• bugün hicri yılbaşı, 1 muharrem. bu vesileyle yığınla islamcı, hicretin yıldönümünü kutluyorlar. halbuki bugün hicretin yıldönümü değil. hicri takvimin ilk ayının birinci günü, yalnızca hicri yılbaşı.

    pekala nedir bu hicri takvim? takvim evvela mevsim takibi için önemlidir. sonra, yön tayini. toprak tarımı yapan toplumlar da, hayvan tarımı yapan toplumlar da, takvim oluştururlar. bu sayede hasat zamanını, mevsimin zamanını vs bilirler, belli zamanlarda çıkan yıldızlara göre de, yön tayin ederler.

    eski arapların üç tür takvimleri vardı; yıldız takvimi, ay takvimi ve güneş takvimi. yıldız takvimini genelde bedeviler kullanırlardı. gece göçlerinde bu sayede yön tayin ederlerdi; epey teferruatlı bir takvimdir. ay ve güneş takvimleri yaygın kullanılırdı. asıl takvim ay takvimiydi, güneş takvimi ise, lunisolar denen, birkaç yılda bir ay takvimine bir ay ekleyerek güneş takvimine uydurulması sayesinde gerçekleşen takvimdi. bu uygulamaya nesi denirdi.

    nesi uygulamasının asıl neticesi, bütün ayların belli mevsimlere sabitlenmesiydi. biliyorsunuz, ay takviminde aylar hep aynı mevsimlere denk gelmez, gezinirler. ramazan bir dönem kışa, bir dönem yaza gelir. işte bu nesi uygulaması, bunu engelliyordu.

    bunu neden yapıyorlardı peki? zilkade, zilhicce ve muharrem ayları peş peşe, ayrı bir dönemde de recep ayı, islam öncesi arap toplumunda haram aylardı. bu aylarda savaş yasaktı. zilkade hac hazırlığı, zilhicce hac ayı, muharrem geri dönüş ayıydı.

    hac demek, aynı zamanda panayır, pazar demekti. bu dönemde mekke'de ve hac yolu üzerindeki merkezlerde büyük pazarlar kurulurdu. şimdii... eski arap ay adları, lunisolar takvim döneminde aynı zamanda mevsim dönemlerini işaretler. rebiülevvel, bu bakımdan, ilkbaharın ilk ayıdır. muharrem hicride 1. ay, rebiülevvel 3. ay olduğuna göre, muharrem'in kış aylarına sabitlenmesi sağlanmıştı diyebiliriz. nesi uygulaması kullanılan lunisolar takvimde muharrem aralık-ocak ayları arasında oynar en fazla.

    bu mevsim, arap coğrafyasında güneşin daha az yakmasıyla gündüz yolculuğun mümkün olduğu, meyve hasadının çoktan yapılmış olup, iş güç bulunmayan bir mevsimdi. tam olarak bu döneme hac ve ticaret faaliyetlerini sabitleyip, maksimum verim elde etmeyi amaçlamışlar.

    ama ilginç bir şey de var. tevbe suresi ayetleri ve peygamber hadisleriyle bu nesi uygulaması lanetlenmiş. islam'la birlikte lunisolar uygulama kalkmış, tamamen ay takvimine dönüşmüş. bu yüzden haram aylar sürekli yer değiştiren hallerine geri dönmüşler. bunun nedeni ne olabilir? lanetleyen ayet, hicri 9'da iniyor. bu yıl farklı kabilelerin müslüman olduğu, farklı kabilelerle peygamberin görüştüğü bir yıl. epey ünlüdür bu konuda. o kabilelere bir jest olabilir, mekke ve civarının hegemonyasını kıran bir uygulama olarak görülebilir.

    ilginçtir ki, tek başına haram kabul edilen diğer ay, recep, eski lunisolar uygulamaya göre yazın tam ortasıdır, temmuz-ağustos arasında salınır. bu dönem, eski arap coğrafyasının hurmadan sonra en önemli tarım ürünü olan incirin hasat dönemi.

    hülasa, hiçbir takvim durduk yere çıkmaz. hepsinin bir sebebi vardır. muhtemelen evvela göçebe olan araplar, yıldız takvimini kullandılar; uzun boylu zamanı ise ay devirlerine göre ölçtüler. yerleşik tarım onlar için önem kazanınca, ay takvimlerini güneş döngüsüne bağlı mevsimlere sabitlemeye çalıştılar. daha sonra islam, başka kaygılarla bu sabitlemeyi ortadan kaldırdı. ama müslüman olan bütün toplumlarda, tarım döngülerinin işaretlendiği halk takvimleri yaşamaya devam etti.

    gelen sorular sonrası ek: hicretin hicri takvime göre yıldönümü rebiülevvelin 8'idir.

    bu tür bilgilere ilgi duyuyorsanız: https://www.kitapyurdu.com/…-kitabi--ii/544955.html

    https://www.dr.com.tr/…syoloji/urunno=0001876574001
  • doğum yılını bölmeyle, çarpmayla hesaplamak istemeyenler ve sadece merak edenler için adresi veriyorum:

    http://www.islamicfinder.org/…ar=1988&date_result=1

    önemli not: bu entry irticai faaliyet içermez.

