• hava kirliliği, küresel ısınma, karbon ayak izi gibi konular açılınca, aklıma direkt ülkeler ve yönetim düzleminde düşündüğüm bir maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi tablosu gelir.

    tüm dünyaya baktığımızda, bu gibi sorunlarla sistematik, kökten çözümcü ve toplumsal hassasiyet oluşturulmuş ülkelerin, temel ihtiyaçlar basamağını başarıyla atladığı görülmektedir.

    maalesef, ülkemizde henüz sosyal güvence, işsizlik, adaletli ve sosyal devlet destekli bir barınma düzeni, güvenlik sorunları - hem ülke bazında, hem birey bazında-, herkese eşit olarak sunulan sağlık hizmetleri, yaşlı ve anne babasız (ya da bakım veremeyen anne babalı) çocukların bakımı.... gibi sosyolojik, ekonomik, askeri sorunları aşamadığımız için, ülke gündemi, bütçesi, politikacıların enerjisi bu konuya bir türlü kanalize olamamaktadır.

    üniversite düzeyinde çözümler, projeler de geliştirilse, devlet politikası haline gelmeyen bu konular, şu an için sosyokültürel ortamda, entelektüel bir sohbet konusu olmaktan öteye gidememektedir.
    işin tuhaf yani ise, çözüm sırası için temel sorunların çözülmesini bekleyen bu konular, işte o temel ihtiyaçları da bizzat etkilemektedir. en başta bireysel, toplumsal ve global düzeyde bir sağlık sorununa neden olmaktadır.

    şöyle bir örnek vereyim: isviçre, 2023 senesinde, ülkesinde satılacak bütün gıda ve tekstil ürünlerinin organik olmasını hedeflemektedir. bir ülkenin böyle bir hedefe motive olması için, isviçre gibi, temel sorunları aşmak, genel bir düzeni sağlamak gerekiyor sanırım.

    bizse, tamamen tesadüfi doğduğumuz bu ülkede, bir umut bir yöneticinin çıkıp karbon ayak izinden, sera gazından, organik üretimden heyecanla, toplumsal politikalarla, milli eğitim politikalarıyla anlatmalarını bekliyoruz ve bunun kazanımlarını: rahat nefes almak...
  • gündem saçma sapan şeylerle o kadar dolmuş durumda ki son bir haftadır hava kirliliği zirve yapmış durumda ancak kimsenin sesi çıkmıyor.
  • hava kirliliği, atmosfere, atmosferde bulunan canlılarda bir takım rahatsızlıklara, hastalıklara ve hatta ölümlere yol açabilecek nitelikte ve nicelikte kimyasalların, partiküllerin, biyolojik materyallerin karışması demektir. bir nevi atmosferde mevcut olan bileşenlerdeki değişiklik olarak da düşünülebilir. atmosfere bu maddelerin karışması ile meydana gelen değişiklik neticesinde insanlar, diğer yaşayan organizmalar, doğal ya da yapay çevre direkt ya da dolaylı yollardan etkilenir.

    co2, sera gazları başlıca hava kirleticileri olarak bilinir. bunlara ek olarak partüküller, kükürtdioksit, karbonmonoksit, azot oksit gazları da hava kirliliğine sebep olur. ayrıca bu gazlar, atmosferde reaksiyonlarla asit yağmurlarına neden olabilirler. arabalardan, uçaklardan, enerji tesislerinden, fosil yakıtların tüketiminden kısacası insan faaliyetlerinden kaynaklanır.

    bir çok çalışma hava kirliliği ile sağlık problemleri arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.
  • avrupa ülkeleri arasında bizi ilk sıraya taşıyan yaşam konforu kriteri.

    avrupa'nın en kirli on kentinden sekizi türkiye'de. ajans press'in haberine göre, büyük şehirler arasında en kirli avrupa kenti istanbul olarak belirlenmiş. bunu önceki gün havadan da gözlemledim. bulutların altında rüzgara rağmen sabit bir gri halkanın kenti kuşattığı görülüyor.

    haberde en kirli sekiz kentimiz batman, hakkari, gaziantep, siirt, afyon, karaman, ığdır, ısparta olarak belirtiliyor.
  • sağlık harcamalarını arttıran, insanların çeşitli hastalıklara yakalanma riskini ciddi oranda yükselten, yurdum insanının umrunda olmayan, buna bağlı hastalık yaşasa bile farkında olmadığı kirlilik.

    ülkemiz de bununla ilgili araştırma yapıp sonuçlarını halka açıklayan bilim adamları meslekten men edilir. kariyeri bitirilir.
  • hava kirliliği dolayısıyla 1952 yılında londra'da görülen duman hastalığı sonucu meydana gelen toplu ölümlerde bahsi geçen sayı 3000'dir.
  • kucuk hesap insanlarinin, ceplerini doldurucam diye kendi kuyularini kazarlarken ve ceplerindeki(ruhlarindaki)agirliklarla kendilerini iyice dibe batirirlarken bir de utanmadan, ölürken yanlarinda baskalarini da pacalarindan cekip goturme curetinde bulunacak kadar insanliktan cikmis ve sig zihniyetli olan bu kendini bilmezlerin ıkınırken saldıkları gazin sonucudur.. hazin sondur.
  • konuşacak sözü kalmamış iki insandan her birinin, her söylediğinin havada asılı kalması ile oluşan ağırlıktır.
  • observer ihtiyacı.
    (bkz: fringe)
hesabın var mı? giriş yap