• (1891-1918) 1. dünya savaşı alman as avcı pilotu. kendisi ancak 13 uçak düşürmüştür lakin zaferlerinin dört tanesini çanakkale savaşında osmanlı hava kuvvetinde yüzbaşı rütbesindeyken kazanmış olması işin bizi ilgilendiren kısmıdır. siperlerdeki mehmetçikler kendisine "avcı şahin" lakabını vermiştir. kariyeri 1918 yılında fransa, lille'de düşürülüp ölmesiyle sona ermiştir. pour le merite nişanı, osmanlı liyakat madalyası, 1. ve 2. derece demir salip nişanı sahibidir. bu yiğit askerin toprağı bol olsun...
  • kendisiyle ilgili olarak, zamanında izmir’de yazmış olduğu yine kendi anılarının babası tarafından derlenmesiyle oluşmuş, özgün adı “el schahin”* olan bir kitap vardır ve bu kitap 2008 yılında bülent erdemoğlu tarafından türkçe’ye çevrilmiş ve "çanakkale üzerinde bir şahin" adıyla iş bankası kültür yayınları’ndan yayınlanmıştır..

    http://static.idefix.com/cache/0/270/309536

    kitapta buddecke’nın kısa havacılık kariyeri ile birlikte 1. dünya savaşı dönemine ait konu hakkında özele indirgenmiş bilgiler de mevcut..

    --- spoiler ---

    peki kimdir, tam adı adolf august hans joachim buddecke olan bu başarılı savaş pilotu..

    (kitaptan alıntıdır)
    hans joachim buddecke (1890-1918) asker olan babasının görev yaptığı berlin’de doğdu. 1904’te askeri okula girdi, 1910’da hassa piyade alayı teğmeni oldu. 1913 yılında istifa ederek yeni bir yaşam kurmak ve havacılığı öğrenmek için, ileride uçak üretimi yapma planlarıyla abd’ye gitti. havacılığın yeni geliştiği bu dönemde kendini yetiştirerek pilot oldu. 1914’te birinci dünya savaşı başlayınca ülkesine dönerek alman hava kuvvetleri’ne katıldı. kısa bir eğitimin ardından batı cephesi’nde ardından 1915’te çanakkale cephesinde görev yaptı. 1916’da batı cephesine geri döndü. 1917’de çanakkale ve ege hava sahasının denetimi için tekrar osmanlı imparatorluğu’na geldi. başarılarıyla birçok madalya ve nişana layık görüldü. 1918 başında bir kez daha görevlendirildiği batı cephesi’nde 22 mart 1918’deki bir hava muharebesinde kalbine gelen bir kurşunla ebediyete göçtü.
    --- spoiler ---
  • (bkz: el schahin)
hesabın var mı? giriş yap