    z. ö. : ulan ulan ! ben sadece hicri takvime göre kaç yılında, hangi ayda, hangi günde doğduğunuzu öğrenmenizi istemiştim. muhtelemen bu entry kötüleyenler çin takvimine göre öküz yılında doğdu.
  • hicri yılın miladi yıla çevrilmesi:

    hicri yılı 33'e bölünüz 1420 : 33 = 43.03 (=43)
    çıkan sayıyı hicri yıldan çıkarınız
    1420 - 43 = 1377 (1.sayı)
    1.çıkan sayıyı 622 ile toplayınız.
    1377 + 622 = 1999

    miladi yılın hicri yıla çevrilmesi

    miladi yıldan 621 rakamını çıkarınız 1999 - 621 = 1378 (2.sayı)
    (2.sayı) çıkan sayıyı 33'e bölünüz 1378 : 33 = 41.75 (=42)
    bölümü 2.çıkan sayı ile toplayınız 1378 + 42 = 1420
  • aylarının kısaltmaları şu şekilde yapılmaktadır:

    muharrem m
    safer s
    rebiülevvel ra
    rebiülahir r
    cemaziyelevvel ca
    cemaziyelahir c
    recep b
    şaban ş
    ramazan n
    şevval l
    zilkade za
    zilhicce z

    kaynak: başbakanlık osmanlı arşivi rehberi
  • insanoglunun yapip kullandigi ay yili esasli tek takvimdir.
  • kendisini oluşturan 12 ayın manaları şu şekildedir.

    muharrem: arabi ayların başı, birincisi. haram edilmiş olan. bu muharrem ayında müslümanlıktan evvel arablar arasında muharebe yasaktı. bundan dolayı bu isim verilmiştir. haram kılınmış, tahrim olunmuş.
    safer: boş ve hâli olmak. arabi aylardan ikincisi.
    rebi-ül evvel: ilkbahar. çiçeklerin açıp otların bittiği mevsim.
    rebi-ül ahir: sonbahar.
    cemaziyel evvel: arabi ayların beşincisidir. ilk mazi, geçmişi.
    cemaziyel ahir: arabi ayların altıncısıdır. son mazi, geçmiş.
    receb: azametli, heybetli. ta'zim etmek. cennet'te bir nehir ismi. mübarek üç ayların birincisi ve kamerî aylardan yedincisi.
    şaban: aralık, fasıla. hicri, kameri ayların sekizincisi, üç ayların ikinci ayı.
    ramazan: yanmak demektir. çünkü bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur.
    şevval: bu aya şevval denilmesinin sebepleri arasında, dişi develerin bu ayda kızgınlıklarının artması veya gebeliğe alâmet olmak üzere kuyruklarını yukarıya kaldırmaları gösterilmektedir.
    zilka'de: arabi ayların on birincisi. câhiliye devri arapları tarafından hurmaların olgunlaşması ve mahsulün toplanması mânâsında kullanılmaktaydı.
    zilhicce: arabi ayların on ikincisi.

    *
  • hesap makinesi ile (ben kafadan bir sayıyı 0.97 ile çarpamıyorum..hatta 12 ile bile çarpamıyorum...) basit bir hicri->miladi çevrim yöntemi:
    miladiyıl=(hicriyıl*0.97)+622
  • ibadetler dışında pratikte işe yaramayan takvim türü.

    miladi takvimde basit de olsa bir güneş saati kurmak ve bunla ilgili bir memur ekibinin olması gerekiyor. güneşin gölgesinden gündüzün en uzun olduğu, gece, gündüzün eşit olduğu günlerin bulunması, birkaç yılda bir gün eklenmesi, dakika hatasından dolayı birkaç yüzyılda bir gün yapılması gerekmesi gibi bugün için son derece basit ancak o zaman nisbeten biraz daha zor işlemler gerektirir.

    ancak ay takvimi basittir. ayın şekline göre birbiri ardına eklenen günlerden oluşur ve hiç bir yıllık, yüzyıllık düzeltme gerektirmez. bu haliyle de doğanın akışına uymaz.

    örneğin en kurak geçen haziran ayı, en yağışlı ay, yüzyılın en soğuk ayı gibi ifadeler ancak miladi takvim kullanılırsa söylenebilir.

    ağaçların çiçek açması, nehirlerin taşması, kuraklık, hasat mevsimi, kışa hazırlık, kuşların göçü, tekstilcilerin yaz-kış sezonu için tasarım yapmaları, balıkçıların av sezonu, ekonomik ve finsansal hesapların tamamı miladi ya da güneş esas alan takvime uygundur.
  • hicretten takriben 15 yıl sonra, hz. ömer'in halifeliği döneminde (634-644) kullanılmaya başlanmıştır. (gregoryen takvimdeki karşılığı: 637 yılının nisan ayı.)

    milat olarak hicret'in alınması fikri, hz. ali'ye aittir. ancak, takvimin başlangıcı, gün itibariyle hicrete (ya da herhangi bir başka olaya) dair spesifik bir gelişmeye karşılık gelmez. zaten kullanılmakta olan ay takvimindeki muharrem ayı, takvimin birinci ayı kabul edilmiştir. (müslümanların mekke'den medine'ye hicreti farklı dönemlere yayılır. spesifik olarak hz. muhammed'in hicreti ise, safer ayının 27. gününde başlamış ve 16 gün sonra, rebiülevvel ayının 12. gününde sona ermiştir.)

    miladi takvim ile hicri takvim arasındaki karşılıkları hesaplamak, geçmişe gittikçe bir parça zorlaşır. bu konuda en yaygın olarak başvurulan kaynak için bkz.:

    - wüstenfeld, ferdinand; eduard mahler; bertold spuler. 1961. wüstenfeld-mahler'sche vergleichungs-tabellen zur muslimischen und iranischen zeitrechnung [comparative chronological tables of muslim and christian calendars.].

    zurih üniversitesi'nin doğu çalışmaları enstitüsü'nün sitesinde yer alan online çevirici için bkz.: http://www.oriold.uzh.ch/static/hegira.html

    ayrıca (bkz: bi'set /@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: islam /@derinsular)
  • hz. muhammed'in mekke'den medine'ye hicretini başlangıç bilmiş bi takvim sistemidir.
hesabın var mı? giriş yap