacağını düşünürsek zararı olan- o tüyleri geliştirmesinin amacı, dişileri etkileme çabası. tamam burası açık. peki dişi sadece o alıma, o çalıma o havaya mı tav? amotz zahavi'ye göre hayır. dişi, o ihtişamlı tüylerin bir maliyeti olduğunu ve o tüylere sahip olan erkeğin bu maliyeti çekecek kadar kaliteli genlere sahip olduğunu düşünerek (düşünerek?!) cinsel seçilimini yapar.
  • darwin'in cinsel seçilim teorisine göre kuşların parlak renkleri, gösterileri, tavus kuşlarının tüyleri gibi karakteristik özellikler dişi bireylerin belirli erkek tiplerini seçmesi ile birikiyor*. erkekler için handikap yaratan bu özellikler daha fazla veya daha iyi dişi tarafından tercih edilerek kompanse ediliyor. fakat darwin neden belirli özelliklerin dişiler tarafından seçildiğini açıklayamaz.

    1930 yılında ronald fisher the genetical theory of natural selection adlı kitabında belirli karakteristik özellikler ve erkeklerin kalitesi arasında korelasyon olduğunu belirtir. bu özelliklerin bir sonraki kuşakta erkek çocukların dişiler tarafından daha çok tercih edilmesini sağlayacağını savunur. (bu özellikler kompanse edilemeyecek kadar aşırılaştığında da negatif seleksiyonla eleniyor). (bkz: fisher's runaway process)**

    amotz zahavi'ye göre ise bu özelliklerin dişiler tarafından tercih edilmesinin nedeni erkeklerin bu handikabın yarattığı dezavantajlı durumu tolere edebilecek kadar kaliteli genlere sahip olduğunu göstermesi. (bkz: handikap prensibi)

    özetle kuşları bu hallere düşüren ilkedir.
hesabın var mı? giriş yap